Zomers tomaten smeersel met feta

Een zomerse avond en de lucht voelt aangenaam. De avond omarmt je zongebrande huid en het laatste dat je wilt is naar bed. De geur van uitgedoofde barbecues vliegt zo nu en dan in je neus en je zou willen dat deze avond nog dagen duurt. En dat je voor …

Een zomerse avond en de lucht voelt aangenaam. De avond omarmt je zongebrande huid en het laatste dat je wilt is naar bed. De geur van uitgedoofde barbecues vliegt zo nu en dan in je neus en je zou willen dat deze avond nog dagen duurt. En dat je voor lang, heel lang nog – met dat laatste restje wijn in het glas – voldaan terug kan kijken op de ultieme zomerdag. Een unicum dat we helaas weinig mogen meemaken in ons kikkerlandje, maar in de afgelopen weken was het zo ver. Als het gebeurt, maak ik er altijd gretig gebruik van. Dan maak ik een overheerlijk hapje voor bij dat lekkere wijntje (of als voorafje aan die gezellige barbecue) en genieten maar! Het liefste met een tomaten smeersel met feta. Heerlijk als ‘lekker-voor-bij-de-wijn-hapje’ of naast de kruidenboter bij een BBQ en in 5 minuten klaar!

Tropische zomeravond

Op dit soort avonden past, wat mij betreft, maar weinig muziek die het gevoel dat ik zojuist omschreef kan evenaren. Dit moeten tropische klanken zijn waarvan je – na het album voor de derde keer op repeat te hebben gezet – nog steeds niet op raakt uitgeluisterd. Het moet in het moment passen, in het gevoel. Bij de geuren van de naderende avond…het moet vrijheid en genot ademen: Alles wat je op een warme zomeravond wenst.

Bitterzoet liefdesgevoel

Ik heb voor deze gelegenheid gekozen voor de Kaapverdiaanse Cesaria Evora. En dan speciaal het nummer ‘Sodade’. Voor het woord ‘Sodade’ bestaat geen goede vertaling in de Nederlandse taal. Er is een poging gedaan en het wordt dan ook wel vertaald met ‘het bitterzoete liefdesgevoel dat ontstaat door verwijdering van de (of het) geliefde in ruimte of tijd en waarvan weemoedige, maar zoete en fijngevoelige overdenkingen het gevolg zijn.’ 

En zo voel ik me altijd op zo’n avond; nadat je net een heerlijke dag hebt gehad en je maar mag hopen dat de volgende dag ook zo is: Weemoedig. Het nummer zit diep in mijn hart. De zwoele maar toch melancholische klanken geven me het gevoel van rust, maar laten me ook nadenken over de toekomst. Gek dat een nummer dat met een mens kan doen. Ik denk dat ik ‘m meteen maar weer even aan zet…

Wat je nodig hebt

400gr tomaten (of 1 blik tomatenblokjes met of zonder knoflook en/of kruiden; wat je lekker vindt)
– 1 blok feta à 200 gram
– 1/2 tl oregano
– 2 boterhammen (oud/droog is het beste en mag wit of bruin zijn, dat maakt niet uit)
– snuf gemalen peper

Photo 09-06-13 16 43 15

Wat je gaat doen

Doe de tomaten, feta en oregano in je blender.

Pulse totdat er geen grote stukken feta meer te zien zijn. Je zal zien dat het redelijk vloeibaar is,maar daar hebben we de boterhammen voor. Scheur kleine stukjes van de boterhammen (géén korst). Let op: Je wilt flinke blokjes hebben, geen kruimels. Doe eerst de helft van deze boterhamblokjes bij het tomaten-feta-mengsel en pulse het kort mee. Het brood zal er voor zorgen dat het mengsel wat meer structuur gaat krijgen en vaster van vorm wordt. 

Mocht dit na 1 toegevoegde boterham nog niet het geval zijn, gooi dan gerust de stukjes van de tweede erin en pulse het geheel nog even. Het mag ongeveer zo dik worden als mayonaise.

Proef het en breng naar wens op smaak met peper. Roer het door en zet het smeersel dan een uur in de koelkast (voor de ongeduldigen onder ons; als je écht niet kan wachten kan je het direct al eten). Het brood kan in de koeling alle smaken goed opnemen en een beetje opstijven. Zout is niet echt nodig aangezien de feta al zout van zichzelf is. 

Serveer het met vers afgebakken brood of met rauwe groenten. Dit kan heerlijk bij een wijntje als klein hapje, of zet het op tafel bij een BBQ. Zo heb je weer eens wat anders dan het standaard schaaltje kruidenboter.

Handig: Je kunt dit recept uiteraard ook met een staafmixer maken als je geen blender hebt. Kruimel de feta dan wel vast fijn voordat je de staafmixer gaat gebruiken.

Tip: Hou je van wat dikkere smeersels? Scheur dan de boterhammen fijn, maar stop ze niet in de blender. Roer de blokjes door het tomaten-feta-mengsel dat uit de blender komt en zet in de koelkast. Doordat het brood wat groter blijft, wordt het smeersel ook dikker.

Variatietip: Gooi er, voordat je de blender aanzet, wat olijfjes en zongedroogde tomaatjes bij. Zelfs een teentje knoflook of een geroosterde paprika kan het geheel weer heel anders laten smaken. Een recept dus, waarmee je eindeloos kunt variëren! 

 

Miss Deedy is voorstander van het legaal kopen van muziek. Ben je enthousiast geworden en wil je, na het lezen van deze blog, een album van Cesaria Évora aanschaffen? Klik dan hier door naar iTunes. 

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)