Samenwerking – Niets is zo gezellig als een borrelplank delen met vrienden of familie. En als die dan ook nog bomvol zit met kleurrijke Tex Mex gerechtjes, wordt het pas echt feest! Van loaded nachos tot sappige kippenvleugels en van malse gehaktballetjes in een tomatensalsa saus tot frisse wraprolletjes: deze Tex Mex borrelplank is een gegarandeerd succes.
Als basis gebruikte ik de kruidenmixen, salsa’s en wraps van Santa Maria en maakte ik een mix van warme en koude gerechtjes die je van tevoren kunt voorbereiden of last-minute op je Tex Mex borrelplank tovert.
Serveer alle gerechtjes op een grote houten plank, maak het extra feestelijk met snackgroenten en nacho chips rondom, en vergeet vooral niet de dips. Dit wil je maken! En om dat te kunnen doen vind je hieronder alle makkelijke recepten.
Meer Tex Mex inspiratie voor feestelijke avonden? Maak er dan ook eens een Tex Mex BBQ feestje van!

Tex Mex gehaktballetjes in chunky salsa saus
De sterren van je Tex Mex borrelplank! Deze balletjes zijn heerlijk kruidig, zacht van binnen en zijn omhuld door een heerlijke chunky salsa saus.
Ingrediënten:
- 500 gr rundergehakt
- 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning mix (hier is ook een variant van zonder toegevoegd zout)
- 1 ei
- 50 gr geraspte cheddar
- 25 gr paneermeel
- 1 el fijngehakte koriander (of platte peterselie)
- 2 potjes Santa Maria Chunky Wrap Salsa
- extra koriander (of peterselie), voor garnering
Bereiding (30 minuten):
Meng het gehakt met de kruidenmix, ei, cheddar, paneermeel en koriander. Draai er kleine balletjes van. Verwarm de salsa in een pan, voeg de balletjes toe en laat ze in circa 15 minuten zachtjes gaar worden. Schep af en toe om. Serveer warm met wat fijngehakte koriander erover. Volledig voorbereiden kan ook! Warm ze dan rustig op in hun eigen saus.
Tex Mex chicken wings uit de oven
Sticky, spicy en zó lekker van smaak! Deze zijn zo op, wedden?
Ingrediënten:
- 1 kg kippenvleugels of borrelhapjes
- 1 zakje Santa Maria Fajita Seasoning Mix (hier is ook een variant van zonder toegevoegd zout)
- 2 el olijfolie
- sap van ½ limoen
Bereiding (45 minuten):
Meng de kip met de kruidenmix, olie en limoensap. Laat een uurtje marineren als je de tijd hebt. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C voor 35 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Voorbereiden kan! Warm ze dan in circa 12 minuten op in de oven, kan samen met de loaded nachos (zie hieronder).
Loaded nachos met pico de gallo
Het ultieme borrelgerecht! Makkelijk te maken en altijd een hit, en deze is ook nog eens vega.
Ingrediënten:
- 1 zak Santa Maria Nacho Chips
- 100 gr geraspte cheddar
- 10 cherrytomaten, fijngesneden
- 1 el gesnipperde sjalot of rode ui
- klein handje koriander (of peterselie), fijngehakt
Bereiding (20 minuten):
Maak 2 lagen nacho chips en cheddar in een ovenschaal. Bak 15 minuten op 180 °C tot de kaas gesmolten is. Maak ondertussen de pico de gallo door de cherrytomaten, ui en koriander te mengen met een snufje zout en peper. Haal de schaal uit de oven en verdeel de tomatensalsa erover. Serveer direct.
Guacamole met een twist
Romig, fris en lekker pittig, deze dip maakt je Tex Mex borrelplank helemaal af.
Ingrediënten:
- 2 eetrijpe avocado’s
- 1 zakje Santa Maria Guacamole mix
- 2 tl fijngehakte sjalot of rode ui
- scheutje witte wijnazijn
- olijfolie of zure room voor de smeuïgheid
- optioneel: extra koriander
Bereiding (5 minuten):
Prak de avocado’s en roer de guacamole mix, sjalot, azijn en een scheutje olie of room erdoor. Voeg eventueel wat koriander toe. Serveer direct. Voorbereiden kan, maar dan zal de guacamole wel verkleuren.
Wraprolletjes met kip, spinazie en jalapeño relish
Fris, romig en met een tikje pit. Serveer als rolletjes, ideaal om te prikken!
Ingrediënten:
- 125 gr zure room
- 2 el Santa Maria Taco Salsa
- 4 Santa Maria Corn & Wheat Tortilla Wraps
- 12 plakjes gerookte kipfilet
- 100 gr baby spinazie
- Santa Maria Jalapeño Relish
- optioneel: plakjes jalapeño voor extra pit
Bereiding (10 minuten):
Meng de zure room en salsa. Bestrijk de wraps met een dun laagje. Beleg met kip, spinazie en een streep relish. Rol stevig op en laat iets opstijven in koelkast of vriezer. Snijd daarna in stukjes. Serveer op kamertemperatuur. Deze kun je ook voorbereiden en ingepakt bewaren in de koelkast tot gebruik. Haal 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Zo bouw je de Tex Mex borrelplank op
Leg alles op een grote plank of schaal: warme gerechtjes in kommetjes, wraps in rolletjes en dips in kleine bakjes. Garneer met Santa Maria Nacho Chips, snackpaprika’s, komkommer en cherrytomaatjes. Zet ook een flesje Santa Maria Hot Sauce op tafel en gebruik de overgebleven salsa room of relish als extra dips. Laat iedereen lekker prikken, dippen en genieten.
Happy Tex Mex Friday!
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Dit is een samenwerking met Santa Maria. Lees ook hier mijn disclaimer.