Traybake met pompoen, boerenkool en tahindressing

De feestelijke decembermaand is aangebroken en dan eten en snoepen we wat af! Laat ik deze maand daarom maar aftrappen met een heerlijk recept boordevol groenten en peulvruchten. Deze traybake met pompoen, boerenkool en tahindressing is ontzettend makkelijk om te maken, want de oven doet bijna al het werk. Het woord ‘traybake’ zegt het natuurlijk al. De ingrediënten gaan allemaal bij elkaar op de bakplaat en de bereiding vindt plaats in de oven.

Ik maakte er ook nog wat knoflook pitachips bij die ik kort aanbakte in een koekenpan en tegelijkertijd bereidde ik de romige tahindressing die mooi in balans is bij de geroosterde groenten en kikkererwten. Wij hebben gesmuld thuis!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 400 gr (fles)pompoen, in partjes of blokjes
  • 200 gr kikkererwten, uitgelekt
  • 2 sjalotten, in kwarten
  • bakolijfolie
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zout
  • 150 gr verse boerenkool, gesneden
  • rode wijnazijn
  • 200 gr cherrytomaten aan de tak
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 4 (volkoren) pitabroodjes
  • 3 el (witte) tahin
  • sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie extra vergine
  • 1 klein teentje knoflook, grof gehakt
  • zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereiding: 40 minuten (inclusief oventijd)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Meng de pompoen, kikkererwten, sjalot, gerookt paprikapoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, een snuf zout en een scheut bakolijfolie op het bakblik en verdeel gelijkmatig. Zet 20 minuten in de oven, schep halverwege om.
  3. Meng de boerenkool in een kom met een scheutje bakolijfolie, scheutje rode wijnazijn en een snufje zout. Besprenkel de cherrytomaten met een klein scheutje bakolijfolie. Verdeel de boerenkool na 20 minuten over de rest van de groenten op de bakplaat en leg de cherrytomaten er bovenop. Zet nog 12 – 15 minuten in de oven. Houd de laatste paar minuten goed in de gaten, want iedere oven is anders en je wilt niet dat de boerenkool gaat verbranden.
  4. Meng het uitgeperste teentje knoflook met een scheutje bakolijfolie en een snufje zout. Kwast hiermee de pitabroodjes in aan de buitenkant en bak ze daarna krokant in een koekenpan. Snijd daarna in kwarten.
  5. Maak de tahindressing door de tahin, citroensap, olijfolie extra vergine en het grof gehakte teentje knoflook fijn te malen in een hakmolen of met de staafmixer. Voeg water toe tot je een vloeibare, romige dressing hebt. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de traybake met pompoen, boerenkool en kikkererwten met de pitachips en tahindressing.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *