Supermarktsafari: Zo duurzaam zijn de PLUS winkels

Samenwerking – Duurzaamheid lijkt hét toverwoord te zijn in deze tijd. En dat is niet zonder reden, want verduurzamen is hard nodig. Vooral in het land der supermarkten, want daar consumeren we wat af. Maar als je je er een beetje in gaat verdiepen kom je erachter dat het vaak …

Samenwerking – Duurzaamheid lijkt hét toverwoord te zijn in deze tijd. En dat is niet zonder reden, want verduurzamen is hard nodig. Vooral in het land der supermarkten, want daar consumeren we wat af. Maar als je je er een beetje in gaat verdiepen kom je erachter dat het vaak cosmetisch gebeurt, maar dat er onderaan de streep weinig veranderd. Tot ik ging samenwerken met PLUS en ontdekte dat zij écht keuzes durven te maken waardoor er substantieel wel iets veranderd. Denk aan de keuze die zij voor ons als consument maken door alleen nog maar minstens vrije uitloopeieren te verkopen die het 2-sterren Beter Leven Keurmerk hebben. Of dat zij de enige supermarkt zijn die 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen verkopen. Durf ik te stellen dat PLUS de meest verantwoorde supermarkt van Nederland is? Ja, dat durf ik. En vandaag neem ik jullie mee op supermarktsafari door de PLUS winkel van Sabine Zondag in Pijnacker om te laten zien op welke vlakken ze dit allemaal doen.

Ik ging winkelen bij PLUS en nam mee…

…lokale producten

Bij binnenkomst viel me gelijk de lokale betrokkenheid met Pijnacker op. Zoals de sponsoring van lokale sportclubs en verenigingen, de steun aan de Voedselbank met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en de ruimte die er is in de schappen voor producten van lokale leveranciers. Zo zag ik Pijnackerse komkommers, prachtige bloemen (die ook nog duurzaam geteeld zijn) van de lokale bloemist, Pijnackerse likeuren, vers bereidde vismaaltijden van de lokale visboer én brood van de Pijnackerse bakker. En dat brood was echt ontzettend lekker. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de krentenbollen waren zelfs nog veel lekkerder dan de bollen van mijn lokale bakker uit Zoetermeer…

…100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen

Ik stipte het in de inleiding al even aan, maar er is meer uit te leggen over de 100% Fairtrade en klimaatneutrale bananen van PLUS. Sinds 2010 zijn hun bananen al Fairtrade. Dit betekent dat ze de bananenboeren in Colombia een Fairtrade minimum prijs én een Fairtrade premie betalen. Ook als de bananen in de aanbieding zijn. Met deze premie kunnen boerenorganisaties in ontwikkelingslanden investeren in hun bedrijf, en in een beter leven. Daarnaast zijn alle onverpakte  PLUS bananen klimaatneutraal. En als je weet dat bananen het meest verkochte product zijn in supermarkten, snap je hoe belangrijk dit is. Bananen telen en vervoeren veroorzaakt CO2-uitstoot. PLUS minimaliseert deze uitstoot en de rest wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame energieprojecten.

Je kunt trouwens precies zien waar de bananen vandaan komen door de QR-code op de je banaan te scannen. Je ziet dan precies welke weg de banaan heeft afgelegd vanaf de bananenplantage in Colombia tot aan de winkel van PLUS. Dit kun je ook hier zien op de site.

…alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn

Op de groenteafdeling ontdekte ik schappen met alledaagse groenten die standaard laag geprijsd zijn. Zelfs de komkommers die dus gewoon uit Pijnacker komen. Is het niet nodig dan zijn ze niet verpakt in plastic. De nevel die wordt verspreid over de groenten zorgt ervoor dat ze langer vers blijven. En de koelingen rondom besparen 15% op energie. Verder viel me op dat de zakjes die je kunt pakken voor de groenten composteerbaar zijn, maar je kunt ook duurzame groenten- en fruitzakjes kopen.

…biologische, vegetarische en vegan producten

Ben je specifiek op zoek naar biologische, vegetarische of vegan producten dan is daar ruime keuze in. Zo ontdekte ik een groot biologisch schap en is er voor vrijwel ieder product wel een biologische variant te vinden. Die vaak ook nog aantrekkelijk geprijsd is zodat het bereikbaar wordt voor iedereen.

Een dagje geen vlees of vis wordt gestimuleerd met de vegetarische alternatieven. En ik ontdekte zelfs een vegan diepvrieswand met een groot aanbod aan vegan producten.

…verantwoord gevangen of gekweekte vis

Alle vis die PLUS verkoopt is duurzaam gevangen of gekweekt en dat kun je herkennen aan het MSC- of ASC-keurmerk. En dat vind ik top! Wat ik ook top vond trouwens, waren de verse dagmaaltijden van de lokale visboer. Met heel veel keuze ook nog zelfs.

…Fairtrade koffie, thee en chocolade

Wederom een duurzame keuze die PLUS voor ons als consument heeft gemaakt en waar we niets van voelen in onze portemonnee: alle koffie en thee van PLUS is Fairtrade en klimaatneutraal. En de cacaoboeren krijgen standaard een Fairtrade minimumprijs én extra premie voor alle PLUS chocolade. Niet alleen voor de repen chocolade, maar dus ook bijvoorbeeld voor de hagelslag van het PLUS huismerk.

…kleinere verpakkingen frisdrank

De inhoud van de blikjes frisdrank van PLUS is standaard aangepast van 330 ml naar 250 ml. En daarnaast vind je in het frisdrankschap caloriemeters die heldere informatie geven. Dergelijke meters vind je trouwens ook in het ontbijtschap (suikermeter) en bij het brood (vezelmeter). Dit vind ik een hele goede zaak, omdat dit producten zijn waarbij je vaak ongemerkt heel veel calorieën binnen krijgt of vrijwel geen vezels (denk aan volkoren brood versus donkerbruin brood). Door de meters kun je bij het schap bewustere keuzes maken.

…een doosje vrije-uitloopeieren

Vrije-uitloopeieren zijn bij PLUS de standaard. Vaak wordt gedacht dat scharreleieren een goede keuze zijn, maar dit is niet het geval. Scharrelkippen komen namelijk niet buiten en vrije uitloop-kippen wel. Die gaan alleen ’s nachts op stok, maar komen overdag buiten. Daarom vind je bij PLUS minimaal eieren van deze kippen met het 2-sterren Beter Leven keurmerk, maar je kunt ook kiezen voor de GIJS of biologische eieren die 3 sterren hebben.

…producten met korting die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten

Zodra een product tegen de houdbaarheidsdatum aan zit, wordt dit kenbaar gemaakt door er een rood-witte kortingssticker op te plakken. Koop zo’n product als je het ook daadwerkelijk nodig hebt (of kunt invriezen), want daarmee ga je voedselverspilling structureel tegen. Maar ook al koop je het niet, dan komt het nog steeds goed terecht. PLUS gooit namelijk liever niets weg en goed eten wat niet wordt verkocht doneren ze graag. PLUS heeft veelal samenwerkingen met de Voedselbank en kinderboerderijen om deze producten goed terecht te laten komen.

Nadat ik had afgerekend…

…vroeg ik me af of het nog beter kan dan dit. Ja, natuurlijk en ik weet bijna wel zeker dat PLUS er ook zo over denkt. Maar veranderingen gaan in stapjes en iedere dag wordt er weer een gezet. Als landelijke supermarktorganisatie en Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland (al 5 jaar op rij tot uitgeroepen) staat aandacht voor goed eten in alles wat ze doen centraal. Na mijn supermarktsafari werd mij dit ook duidelijk en ga ik vaker mijn boodschappen bij PLUS doen. Want aandacht voor goed eten is voor mij ook een van de belangrijkste dingen die er is.

Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)