Wat je gaat doen
Bereiden en samenstellen: 45 minuten, Oven: 25 – 30 minuten, Afkoelen: 30 minuten
1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (hetelucht), bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet ze goed in.
2. Ontpit de dadels en snijd ze in grove stukken. Doe ze vervolgens in een hittebestendige kom. Meng het kokende water met de baking soda en giet dit over de dadels. Schep het geheel goed om en zet apart.
3. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.
4. Klop de roomboter met de suikers tot een romige massa en voeg een voor een de eieren toe. Schraap het mengsel los van de kom. Voeg dan de vanille toe, gevolgd door de helft van het bloemmengsel.
5. Giet nu voorzichtig het meeste van het water van de dadels bij het beslag. Klop dan de resterende bloem erdoor tot het net is opgenomen en spatel tenslotte de dadels met het laatste restje water erdoor.
6. Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak ze 25 – 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker en laat ze afkoelen op een rooster.
7. Ga verder met de dulce de leche. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook.
8. Laat het suikermengsel rustig koken tot het een donkere karamelkleur heeft. Let op: laat het niet te donker worden, want dan wordt het bitter. Gebruik hierbij ook je neus. De kleur is vergelijkbaar met die van bruine basterdsuiker. Voeg de boter beetje bij beetje al roerende toe. Het is belangrijk dat je blijft roeren op laag vuur! Doe dan de room, gecondenseerde melk, vanille en zeezout erbij. Blijf 2 minuten roeren tot de dulce de leche dikker is geworden, haal daarna de pan van het vuur en laat afkoelen.
9. Als de cakes en de dulce de leche zijn afgekoeld, ga je verder met de frosting. Doe de slagroom met de mascarpone, vanillesuiker en 150 gr van je zelfgemaakte dulce de leche in de kom van de mixer en klop dit stijf.
10. Nu kun je de taart gaan samenstellen. Snijd eventueel de bovenkant van de cake iets bij als deze te bol is.
11. Leg een cake op een bord en spuit er met de spuitzak een laag frosting in spiraalvorm op. Leg daar weer een cake op en herhaal. Leg de laatste cake erop met de onderkant naar boven!
12. Vul dan de zijkanten op met frosting en spuit een laag bovenop. Maak de zijkanten en bovenkant glad met een paletmes of spatel. Het is niet erg als je de cake erdoorheen ziet.
13. Zet de cake minstens een half uur in de koelkast en kijk ondertussen of je dulce de leche vloeibaar genoeg is. Als dat niet het geval is, kun je de dulce de leche zachtjes al roerend verwarmen tot het in een mooie straal van je lepel afloopt.
14. Schep wat van de dulce de leche op de cake en werk van binnen naar buiten toe. De dulce de leche mag wat over de rand druipen.
15. Maak de cake tenslotte af met wat toeven frosting bovenop en het grote genieten kan beginnen!
zo grappig, hier in Uruguay zijn aaaalle taarten ( en ook al het andere wat zoet is) met dulce de leche en ik vind dat echt tien keer niks want, zoetttttttter zoetst. Maar deze taart ziet er dus wel echt heel aantrekkelijk uit met de dulce de leche!! 😀
Hoi Annelot, wat grappig dat het daar allemaal met dulce de leche is! Het is inderdaad zoet zoeter zoetsts maar daarom heb ik geen extra suiker in de crème gedaan en springt dus niet spontaan het glazuur van je tanden. Het is een zoete cake, dat sowieso maar echt niet mierzoet. Probeer het eens zou ik zeggen 🙂