Surinaamse bojo met banaan

Bojo is een beroemde cake uit Suriname en wordt gemaakt van de hoofd ingredienten cassave en kokos. Het is een natte cake, oftewel je mag hem absoluut niet te lang doorbakken. Als bojo namelijk nog een beetje klef is dan smelt het bijna in je mond. En dat is nou precies wat die cake zo ontzettend lekker maakt. 

Ik maak de bojo niet volgens een traditioneel recept, want ik voeg bijvoorbeeld ook banaan toe. Dat maakt ‘m extra lekker. En dat vonden de Surinamers blijkbaar ook, want ik heb inmiddels een paar grote fans in mijn schoonfamilie voor deze creatie 🙂 

Probeer het zeker een keer uit. Het is niet moeilijk om te maken en de smaak zal je zeker verrassen! Ik kwam er trouwens laatst achter dat een van mijn collega bloggers een suikervrije variant heeft gemaakt van de bojo. Daar ben ik reuze benieuwd naar en die ga ik binnenkort ook maken om te vergelijken. Ik ben heel benieuwd of die versie ook de ultieme proef doorstaat; mijn lekkerbek schoonfamilie!

Wat je nodig hebt:
1 kilo verse cassave (te koop bij de toko, maar tegenwoordig ook bij de grotere supermarkten)
2 bananen
4 scharrel eieren
200gr fijne suiker
1el amandel essence
1el vanille essence
250gr fijn geraspte kokosnoot
2el kaneel
1 blik gecondenseerde melk
snufje zout
150gr roomboter

Wat je gaat doen:
Verwarm de oven voor op 160gr. Neem een groot, vierkant bakblik en vet deze goed in. Bojo wordt na het afkoelen in kleine vierkantjes gesneden. Daarom is een vierkant bakblik het meest handig. Maar ik heb er laatst ook een groot hart van gemaakt voor de babyshower van mijn schoonzusje. 

Dus het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je het beslag in giet. Als je het maar niet te dik doet.
 
Schil de cassave en rasp deze fijn in de keukenmachine. Als je de cassave heel fijn raspt, dan wordt de cake heel zacht. Rasp je ‘m iets grover (zoals je wortel zou raspen) dan is de cake nog wel nat, maar heeft ie iets meer een bite. 

Als je geen keukenmachine hebt dan is het een raspen van een cassave een enorme klus. Je kunt dan ook bij de toko kant-en-klaar geraspte cassave halen. Meestal ligt dit in de diepvries. 

Neem een grote schaal en klop hier de eieren in los samen met de suiker en de amandel en vanille essence. Schep de geraspte cassave en kokosnoot hier doorheen. 

Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin zachtjes de boter. 

Snijd de bananen in plakjes en meng deze door het beslag samen met de kaneel, melk en zout. Als laatste gaat de gesmolten boter erdoor. Roer het goed door.

Giet het beslag in het bakblik (ongeveer 5cm hoog) en zet de bojo 60 minuten in de oven. Laat ‘m daarna goed afkoelen en snijd in kleine vierkantjes.

Thanks voor de inspiratie Ramon Beuk!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Surinaamse bojo met banaan”

 1. De Surinaamse cake ga ik eens proberen! Lijkt me een lekker glutenvrij hapje!

 2. Wat een verrassend recept!! 🙂

  ik maak af en toe Bojo maar nog nooit van Bojo met banaan gehoord, en er zelf ook nooit aan gedacht. (wel doe ik er soms als het alleen voor volwassenen bestemd is een klein scheutje bruine rum doorheen).

  De banaan lijkt me een erg lekkere toevoeging. Dit recept ga ik zeker maken in de komende weken ben erg benieuwd.

  Ik neem aan dat je gewone bananen hebt gebruikt en geen kook/bak bananen..?

 3. Hoi ,

  Voor hoeveel personen is deze bojo recept? En gebruik je gewoon witte suiker of bruine suiker?

  1. Tja, voor hoeveel personen…wij serveren het meestal als hapje bij een Surinaams feest. Je haalt zeker wel 30 stukjes (kleine vierkantjes) eruit. Hopelijk helpt dat je verder. En ik gebruik witte suiker.

 4. ik las ergens dat verse cassave blauwzuur bevat en dat je m dus moet raspen en afspoelen voor je m gebruikt. Anderen zeggen zelfs eerst raspen, dan koken, kookwater weggooien en pas daarna gebruiken.
  Als je geraspte cassave in de vriezer gebruikt, is die dan al gekookt?

 5. Heb de banaan bij de bojo geprobeerd , heerlijk hoor !
  Was zo op .
  Bedankt voor de tip .
  Grtjs Cynthia

 6. Had vanmiddag inene zin in bojo, en wilde het zelf gaan proberen en kwam jouw recept tegen. Heb verse casave gebruikt en een blik gecondenceerde cocosmelk. Wow, dank je voor je recept!

 7. Hi Francesca, als “gewone” bojo eter ben ik erg benieuwd naar deze Bojo van jou. Kan je ook gedroogde kokos gebruiken?

Reacties zijn gesloten.