4.43 van 14 stemmen

Shandong garnalen met oestersaus en lente-ui

30 minuten
Hoofdgerecht
Chinees

Samenwerking – Op 1 februari is het Chinees Nieuwjaar gestart, het grootste Chinese feest wat gevierd wordt van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Een prachtig moment om met jullie een authentiek Chinees recept te delen, deze grote garnalen met oestersaus en …

Samenwerking – Op 1 februari is het Chinees Nieuwjaar gestart, het grootste Chinese feest wat gevierd wordt van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Een prachtig moment om met jullie een authentiek Chinees recept te delen, deze grote garnalen met oestersaus en lente-ui: een feest voor alle zintuigen! Geïnspireerd op de Shandong keuken, een Chinese regio waar pure smaken centraal staan.

Chinees koken met Lee Kum Kee

Voor dit recept heb ik samengewerkt met Lee Kum Kee, wat mij betreft het nummer 1 merk van smaakmakers waarmee je de perfecte basis in huis hebt om Chinese recepten te maken. Zoals bijvoorbeeld hun oestersaus die gemaakt wordt van oesterextracten, een echte umami bom voor tal van gerechten. Voor als je snelle wokgerechten wilt maken, groenten op smaak wilt brengen, maar ook als basis voor authentieke gerechten. Naast de Premium oestersaus vind je onder andere ook een Premium light sojasaus en chili olie in het assortiment. Deze heb ik allemaal gebruikt in dit recept. Je vindt ze bij veel supermarkten, maar in ieder geval bij alle toko’s waar een uitgebreider assortiment verkrijgbaar is.

De Chinese Shandong keuken

De Shandong keuken is een van de allerbelangrijkste keukens uit de Chinese cultuur. Waarin vis centraal staat en pure smaken de boventoon voeren. Lente-ui, gember en knoflook zijn belangrijke smaakmakers. Maar ook sojasaus heeft een grote rol. Ik ontdekte een recept voor grote garnalen waar al deze ingrediënten in terugkomen en oestersaus ook een belangrijke component is. Een gerecht wat uitblinkt in simpele ingrediënten en eigenlijk heel makkelijk is om te maken. En de smaak is waanzinnig! Mijn mannen thuis waren dolenthousiast, en ik ook.

Ik stuurde ook nog even een foto naar mijn Chinese zwager en ik kreeg gelijk goedkeuring. Wat hem betreft een schotel die niet mag ontbreken tijdens Chinees nieuwjaar, dus laten we maar snel gaan koken!

Ingrediënten

  • 4 el tomatensaus, ik gebruik tomato frito, maar tomaten passata werkt ook goed
  • 2 el Shaoxing rijstwijn zie notities
  • 1,5 el Lee Kum Kee Premium oestersaus
  • 1 tl Lee Kum Kee Premium light sojasaus
  • snufje suiker
  • 1 - 2 tl Lee Kum Kee chili olie, naar smaak
  • 500 gr rauwe grote garnalen, ongepeld
  • zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 duimen gember, geschild en fijngehakt
  • 3 stengels lente-ui, witte en groene delen los fijngehakt
  • serveer erbij: witte rijst

Aan de slag!

  • Meng de tomatensaus, Shaoxing rijstwijn, oestersaus, sojasaus, suiker en chili olie (naar smaak) in een kommetje en laat staan.
  • Verhit een wok of grote koekenpan en schenk hier een laagje zonnebloemolie in. Bak de garnalen op hoog vuur rondom aan tot ze roze worden. Schep daarna uit de pan.
  • Zet het vuur lager en fruit de knoflook, gember en wit van de lente-ui een minuut in de olie. Blijf goed roeren en zorg dat het vuur zo laag staat dat het niet kan verbranden.
  • Schenk de saus in de wok en verwarm tot het gaat pruttelen. Schep de garnalen erdoor en zorg dat alles goed gemengd is. Denk de wok af en laat de garnalen op laag vuur voor 5 minuten pruttelen.
  • Schep de garnalen op een grote schaal en garneer met het groen van de lente-ui. Serveer de Shandong garnalen met oestersaus samen met een kom dampende witte rijst.

Notities

  • Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
  • Shaoxing rijstwijn is een belangrijke smaakmaker in de Chinese keuken. Gemaakt van gestoomde rijst die gefermenteerd wordt. Je kunt het bij de toko kopen, ook in kleine flesjes, en het is onbeperkt houdbaar. Vervangen is lastig, het kan eventueel door droge sherry. Ik zou het eerder eruit laten als je het niet in huis hebt of kunt vinden.


Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Lee Kum Kee. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca