Risotto met Radicchio di Treviso

Vandaag krijgen jullie een bijzonder recept van me. Niet zozeer door de bereidingswijze. Alhoewel een goede risotto liefde, aandacht en geduld van je vraagt is het toch echt niet zo ingewikkeld om te maken. Deze keer is het bijzonder door een van de ingredienten die ik heb gebruikt. Namelijk radicchio, en beter nog; Radicchio di Treviso. 


De beste telg uit de witlof familie
Radicchio komt voort uit de witlof familie en is wat mij betreft het beste wat deze familie heeft voortgebracht. Met zijn prachtige wit/rode bladeren is de groente een lust voor het oog. Het heeft een licht bittere smaak en een knapperige bite. Het wordt vaak in salades gebruikt en is heerlijk om te roosteren en bakken. 

De meest bekende varianten zijn radicchio di Chioggia, di Verona en di Treviso. Deze varianten mogen alleen in Italië geteeld worden. De Chioggia ziet eruit als een kruising tussen een krop ijsbergsla en een rode kool. Het heeft de vorm van de sla en een mooie rode kleur die langzaam overgaat in wit. Jammer genoeg is radicchio slecht te verkrijgen in reguliere supermarkten. Je ziet af en toe een verdwaald blaadje in de kant-en-klaar sla mixen, maar daar blijft het wel bij. Bij nieuwe duurzame/biologische supermarkten zoals bijvoorbeeld Marqt is het goed te verkrijgen en bij groentespeciaalzaken ook.

Onlangs was ik bij De Lindenhoff en daar lag niet 1 variant, nee ze lagen er allemaal. Oftewel, radicchio-heaven. Voor mij dan. De keuze was snel gemaakt voor de Treviso. De meest sierlijke variant met een zachte smaak. 

 
Deze mooie groente gecombineerd met een recept van de heerlijke site van Italiaans koken met Antoinette resulteerde in deze versie. 

Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 300gr radicchio (iedere soort is mogelijk)   
– 1 (banaan)sjalot   
– 1 teentje knoflook 
– 500gr risotto rijst (ik neem altijd arborio rijst, te vinden in de supermarkt)   
– 100ml rode port 
– 1,5 liter groentebouillon, warm
– 8 takjes salie, alleen de blaadjes   
– 100gr geraspte Parmezaanse kaas   
– olijfolie om in te bakken 
– ongezouten roomboter
– versgemalen zwarte peper
– zeezout

Wat je gaat doen
Snijd de radicchio in smalle stukjes. Hak de sjalot en knoflook fijn. Hak de blaadjes salie ook fijn en zet deze apart. Verwarm een scheutje olijfolie in een grote pan. Doe hier de radicchio, sjalot en knoflook in en bak dit zachtjes op medium vuur totdat de groente glazig en zacht is. 

Doe de risotto rijst erbij en bak de rijst een minuutje mee terwijl je blijft roeren. Doe de rode port erbij en roer goed door. Laat dit pruttelen totdat het grootste gedeelte van de port is verdampt. Tussendoor steeds even roeren. 

Zet de pan met bouillon naast de grote pan klaar, samen met een soeplepel. Begin met het toevoegen van ongeveer 200ml bouillon. Roer goed door en laat pruttelen. De kunst van risotto maken is dat je de rijst de rust geeft om het vocht op te nemen. Blijf af en toe roeren en zodra je merkt dat er bijna geen vocht meer is (dan wordt het kleverig), voeg je weer wat bouillon toe. Ongeveer 2 soeplepels per keer. Blijf dit herhalen totdat de risotto rijst al dente (beetgaar) is. 

Op het laatst roer je de blaadjes salie, de Parmezaanse kaas en een klontje boter erdoor. Proef de risotto en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en laat de risotto nog even rusten voordat je gaat serveren. 

 
Buon appetito!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Risotto met Radicchio di Treviso”

  1. Bedankt voor dit recept! Had de radicchio zelf wat te dun gesneden waardoor de hele risotto wat bitter werd. Vind het zelf lekkerder als je wat meer contrast hebt en iet elke hap hetzelfde bitter is. Dus tip van mij: snijd je radicchio niet te dun!

  2. Wat een top recept en wat grappig was ook bij lindenhoff geweest had deze geweldige groente gekocht nog niet wettende wat ermee te doen. Even op internet en zag jou staan( volg je via Facebook dus ken je) en dacht dat ga ik maken alles wat je nodig had voor het recept had ik bijna in huis alleen geen port, dan maar rode wijn……
    Heerlijk!

Reacties zijn gesloten.