Sticky toffee cake met dulce de leche

Hieperdepiep hoera! Francesca is bijna 40 jaar! Een paar weken geleden vroeg ze of ik een verrassings verjaardagstaart wilde maken. Natuurlijk wilde ik dat ,maar wat maak je nou voor een echte foodie die alles al geproefd heeft en ook vast wel een beetje kritisch is. Help!! Nu kan ik best aardig bakken maar je kunt zoveel kanten op qua smaak dat daar vooral mijn grootste uitdaging lag. Gelukkig hielp Wendy (Francesca’s fotografe) me een handje door te vertellen dat Francesca dol is op dulce de leche en zo werd dat mijn uitgangspunt voor deze sticky toffee cake met dulce de leche.

Dulce de leche is een soort karamelachtige saus die je voor allerlei lekkers kunt gebruiken: over brownies, over je ijs, vulling voor cupcakes. Met dit recept maak je binnen 15 minuten een hele pan vol van dit goddelijke spul dus moeilijk is het ook niet. En lekker!! De cake vulde ik met dadels en de structuur is supersmeuïg. Met taart, die het transport gelukkig redelijk had overleefd, ging ik op bezoek bij Francesca voor een proefsessie. Gelukkig was het oordeel unaniem: superlekker! Dus ik zou zeggen: probeer het zelf, want naast ontzettend lekker is deze sticky toffee cake met dulce de leche ook nog eens heel makkelijk te maken!

Wat je nodig hebt voor een verjaardagstaart voor 10 – 12 personen

Cake:

  • 250 gr dadels (gewogen met pit)
  • 375 ml kokend water
  • 1 ½ tl baking soda
  • 290 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 120 gr zachte roomboter
  • 100 gr kristalsuiker
  • 90 grbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille essence

Dulce de leche:

  • 150 gr suiker
  • 2 el water
  • 100 gr roomboter, in blokjes op kamertemperatuur
  • 120 ml room op kamertemperatuur
  • 250 gr gecondenseerde melk
  • 1 – 2 tl vanille essence
  • ¼ tl zeezout

Frosting:

  • 500 ml slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gr dulce de leche

Ook nodig: 3 springvormen van 16 cm (bijvoorbeeld bij HEMA) en spuitzak

Wat je gaat doen

Bereiden en samenstellen: 45 minuten, Oven: 25 – 30 minuten, Afkoelen: 30 minuten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht), bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet ze goed in.

2. Ontpit de dadels en snijd ze in grove stukken. Doe ze vervolgens in een hittebestendige kom. Meng het kokende water met de baking soda en giet dit over de dadels. Schep het geheel goed om en zet apart.

3. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.

4. Klop de roomboter met de suikers tot een romige massa en voeg een voor een de eieren toe. Schraap het mengsel los van de kom. Voeg dan de vanille toe, gevolgd door de helft van het bloemmengsel.

5. Giet nu voorzichtig het meeste van het water van de dadels bij het beslag. Klop dan de resterende bloem erdoor tot het net is opgenomen en spatel tenslotte de dadels met het laatste restje water erdoor.

6. Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak ze 25 – 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker en laat ze afkoelen op een rooster.

7. Ga verder met de dulce de leche. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.

8. Laat het suikermengsel rustig koken tot het een donkere karamelkleur heeft. Let op: laat het niet te donker worden, want dan wordt het bitter. Gebruik hierbij ook je neus. De kleur is vergelijkbaar met die van bruine basterdsuiker. Voeg de boter beetje bij beetje al roerende toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren op laag vuur! Doe dan de room, gecondenseerde melk, vanille en zeezout erbij. Blijf 2 minuten roeren tot de dulce de leche dikker is geworden, haal daarna de pan van het vuur en laat afkoelen.

9. Als de cakes en de dulce de leche zijn afgekoeld, ga je verder met de frosting. Doe de slagroom met de mascarpone, vanillesuiker en 150 gr van je zelfgemaakte dulce de leche in de kom van de mixer en klop dit stijf.

10. Nu kun je de taart gaan samenstellen. Snijd eventueel de bovenkant van de cake iets bij als deze te bol is.

11. Leg een cake op een bord en spuit er met de spuitzak een laag frosting in spiraalvorm op. Leg daar weer een cake op en herhaal. Leg de laatste cake erop met de onderkant naar boven!

12. Vul dan de zijkanten op met frosting en spuit een laag bovenop. Maak de zijkanten en bovenkant glad met een paletmes of spatel. Het is niet erg als je de cake erdoorheen ziet.

13. Zet de cake minstens een half uur in de koelkast en kijk ondertussen of je dulce de leche vloeibaar genoeg is. Als dat niet het geval is, kun je de dulce de leche zachtjes al roerend verwarmen tot het in een mooie straal van je lepel afloopt.

14. Schep wat van de dulce de leche op de cake en werk van binnen naar buiten toe. De dulce de leche mag wat over de rand druipen.

15. Maak de cake tenslotte af met wat toeven frosting bovenop en het grote genieten kan beginnen!

Recept & fotografie: Debbie Bodewes

Debbie is sinds april 2018 nieuw in het team van Francesca Kookt. Als freelance (bak)redacteur maakt ze 2x per maand een zoet recept voor jullie. Lees meer over haar op deze pagina.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Sticky toffee cake met dulce de leche”

  1. zo grappig, hier in Uruguay zijn aaaalle taarten ( en ook al het andere wat zoet is) met dulce de leche en ik vind dat echt tien keer niks want, zoetttttttter zoetst. Maar deze taart ziet er dus wel echt heel aantrekkelijk uit met de dulce de leche!! 😀

    1. Hoi Annelot, wat grappig dat het daar allemaal met dulce de leche is! Het is inderdaad zoet zoeter zoetsts maar daarom heb ik geen extra suiker in de crème gedaan en springt dus niet spontaan het glazuur van je tanden. Het is een zoete cake, dat sowieso maar echt niet mierzoet. Probeer het eens zou ik zeggen 🙂