Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 25 minuten + afkoelen / Oventijd: 35 minuten
1. Laat 2 bio sinaasappels 30 minuten koken in ruim kokend water. Daarna laat je ze afkoelen (gaat sneller als je ze vast voorzichtig in stukken snijdt). Snijd dikke vliezen eraf en pureer de rest helemaal fijn in de keukenmachine. Hier moet je trouwens echt even iets van proeven, deze pure smaak van sinaasappel is heel bijzonder.
Ik had enorme (echt enorme!) bio sinaasappels en heb uiteindelijk maar de puree van 1,5 sinaasappel gebruikt in mijn beslag omdat het anders te veel zou overheersen. Ik ga in het recept dus uit van ‘normale’ grootte van sinaasappels. De overige puree heb ik de volgende dag door mijn havermout geroerd, heerlijk!
2. Meng in de tussentijd de sinaasappelsap,100 gr kristalsuiker en de Cointreau in een steelpan. Breng aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Laat 15 tot 20 minuten op laag vuur inkoken tot een siroop. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
De bovenstaande stappen kun je ook makkelijk de dag ervoor doen en daarna afgedekt bewaren in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde bakvorm met bakpapier (mijn vorm had een diameter van 24 cm) en vet de randen in met bijvoorbeeld bakspray.
4. Klop 6 eieren met 150 gram kristalsuiker schuimig in een kom. Schep de puree erdoor samen met het amandelextract. Spatel daarna het amandelmeel, tarwebloem en bakpoeder erdoor.
5. Splits de laatste 2 eieren en klop de eiwitten helemaal stijf met het zakje vanillesuiker. Spatel dit luchtig door je beslag heen.
6. Schenk het beslag in je bakvorm en bak circa 35 minuten in de oven. Steek een satéprikker in het midden om te checken of de cake gaar is. Als deze er droog uitkomt is de cake klaar.
7. Zet de cakevorm op een rooster en laat 5 minuten afkoelen. Prik met dezelfde prikker een aantal gaatjes in de cake (tot halverwege). Schep een paar eetlepels (naar smaak) van de Cointreau siroop over de bovenkant van de cake en strijk uit. Nu kan de siroop mooi in de cake trekken terwijl deze afkoelt.
8. Garneer de cake met licht geroosterd amandelschaafsel (dit doe je in een koekenpan met antiaanbaklaag en zonder vet) en serveer in punten. Schenk er nog een scheutje van de siroop over als ‘finishing touch’.
Tip: Alcoholvrije siroop maken? Dat is heel simpel: combineer daarvoor 150 ml sinaasappelsap met 100 gr kristalsuiker en houd dezelfde bereidingswijze aan.
Wilde deze cake al maken vanaf de alleerste instavideo die jij hierover plaatste. Vandaag is het er dan eindelijk van gekomen. Hij staat nu in de oven. Ben zo benieuwd hoe hij straks gaat smaken. Plaats sowieso een pic op instagram met een verwijzing, dus misschien kom je de cake wel tegen
Zojuist het eerste stukje mogen proeven. Hij is fantastisch.★★★★★
Yeah! Nu wil ik ook een stukje 😉
Vandaag deze taart gemaakt en hij was héérlijk. Je kunt er met vrij veel personen van eten omdat hij mooi hoog wordt. Ideaal na een etentje met een bolletje ijs.
Deze cake klinkt fantastisch. Is het ook mogelijk om de cake volledig glutenvrij te maken, dus zonder de tarwebloem?
Dat durf ik je niet te zeggen, want wij koken/bakken niet glutenvrij. Maar je kunt het natuurlijk proberen!
Ik neem aan dat je de sinaasappels met schil moet koken? Of is dat een gekke vraag?
Geen gekke vraag en ja, met schil
Heel erg lekkere cake opgediend met wat van de siroop en geklopte enchanted Cream (voor degene die dit niet kennen het is te koop bij webwinkel in bakspullen het is een poeder wat je aanmaakt met water melk drank vruchtensap enz je krijgt dan iets wat lijkt op slagroom maar veel beter opstijft niet zo vet voelt in je mond en je kan het elke smak geven die je lekker vind)in dit geval heb ik half water en half sinaasappel likeur genomen het was heerlijk!
😀
oedemorgen! Ik ga deze cake vanmiddag maken maar heb een vraag… jij zegt snij de dikke vliezen eraf maar wat bedoel je daarmee? je wil toch de hele schil pureren? Groetjes, Monique
Ja klopt. Maar je snijdt ze eerst in stukken en aan de binnenkant kun je dan vaak nog witte vliezen zien zitten tussen het vruchtvlees. Als dat het geval is, snijd je die weg.
Ziet er super uit! Zou hem graag willen maken maar hoelang blijft hij goed? Bewaar ik hem best in de koelkast?
Dag of 2 gaat prima. Ik pak ‘m zelf in aluminiumfolie en bewaar buiten de koelkast.