Er zijn mensen die op Instagram, YouTube of televisie zo sympathiek overkomen dat je je afvraagt of ze dat in werkelijkheid ook zijn. In het geval van de Donal Skehan is alles wat je van de buitenkant ziet meer dan waar. Ik had het genoegen om hem een aantal weken geleden te ontmoeten tijdens de lancering van zijn nieuwe boek Eet.Leef.Reis. bij Baut in Amsterdam en dat was een groot plezier. De Ierse Donal kennen jullie wellicht als presentator, YouTube icoon, fotograaf en bovenal kookboekenschrijver en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk.
Ik ontdekte hem circa twee kookboeken geleden en volgde hem daarna op zijn Instagram-account. Wat echt een aanrader is, want deze enthousiasteling deelt niet alleen zalige recepten, maar ook geweldig leuke kiekjes uit zijn privéleven. Je kan niet anders dan blij worden van deze man. Of het nou door zijn aanstekelijke enthousiasme of heerlijke gerechten komt, wellicht een combinatie van beide.
Ja, Donal is leuk. En hij maakt hele goede kookboeken, die vooral passen in mijn leven nu. Niet te ingewikkeld, altijd verrassend, met verse ingrediënten en geïnspireerd op de wereld. Dat is ook waar Eet.Leef.Reis. over gaat: de reis van Donal die vervlochten is met zijn liefde voor eten. Een druk bestaan waarin hij de balans probeert te bewaren, de ene keer met snelle, gezonde recepten en de andere keer met een spectaculair feestmaal en alles wat daar tussen zit.

Het boek bestaat uit drie delen: voedsel, levensstijl en reizen. ‘Eet’ is gewijd aan snelle, gezonde recepten. Van overvloedige salades, lichter comfortfood, maar ook lekkernijen. ‘Leef’ richt zich op energierijke en voedzame gerechten die je een boost geven. Van verkwikkende maaltijden, power-ontbijtjes tot superfoodsnacks. En ‘Reis’ is gewijd aan creaties die zijn ontstaan na het ontdekken van nieuwe landen. Van Zweedse hartige taart, Koreaanse gefrituurde kip tot Poolse pierogi. Totaal 255 pagina’s gevuld met heel veel receptinspiratie, prachtige fotografie, mooie verhalen en uitgesproken smaken. Ik ben fan.
Uiteraard heb ik ook uit het boek gekookt voor jullie en dit is het resultaat van Donal’s rijst met garnalen, eieren, chili en citroengras. Unaniem werd iedereen thuis heel blij van dit gerecht!
I have been twice there and really had a blast.