Supermarktsafari: Zo duurzaam zijn de PLUS winkels

Samenwerking – Duurzaamheid lijkt hét toverwoord te zijn in deze tijd. En dat is niet zonder reden, want verduurzamen is hard nodig. Vooral in het land der supermarkten, want daar consumeren we wat af. Maar als je je er een beetje in gaat verdiepen kom je erachter dat het vaak cosmetisch gebeurt, maar dat er onderaan de streep weinig veranderd. Tot ik ging samenwerken met PLUS en ontdekte dat zij écht keuzes durven te maken waardoor er substantieel wel iets veranderd. Denk aan de keuze die zij voor ons als consument maken door alleen nog maar minstens vrije uitloopeieren te verkopen die het 2-sterren Beter Leven Keurmerk hebben. Of dat zij de enige supermarkt zijn die 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen verkopen. Durf ik te stellen dat PLUS de meest verantwoorde supermarkt van Nederland is? Ja, dat durf ik. En vandaag neem ik jullie mee op supermarktsafari door de PLUS winkel van Sabine Zondag in Pijnacker om te laten zien op welke vlakken ze dit allemaal doen.

[WINACTIE IS AFGELOPEN] Ga zelf ook op supermarktsafari en maak kans op een PLUS Cadeaukaart

Ken je PLUS nog niet als supermarkt en wil je zelf ook ontdekken hoe duurzaam ze zijn? Dat is mooi, want ik mag 5 cadeaubonnen van 20 euro ter beschikking stellen voor jouw eigen supermarktsafari. Laat een reactie achter onderaan deze blog waarin je me vertelt waarom je hier kans op zou willen maken. De winnaars maak ik op maandag 17 februari bekend en zij gaan op ontdekkingstocht. Het enige wat ik aan je vraag in ruil is om op social te delen wat jou het meest verrast heeft op het gebied van duurzaamheid bij PLUS. En die zal ik dan vervolgens ook weer delen op mijn social kanalen!

Ik ging winkelen bij PLUS en nam mee…

…lokale producten

Bij binnenkomst viel me gelijk de lokale betrokkenheid met Pijnacker op. Zoals de sponsoring van lokale sportclubs en verenigingen, de steun aan de Voedselbank met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en de ruimte die er is in de schappen voor producten van lokale leveranciers. Zo zag ik Pijnackerse komkommers, prachtige bloemen (die ook nog duurzaam geteeld zijn) van de lokale bloemist, Pijnackerse likeuren, vers bereidde vismaaltijden van de lokale visboer én brood van de Pijnackerse bakker. En dat brood was echt ontzettend lekker. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de krentenbollen waren zelfs nog veel lekkerder dan de bollen van mijn lokale bakker uit Zoetermeer…

…100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen

Ik stipte het in de inleiding al even aan, maar er is meer uit te leggen over de 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen van PLUS. Sinds 2010 zijn hun bananen al Fairtrade. Dit betekent dat ze de bananenboeren in Colombia een Fairtrade minimum prijs én een Fairtrade premie betalen. Ook als de bananen in de aanbieding zijn. Met deze premie kunnen boerenorganisaties in ontwikkelingslanden investeren in hun bedrijf, en in een beter leven. Daarnaast zijn alle onverpakte  PLUS bananen klimaatneutraal. En als je weet dat bananen het meest verkochte product zijn in supermarkten, snap je hoe belangrijk dit is. Bananen telen en vervoeren veroorzaakt CO2-uitstoot. PLUS minimaliseert deze uitstoot en de rest wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame energieprojecten.

Je kunt trouwens precies zien waar de bananen vandaan komen door de QR-code op de je banaan te scannen. Je ziet dan precies welke weg de banaan heeft afgelegd vanaf de bananenplantage in Colombia tot aan de winkel van PLUS. Dit kun je ook hier zien op de site.

…alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn

Op de groenteafdeling ontdekte ik schappen met alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn. Zelfs de komkommers die dus gewoon uit Pijnacker komen. Is het niet nodig dan zijn ze niet verpakt in plastic. De nevel die wordt verspreid over de groenten zorgt ervoor dat ze langer vers blijven. En de koelingen rondom besparen 15% op energie. Verder viel me op dat de zakjes die je kunt pakken voor de groenten composteerbaar zijn, maar je kunt ook duurzame groenten- en fruitzakjes kopen.

…biologische, vegetarische en vegan producten

Ben je specifiek op zoek naar biologische, vegetarische of vegan producten dan is daar ruime keuze in. Zo ontdekte ik een groot biologisch schap en is er voor vrijwel ieder product wel een biologische variant te vinden. Die vaak ook nog aantrekkelijk geprijsd is zodat het bereikbaar wordt voor iedereen.

Een dagje geen vlees of vis wordt gestimuleerd met de vegetarische alternatieven. En ik ontdekte zelfs een vegan diepvrieswand met een groot aanbod aan vegan producten.

…verantwoord gevangen of gekweekte vis

Alle vis die PLUS verkoopt is duurzaam gevangen of gekweekt en dat kun je herkennen aan het MSC- of ASC-keurmerk. En dat vind ik top! Wat ik ook top vond trouwens, waren de verse dagmaaltijden van de lokale visboer. Met heel veel keuze ook nog zelfs.

…Fairtrade koffie, thee en chocolade

Wederom een duurzame keuze die PLUS voor ons als consument heeft gemaakt en waar we niets van voelen in onze portemonnee: alle koffie en thee van PLUS is Fairtrade en klimaatneutraal. En de cacaoboeren krijgen standaard een Fairtrade minimumprijs én extra premie voor alle PLUS chocolade. Niet alleen voor de repen chocolade, maar dus ook bijvoorbeeld voor de hagelslag van het PLUS huismerk.

…kleinere verpakkingen frisdrank

De inhoud van de blikjes frisdrank van PLUS is standaard aangepast van 330 ml naar 250 ml. En daarnaast vind je in het frisdrankschap caloriemeters die heldere informatie geven. Dergelijke meters vind je trouwens ook in het ontbijtschap (suikermeter) en bij het brood (vezelmeter). Dit vind ik een hele goede zaak, omdat dit producten zijn waarbij je vaak ongemerkt heel veel calorieën binnen krijgt of vrijwel geen vezels (denk aan volkoren brood versus donkerbruin brood). Door de meters kun je bij het schap bewustere keuzes maken.

…een doosje vrije-uitloopeieren

Vrije-uitloopeieren zijn bij PLUS de standaard. Vaak wordt gedacht dat scharreleieren een goede keuze zijn, maar dit is niet het geval. Scharrelkippen komen namelijk niet buiten en vrije uitloop-kippen wel. Die gaan alleen ’s nachts op stok, maar komen overdag buiten. Daarom vind je bij PLUS minimaal eieren van deze kippen met het 2-sterren Beter Leven keurmerk, maar je kunt ook kiezen voor de GIJS of biologische eieren die 3 sterren hebben.

…producten met korting die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten

Zodra een product tegen de houdbaarheidsdatum aan zit, wordt dit kenbaar gemaakt door er een rood-witte kortingssticker op te plakken. Koop zo’n product als je het ook daadwerkelijk nodig hebt (of kunt invriezen), want daarmee ga je voedselverspilling structureel tegen. Maar ook al koop je het niet, dan komt het nog steeds goed terecht. PLUS gooit namelijk liever niets weg en goed eten wat niet wordt verkocht doneren ze graag. PLUS heeft veelal samenwerkingen met de Voedselbank en kinderboerderijen om deze producten goed terecht te laten komen.

Nadat ik had afgerekend…

…vroeg ik me af of het nog beter kan dan dit. Ja, natuurlijk en ik weet bijna wel zeker dat PLUS er ook zo over denkt. Maar veranderingen gaan in stapjes en iedere dag wordt er weer een gezet. Als landelijke supermarktorganisatie en Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland (al 5 jaar op rij tot uitgeroepen) staat aandacht voor goed eten in alles wat ze doen centraal. Na mijn supermarktsafari werd mij dit ook duidelijk en ga ik vaker mijn boodschappen bij PLUS doen. Want aandacht voor goed eten is voor mij ook een van de belangrijkste dingen die er is.

Zijn er voor jou nog punten die beter of anders kunnen? Laat dit dan weten in een reactie hieronder, al jullie feedback deel ik met PLUS en daar gaan ze dan serieus naar kijken.

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Supermarktsafari: Zo duurzaam zijn de PLUS winkels”

 1. Heel erg leuke actie. Helaas hebben wij geen Plus, maar in 2 omliggende dorpen wel. Omdat onze eigen plek zo’n 10 supermarkten (of misschien wel meer) heeft, kom ik nooit bij Plus. Maar zou ‘t toch graag eens proberen. Ik leef al vrij duurzaam, maar zou best eens willen kijken hoe dat op het gebied van boodschappen nog wat beter kan. En welke tijd is nou beter om dat te bekijken, dan verjaardagtijd? Die van mij komt alweer aardig in de buurt

 2. Lijkt me heel leuk om met mijn klas (groep 5) te doen om zo het begrip duurzaamheid lekker concreet te kunnen maken. Het zou goed in mijn lessenreeks passen dit dus ik doe heel graag mee 😊

 3. Wat leuk! Wij zijn net verhuisd vanuit de randstad naar een dorp in de polder. Ieder supermarkt bezoek voelt momenteel als esm safari🙈 ik doe veel langer over mijn boodschappen en kom regelmatig met maar de helft terug (en dan weer wel dingen die ik echt niet nodig had) omdat ik nog geen doorwinterde safarister ben. Extra leuk om ook op zoek te gaan naar de Plus hier in de buurt en daar eens op safari te gaan. Voor lokale producten kwam ik al uit bij de landwinkel trouwens. Maar die hebben net niet alles

 4. Ik ben reuze benieuwd of je ook duurzaam kan boodschappen doen met een klein budget. Meestal kom je dan op de slechtere/ongezondere keuzes uit. Wij zijn een gezin van 5 en dan is het soms best lastig goede verantwoorde keuzes te maken. Om deze reden doe ik graag mee!

 5. Ik zou dolgraag een kijkje willen nemen in een supermarkt die het roer al heeft omgegooid. Volgens mij is de Plus echt de supermarkt voor de toekomst en zouden andere supermarkten hier een voorbeeld aan kunnen nemen!

 6. Verderop in ons dorp zit een Plus, maar als ik daarheen ga, ben ik al drie andere supermarkten voorbij gereden. Maar duurzaamheid vind ik wel heel belangrijk, dus misschien is het toch eens tijd om te gaan kennismaken. Met zo’n bon gaat dat zeker gebeuren!

 7. Wat een leuke winactie. Ik ben er zelf ook erg mee bezig. Zo had ik dit jaar maar 1 goede voornemen en dat is proberen om duurzamer te leven. Zo zijn we vanaf januari plastic aan het scheiden en hebben we een dag in de week een dag zonder vlees. Ook bij het boodschappen proberen we er rekening mee te houden, maar je merkt dat je dan toch al snel wat meer betaald. Dus zo’n cadeaubon kan wel een handje helpen met nog biologischer en duurzamer boodschappen doen.

 8. Ik doe wekelijks mijn boodschappen bij Plus Koehoorn en ben ook zekere tevreden. Maar wat mij betreft echt wel anders kan zijn de paprika’s en komkommers, nu nog altijd in plastic, terwijl dit volgens mij makkelijk zonder kan! Het zou geweldig zijn als ze dit kunnen veranderen!

 9. Francesca Kookt wat een goed initiatief en wat denkt de PLUS Supermarkt goed na over duurzaamheid en de #samenwerking met verschillende organisaties om zo te komen tot een beter milieu en voor ons als klanten mee te denken! Graag loot ik mee als fan van #Plus! 💫👍👌🌍

 10. Wat een leuke actie! Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik weinig tot nooit bij de pl7s kom. Waarom, omdat de A, J, A en L net iets dichterbij zitten. Ik ben wel sinds een maand of 3 wat meer aan het fietsen en iets verder weg fietsen om de boodschappen te doen is natuurlijk een win win situatie!

 11. Hoi, wat een overzichtelijk & uitgebreid artikel. Ook erg goed dat hetgeen van scharreleieren benoemd wordt. Veel mensen weten dit niet inderdaad en kopen dit terwijl ze denken dat ze er goed aan doen.
  En wat heerlijk dat zowel de biologische, vegetarische als vegan producten steeds meer ruimte krijgen in de winkels. 👍🏻

 12. Hoi Francesca,
  Wij hebben niet echt een PLUS in de buurt, maar ontdekten een super mooie in Dubbeldam (Dordrecht). Daar willen we graag eens verder op onderzoek gaan, als ik weer beter kan lopen. Dat ging nu wat moeizamer door een zwaar gekneusde enkel. Ik wens iedereen succes! En jij bedankt voor de kans om mee te doen…

 13. Ik doe graag mee voor ons gezin. Ik ben al jaren vegetarier en altijd op zoek naar nieuwe producten. Ik kijk tegenwoordig ook steeds meer naar de verpakkingen van producten, hoewel dat voor mij nog niet doorslaggevend is om iets niet aan te schaffen. Fijn dat Plus daarin meedenkt.
  Binnenkort wil ik (weer) starten met suikervrij eten. Handig dat de supermarkt dat ook beter inzichtelijk maakt. Ik moet eigenlijk dus eens langs bij de dichtstbijzijnde Plus!

 14. Door jouw berichten Francesca krijg het idee dat ik bij Plus echt beter af ben qua ‘goede en verantwoorde’ boodschappen, maar dat ik deze winkel altijd ten onrechte links heb laten liggen. Dit kwam mede omdat er zich voor de ingang veel daklozen bevonden en ik het daardoor niet aantrekkelijk vond om naar binnen te gaan. Ik heb hierdoor waarschijnlijk veel gemist en wil graag de winkel een nieuwe kans geven en opnieuw ontdekken.

 15. Jouw enthousiaste verhaal maakt mij zeer nieuwsgierig! In Bergen geen Plus maar ik rij er graag een stukje verder voor.

 16. Lieve allemaal, dank voor al jullie reacties! Inmiddels zijn de 5 winnaars bekend en zij hebben persoonlijk van mij een e-mail ontvangen :-).

Reacties zijn gesloten.