Rabarbertiramisu in een glaasje

Zacht en romig als een echte tiramisu, maar lekker friszuur door de rabarber. Dat maakt deze rabarbertiramisu in een glaasje voor mij toch wel een perfect dessert hoor! Vergis je alleen niet: het is geen licht dessert. Maar dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet ;-).

Rabarber heeft maar een kort seizoen, van mei t/m juli, dus elk jaar moet er minstens één keer rabarbercompote gemaakt worden. Er staat al een basisrecept voor compote hier online, maar je kan er natuurlijk eindeloos mee variëren. Precies wat ik heb gedaan met deze rabarbercompote. Die is namelijk gemaakt met bloedsinaasappel en steranijs. Nou vraag je je wellicht af of er nog bloedsinaasappels zijn op dit moment? Nou, dat was voor mij ook een verrassing. Ik ontdekte ze op de markt en nam ze gelijk mee, terwijl ze eigenlijk officieel niet meer in het seizoen zijn. Maar laat je niet afschrikken als je ze niet kunt vinden. Deze heerlijke rabarbertiramisu kun je ook maken met zoete ‘gewone’ sinaasappels.

De rabarbertiramisu is trouwens helemaal zwangerproof en daardoor stiekem geen echte tiramisu volgens Italiaanse begrippen. Maar daar proef je helemaal niks van! Ik heb ervoor gekozen om ‘m in kleine glaasjes te maken, maar je kan de tiramisu natuurlijk ook gewoon in een grote schaal opmaken. Het allerlekkerst wordt ‘ie wel als je ‘m een dag of nacht in de koelkast zet. Dan is er genoeg tijd om op te stijven en trekken de smaken goed in.

Wat je nodig hebt voor 6 personen

 • 600 gr rabarber, circa 4 grote stengels
 • 3 (bloed)sinaasappels
 • 2 hele steranijs
 • 3 el rietsuiker
 • 250 gr slagroom
 • 75 gr suiker
 • 250 gr mascarpone
 • drupje vanille extract
 • zoete vruchtensiroop, bijvoorbeeld Belvoir Raspberry Lemon
 • circa 16 lange vingers
 • ook nodig: 6 mooie glazen

Wat je gaat doen voor de rabarbertiramisu

Bereiding: 30 minuten + Wachten: minimaal 4 uur om goed te koelen

 1. Maak de rabarbercompote door de rabarber schoon te maken: haal groene bladeren aan de bovenzijde eraf, snijd een klein stukje van de onderkant af en was de stengels. Snijd deze daarna in blokjes, trek dan meteen de stugge dragen los. Je hoeft de rabarber dus niet helemaal te schillen. Let op dat je alleen de draden verwijdert en niet al het rood van de rabarber trekt, dan wordt je compote namelijk minder rood.
 2. Doe de schoongemaakte rabarber in een steelpan met het sap van 2 (bloed)sinaasappels, de steranijs en 3 el rietsuiker. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken terwijl je af en toe roert. Wordt het te droog? Voeg er dan eetlepelgewijs wat water aan toe. Laat de rabarber helemaal afkoelen met de steranijs er nog in, die vis je er op het allerlaatst pas uit.
 3. Klop na het afkoelen de slagroom stijf met 75 gram suiker.
 4. Roer intussen de mascarpone los met een drupje vanille extract, rasp van 1 sinaasappel en 4 eetlepels sinaasappelsap.
 5. Spatel het mascarponemengsel door de slagroom.
 6. Maak een scheutje siroop aan met wat water, en doop hier 8 lange vingers in. Ik heb ze eerst nog gebroken zodat ze goed zouden passen.
 7. Verdeel de gedoopte lange vingers over de 6 glazen, schep hierop een flinke schep van het mascarpone-slagroommengsel en volg met een laagje van de rabarbercompote. Leg nu een nieuw laagje lange vingers erop (die je niet doopt in siroop) gevolgd door nóg een laagje rabarbercompote. Zo trekt de smaak van de compote in de lange vingers. Schep het laatste mascarpone-slagroommengsel erop en maak af met nog wat rabarbercompote.
 8. Laat het nu minimaal 4 uur opstijven en intrekken in de koelkast. Je kan dit dessert ook prima een dag van tevoren maken, daar wordt het alleen maar lekkerder van!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Rabarber recepten: rabarbertiramisu in een glaasje - Francesca Kookt Het zoete van tiramisu gecombineerd met het friszure van rabarber. Dat maakt deze rabarbertiramisu onweerstaanbaar lekker.

Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca