Shakshuka met wortel en curry madras

Shakshuka blijft voor mij een geweldig gerecht om kliekjes groenten in te verwerken. De basis van een shakshuka is altijd een kruidige (of soms zelfs pittige) tomatensaus waarin je op het laatst eieren laat pocheren. Verder kun je alles soorten groenten toevoegen. Deze keer koos ik voor wortel, want ik had een klein overschot in huis. Qua specerijen viel mijn keuze op curry madras, een milde en fruitige kerriesoort waar mijn kinderen dol op zijn. Ik ook trouwens. Daarmee ging ik aan de slag en het resultaat werd geweldig. We hebben gesmuld.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 2 kleine of 1 flinke rode ui, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • zout
  • 500 gr wortel, in kleine blokjes
  • 1 el curry madras specerijen
  • optioneel: chilipoeder als je van pit houdt
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 trostomaten, in stukjes
  • 1 pakje (350 gr) Tomato Frito
  • snufje kristalsuiker
  • zwarte peper
  • 4 eieren
  • optioneel: sumak*
  • handje verse koriander, grof gehakt
  • serveer erbij: naan, Turks brood of flatbread

* Sumak wordt gemaakt van een fruitig, zuur besje. Je kunt het tegenwoordig bij veel (grotere) supermarkten in het specerijenschap vinden. Ik strooi het over kruidige gerechten heen die een frisse, citroenachtige touch kunnen gebruiken. In plaats van citroen- of limoenrasp bijvoorbeeld. Ook erg lekker in combinatie met vis.

Wat je gaat doen voor de shakshuka

Bereiding: 30 minuten

  1. Verhit een hapjespan en fruit de ui een paar minuten in een scheutje zonnebloemolie met een snuf zout.
  2. Voeg de wortel toe met de curry madras specerijen en optioneel chilipoeder naar smaak, roerbak dit 5 minuten.

Tip: zorg ervoor dat de blokjes wortel echt klein zijn, anders moet je ze straks langer laten garen in de tomatensaus.

  1. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Roer daarna de stukjes tomaat erdoor en bak nog 1 minuut.
  2. Schenk de Tomato Frito in de pan en roer de suiker door de saus. Zet het vuur iets lager en laat circa 10 minuten pruttelen tot de wortel net zacht is. Proef en breng op smaak met zwarte peper.
  3. Maak met een lepel 4 kuiltjes in de saus. Breek daar voorzichtig de eieren in, zonder de dooier te breken. Zet de deksel op de pan en laat de eieren in circa 8 minuten garen, tot het eiwit niet meer doorzichtig is.
  4. Garneer optioneel met sumak en de grof gehakte koriander. Serveer de shakshuka direct met naan, Turks brood of flatbread.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *