Tomatensoep met komijn en knoflookgarnalen

Wat kan ik toch genieten van een kopje tomatensoep. Vaak hoe simpeler, hoe beter. Maar tomaten lenen zich er ook heel goed voor om te combineren met andere ingrediënten. En dan maak je van een ‘simpel’ kopje tomatensoep opeens een zinnenprikkelend kopje soep. Zeker als je de tomaten in deze soep combineert met komijn en garnalen. Deze soep was zo lekker dat ik ‘m inmiddels al drie keer heb gemaakt. Dikke hit bij ons thuis, geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 1,5 liter soep (genoeg voor 4 personen)

  • 800 gr trostomaten (in de winter gebruik ik altijd Tasty Tom’s of, nog beter, Looye Joyn trostomaten)
  • 400 gr winterpeen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • bakolijfolie
  • 2 tl komijnzaad
  • zout
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 l warme kippenbouillon
  • 1/2 l warm water
  • plukje (0,05 gr) saffraan
  • 300 gr gekookte knoflookgarnalen (die koop je zo bij de visboer of je marineert gekookte garnalen zelf met olijfolie, uitgeperste knoflook en fijngehakte dille)
  • om te serveren: olijfolie extra vergine en fijngehakte dille

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten (inclusief pruttelen)

  1. Snijd de trostomaten in grove stukken, schil de winterpeen en snijd in grove stukken, hak de ui, knoflook en bleekselderij grof.
  2. Verhit een soeppan met een scheut bakolijfolie en fruit de ui, knoflook, bleekselderij en wortel een paar minuten in de olie.
  3. Voeg de trostomaten, komijnzaad, snuf zout en tomatenpuree toe, roer door en bak nog een paar minuten.
  4. Schenk de kippenbouillon en water in pan en roer door samen met het plukje saffraan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen tot alle groenten gaar zijn.
  5. Pureer de soep daarna helemaal fijn met een staafmixer of gebruik de blender. Proef en breng eventueel extra op smaak, maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Bij mij niet in ieder geval.
  6. Serveer de soep in kommen met wat knoflookgarnalen naar smaak en garneer met druppeltjes olijfolie extra vergine en wat fijngehakte dille.

Tip: de knoflookgarnalen voeg ik niet toe aan de pan soep, omdat ze anders taai worden. Als je zeker weet dat de pan soep in één keer op gaat dan kan het wel. Belangrijkste is dat ze niet te lang in de warme soep blijven liggen.

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *