Review Easy Peasy – gezonde basis voor de allerkleinsten

Hoe geef je de allerkleinsten een gezonde basis mee?” Een vraag die steeds vaker wordt gesteld. We worden met z’n allen steeds bewuster van hetgeen we onze kinderen te eten geven. Maar bewustwording is een en doen is een tweede.

Gemakkelijk is het ook niet altijd. Want waar doe je nou goed aan? Ik als foodie mama vroeg me dat laatst ook nog af. Net op dat moment ging de bel en mijn vaste postbode (“dag mevrouw, weer pakketjes voor u”) overhandigde me een exemplaar van het nieuwe Easy Peasy van de gepassioneerde dames van Bluebelle.

Green up!

Eerst maar even over die dames. Dat zijn Claire & Vera. Beide mama, beide foodies, beide ‘true believers’ van gezond eten. Ze schrijven, adviseren, coachen, ontwikkelen recepten en nog veel meer. En toen gingen ze ook nog een boek schrijven: Easy Peasy. Een inspirerend handboek voor mama’s en papa’s die met hun handen in het haar zitten. Maar vooral voor de ouders die echt willen dat hun kindje de meest gezonde basis krijgt.

Easy Peasy: ontstaan uit pure passie en moederliefde

Zo, en nu ga ik even lyrisch doen. Want wat een geweldig boek is Easy Peasy! Ik heb met groot plezier het prachtig vormgegeven boek doorgebladerd. Briljante fotografie, toegankelijke recepten en boordevol praktische informatie waarmee je als ouder gelijk aan de slag kunt. Al vanaf het moment dat je zwanger bent, want de keuzes die je daar maakt hebben al direct invloed op later.

Easy Peasy review_Francesca Kookt_2

Wat mij het meest aansprak was de pure moederliefde die van iedere pagina afspat. Easy Peasy is niet ontstaan vanuit een commercieel oogpunt, maar wel vanuit passie. Tenminste, daar ga ik vanuit. En mocht het niet zo zijn, laat me dan maar in de waan 😉

Prachtige uitspraak van de dames: “I cook for my children, what’s your superpower?”

Wat vind je in Easy Peasy?

Het boek begint met een stukje filosofie waarbij de 7 food rules centraal staan. Geen strenge regels, maar houvast. Regel 5 is mij op het lijf geschreven: “Je hoeft niet perfect te zijn, wel goed voorbereid.” Ik vind dit een enorm belangrijke regel. Want vaak denken we als ouder (lees: mama) dat we alles perfect moeten doen. Maar dat is echt niet het geval. Wees voorbereid en doe alles met de beste intenties en dan komt het wel goed.

Easy Peasy review_Francesca Kookt_3

Na de filosofie is het boek ingedeeld in heldere hoofdstukken. Zwangerschap, baby, dreumes en peuter. Alle fases komen aan bod. Vervolgens gaan de dames ook nog in op drinken, dippen en smeren. De momenten waarbij we ongemerkt veel ongezonde dingen aan onze kinderen geven. De kruiden yoghurt dip met komkommer is al favoriet bij ons thuis!

Easy Peasy review_Francesca Kookt_5

 

En hoe werkt dat dan in de praktijk?

Leuk zo’n boek, maar hoe werkt dat dan in real life? Geen beter proefkonijn dan mijn eigen peuter natuurlijk. Hij is 2 en zegt nee. De ene week nee tegen tomaat, de andere week nee tegen sapjes en dan weer tegen alles wat groen is. Dat hoort erbij en daar maak ik me niet druk om. Ik moet wel wat creatiever in de keuken zijn. Aangezien onze peuter gewoon met de pot mee eet. Ik heb daarom geen recepten speciaal voor hem gemaakt, maar wel als volledige maaltijd voor het hele gezin.

Easy Peasy review_Francesca Kookt_6

Eerst maar eens een ontbijtje. Ik koos voor de rijstwafel met kipfilet, avocado, hummus en kiemen. Uitdaging: alles wat groen is, eet de peuter niet. Dus hoe pak je dat dan aan. Oplossing: een puree gemaakt van de avocado en hummus en dat op de rijstwafel gesmeerd en de kipfilet daarover gelegd. Die kiemen heb ik maar gelaten, echt geen optie. Theoretisch had dit kunnen werken, maar peuter ontdekte het groene goedje onder zijn kipfilet en vroeg vervolgens om een rijstwafel met alleen kip. Mama vond dit ontbijtje trouwens geweldig, dus die blijft erin!

Vis nuggets, die maak je toch gewoon zelf!

Toen het diner. Ik ontdekte de kokos-kabeljauw nuggets met rode bietenpuree. Schot in de roos, want mijn kleine man houdt van vis en nuggets. Wat je nodig hebt voor 2 personen:

– 2 rode bieten
– 2 kruimige aardappelen
– stukje kabeljauw of andere witvis (zonder graten)
– diep bord met losgeklopt ei
– diep bord waar je broodkruim, kokosschaafsel en wat peper en zout in mengt
– kokosolie

Snijd de bieten en aardappelen in kleinere stukken en kook ze gaar. Giet af en stamp tot een puree. Voeg eventueel nog een scheutje melk toe en breng op smaak. De vis snijd je in grove stukken. Haal ieder stukje vis door het eimengsel en daarna door het broodkruim/kokos mengsel. Verhit een flinke eetlepel kokosolie in een pannetje en bak hier de nuggets om en om in totdat ze goudbruin zijn.

Dit gerecht was echt top! De kleine man at zijn vingers er bij op en mama ook. Die gaan we dus vaker maken. 

Easy Peasy review_Francesca Kookt_7

Francesca’s eindoordeel

Had ik dit boek maar gehad toen ik zelf zwanger was. Dat had ook mij een hoop kopzorgen gescheeld in het begin. Het is een no nonsense en toegankelijk boek wat je echt kan helpen bij de ontwikkeling van de allerkleinsten.

Haal uit het boek wat voor jou relevant is. Lees de filosofie, bekijk de recepten en ontwikkel daarmee je eigen visie op voeding die ook toepasbaar is binnen je eigen gezin.

Zoals bij ons, wij eten relatief meer vlees thuis (sorry dames) en dat gaat niet veranderen. En mijn peuter doet me wat als hij ’s ochtends geen boterham meer mag. Havermout gaat er niet in, maar hij is wel gek op rijstwafels en gezonde pannenkoeken. En zo experimenteren we op onze eigen manier een eind weg. En die groene groenten? Ach, dat komt over een maandje vast wel weer goed. Net als met de rode groenten 😉

Easy Peasy koop je bij Bluebelle zelf, o.a. ook bij Bol.com en kost € 19,95.

Easy Peasy review_Francesca Kookt_4

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)