Rode kool koekjes met yoghurtsaus

Er zat een hele mooie rode kool in De Krat en daar wilde ik eens meer mee doen dan roerbakken. De pissaladière met rode kool zagen jullie al eerder voorbij komen op de blog. En vandaag heb ik nog een bijzonder recept voor jullie, namelijk rode kool koekjes met yoghurtsaus. Er zijn verschillende groenten die zich uitstekend lenen om koekjes van te bakken, bijvoorbeeld bloemkool of courgette. Een ideale manier om je kinderen meer groenten te laten eten, want vaak vinden ze deze erg lekker. Van rode kool had ik nooit eerder koekjes gebakken en ik was erg benieuwd naar de uitkomst! Nou, de koekjes zijn enorm goedgekeurd bij ons thuis. The Mr. zat me eerst even raar aan te kijken en even later hoorde ik ‘m goedkeurend mompelen. En de kleine jongen at ze achter elkaar op met de tekst “mmm, die zijn lekker mama”.

De rode kool wordt eerst kort aangebakken zodat de koekjes snel klaar zijn als je ze in de olie bakt. De specerijen bak ik dan gelijk mee zodat die smaken al in de kool zitten. Zodra je de rode kool door het beslag schept, wordt alles groen-blauw. Schrik hier niet van, is heel normaal door de natuurlijke kleurstof die rode kool afgeeft. Daardoor worden je koekjes na het bakken bruin en van binnen groen-blauw. Daar kun je vast een mooi verhaal bij verzinnen voor je kinderen 😉

Wat je nodig hebt

– 1 teentje knoflook
– 1/2 rode kool
– 1,5tl kurkuma
– 0,5tl komijn
– 4 scharreleieren
– 2-3el (spelt)bloem
– kokosolie of andere plantaardige olie om in te bakken
– 4el yoghurt of kwark
– 1 handvol verse kruiden (peterselie, koriander, bieslook)
– zeezout
– peper
– om te serveren: rucola

Francesca Kookt_rode kool koekjes met yoghurtsaus_2

Wat je gaat doen

Snipper de knoflook heel fijn. Snijd de rode kool in dunne repen en hak daarna in kleine stukjes. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook voor 1 minuut. Voeg de kurkuma en komijn toe en bak dit een minuutje mee. Schep de rode kool erdoor en bak dit 2 minuten op hoog vuur. Draai daarna het vuur terug en bak zachtjes nog een paar minuten. Zet daarna het vuur uit.

Meng de eieren en 2 eetlepels bloem in een kom en klop dit tot een klontvrij beslag. Het zal dikker zijn dan pannenkoekenbeslag. Als het nog te dun is dan voeg je nog wat extra bloem toe. Schep het rode koolmengsel erdoor en breng op smaak met peper en zout. Je ziet nu het beslag mooi blauw-groen worden.

Neem een pannetje waar je normaal groenten in kookt en doe hier een laagje kokosolie of andere olie in. De koekjes hoeven niet helemaal onder, want je draait ze toch om. Verhit de olie op hoog vuur totdat je erin kunt ‘frituren’. Schep met een eetlepel wat van het beslag met de rode kool in de pan en laat het er zachtjes invallen zodat het een rondje wordt. Als je pan groot genoeg is, kun je er meerdere naast elkaar bakken. Als de ene zijde goudbruin is geworden (1-2 minuten), draai je het koekje om zodat ook de andere kant gebakken wordt.

Bewaar de koekjes in een diepe schaal totdat je alle koekjes hebt gebakken. In de tussentijd doe je de yoghurt met de blaadjes van de kruiden en een snuf zout in de keukenmachine of hakmolen. Maal de yoghurt met kruiden helemaal fijn en zet in de koelkast tot gebruik.

Serveer de koekjes op een bedje van rucola en schep wat van de kruidenyoghurt erover.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Rode kool koekjes met yoghurtsaus”