Surinaamse bojo met banaan

Bojo is een beroemde cake uit Suriname en wordt gemaakt van de hoofd ingredienten cassave en kokos. Het is een natte cake, oftewel je mag hem absoluut niet te lang doorbakken. Als bojo namelijk nog een beetje klef is dan smelt het bijna in je mond. En dat is nou …

Bojo is een beroemde cake uit Suriname en wordt gemaakt van de hoofd ingredienten cassave en kokos. Het is een natte cake, oftewel je mag hem absoluut niet te lang doorbakken. Als bojo namelijk nog een beetje klef is dan smelt het bijna in je mond. En dat is nou precies wat die cake zo ontzettend lekker maakt. 

Ik maak de bojo niet volgens een traditioneel recept, want ik voeg bijvoorbeeld ook banaan toe. Dat maakt ‘m extra lekker. En dat vonden de Surinamers blijkbaar ook, want ik heb inmiddels een paar grote fans in mijn schoonfamilie voor deze creatie 🙂 

Probeer het zeker een keer uit. Het is niet moeilijk om te maken en de smaak zal je zeker verrassen! Ik kwam er trouwens laatst achter dat een van mijn collega bloggers een suikervrije variant heeft gemaakt van de bojo. Daar ben ik reuze benieuwd naar en die ga ik binnenkort ook maken om te vergelijken. Ik ben heel benieuwd of die versie ook de ultieme proef doorstaat; mijn lekkerbek schoonfamilie!

Wat je nodig hebt:
1 kilo verse cassave (te koop bij de toko, maar tegenwoordig ook bij de grotere supermarkten)
2 bananen
4 scharrel eieren
200gr fijne suiker
1el amandel essence
1el vanille essence
250gr fijn geraspte kokosnoot
2el kaneel
1 blik gecondenseerde melk
snufje zout
150gr roomboter

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 160gr. Neem een groot, vierkant bakblik en vet deze goed in. Bojo wordt na het afkoelen in kleine vierkantjes gesneden. Daarom is een vierkant bakblik het meest handig. Maar ik heb er laatst ook een groot hart van gemaakt voor de babyshower van mijn schoonzusje. 

Dus het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je het beslag in giet. Als je het maar niet te dik doet.
 
Schil de cassave en rasp deze fijn in de keukenmachine. Als je de cassave heel fijn raspt, dan wordt de cake heel zacht. Rasp je ‘m iets grover (zoals je wortel zou raspen) dan is de cake nog wel nat, maar heeft ie iets meer een bite. 

Als je geen keukenmachine hebt dan is het een raspen van een cassave een enorme klus. Je kunt dan ook bij de toko kant-en-klaar geraspte cassave halen. Meestal ligt dit in de diepvries. 

Neem een grote schaal en klop hier de eieren in los samen met de suiker en de amandel en vanille essence. Schep de geraspte cassave en kokosnoot hier doorheen. 

Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin zachtjes de boter. 

Snijd de bananen in plakjes en meng deze door het beslag samen met de kaneel, melk en zout. Als laatste gaat de gesmolten boter erdoor. Roer het goed door.

Giet het beslag in het bakblik (ongeveer 5cm hoog) en zet de bojo 60 minuten in de oven. Laat ‘m daarna goed afkoelen en snijd in kleine vierkantjes.

Thanks voor de inspiratie Ramon Beuk!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)