Uit Zuid-Tirol: risotto met rode wijn en appel

Samenwerking – Denk je aan Zuid-Tirol dan komen gelijk de Alpentoppen en mediterrane invloeden naar boven in je gedachten. In deze noordelijkste provincie van Italië vind je prachtige skigebieden, cultuur, maar ook culinaire tradities en producten die diepgeworteld zijn in deze regio. Denk bijvoorbeeld aan sappige appels, Stilfser kaas, DOC wijnen en natuurlijk de Zuid-Tiroolse spek. Unieke producten met een verhaal waar ik vandaag meer over ga vertellen en uiteraard mee ga koken.

Dat koken kan alleen als je ook daadwerkelijk de producten uit Zuid-Tirol in handen hebt, en dat overkwam me een paar weken geleden. Op een vrijdag stond er een aardige bezorger mét pallet voor mijn deur die de DOC wijnen van Alto Adige, Südtiroler Apfel BGA, Stilfser BOB kaas en Südtiroler Speck BGA vanuit Zuid-Tirol bij me kwam afleveren. Meer dan voldoende om te proeven en recepten mee te maken. En daarna verblijdde ik buren en vrienden met de rest. Wat bleek, de buren zouden een paar dagen daarna naar Zuid-Tirol vertrekken voor een skivakantie en kwamen gelijk in de juiste sferen! Ik heb ze toen ook maar gelijk een stuk van mijn Zuid-Tiroolse quiche met spek, kaas en appel gegeven. En zelf schoof ik aan tafel met een bord van deze risotto met rode wijn en appel. Waarvoor ik maar liefst drie van de Zuid-Tiroolse producten heb gebruikt…wat een feest voor mijn smaakpapillen werd dat!

De producten zijn trouwens nog niet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten (zijn ze wel heel druk mee bezig), maar soms wel bij speciaalzaken (denk aan je kaasboer en wijnhandel). Maar omdat ik jullie wel de producten wil laten proeven, had ik iets leuks geregeld en mocht ik 6 bomvolle foodpakketten cadeau geven aan de allergrootste Zuid-Tiroolse fans! Deze winactie is inmiddels afgelopen en de 6 prijswinnaars hebben reeds persoonlijk bericht gehad.

Zo herken je of een product echt uit Zuid-Tirol komt

De producten uit Zuid-Tirol zijn zo uniek en exemplarisch voor de kwaliteit vanuit Europa dat ze kwaliteitslabels hebben gekregen vanuit de Europese Unie (EU). Door deze certificering weten wij als consument alles over de herkomst, kwaliteit en veiligheid van de producten. En kunnen fabrikanten hun producten beschermen tegen vervalsing en imitatie. Wanneer je op de producten de labels Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas weet je dus dat je te maken hebt met ‘the real deal’ uit Zuid-Tirol. Zeker als het straks verkrijgbaar is in Nederland, dan wil je wel zeker weten dat je bijvoorbeeld echte Zuid-Tiroler speck koopt en niet iets wat erop lijkt.

Dit zijn de labels…

 • Het label DOC (voor het Italiaanse ‘Denominazione di origine controllata’) staat voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming van kwaliteitswijnen uit Italië, en is door de EU erkend als aanduiding voor de beschermde oorsprongsbenaming.
 • Het label Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat minimaal één productiestap is uitgevoerd in de regio van herkomst, overeenkomstig vastgestelde criteria, en dat een product op basis van een specifieke eigenschap is verbonden met de regio.
 • Het label Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) geeft aan dat elke productiestap is uitgevoerd volgens traditionele methoden in de regio van oorsprong.

…en zo vind je ze terug op de producten

 • Wijn Alto Adige DOC: De DOC-oorsprongsbenaming voor de wijnen van Alto Adige bestaat sinds 1971 en tegenwoordig is 98 procent van het totale wijnbouwareaal in Zuid-Tirol geclassificeerd als DOC. Alle wijnen uit het DOC-gebied worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles die bijvoorbeeld de maximale oogst en het minimale alcoholgehalte of de minimale zuurgraad bepalen. Dankzij de geografische ligging en het gematigde, alpine landklimaat is Zuid-Tirol een uiterst gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Er groeien hier twintig verschillende druivensoorten, ongeveer 60 procent daarvan is wit en 40 procent rood.

 • Südtiroler Apfel BGA: appels uit Zuid-Tirol die sinds 2005 door de EU erkend worden met een beschermde geografische aanduiding. Met 300 dagen zon per jaar, voldoende regen in het voorjaar en een doorgaans zachte zomer en herfst biedt de regio ideale omstandigheden voor het telen van appels tot een hoogte van 1000 meter boven zeeniveau. In combinatie met een gecontroleerde, ecologische teeltwijze die dicht bij de natuur staat verleent dit unieke klimaat appels uit Zuid-Tirol hun kenmerkende sappige en knapperige kwaliteit.

 • Südtiroler Speck BGA: sinds 1996 heeft de Zuid-Tiroolse spek een beschermde geografische aanduiding. De zorgvuldige selectie van het varkensvlees in combinatie met duidelijke richtlijnen en controles tijdens de productie maken het spek uniek. Het motto van de producenten ‘Een beetje zout, een beetje rook en veel frisse lucht’ is onderdeel van een ambachtelijke traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Kenmerkend voor Zuid-Tirools spek is dan ook de kruidige en licht rokerige smaak.

 • Stilfser BOB kaas: deze kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Dit zegt wat over de traditionele kwaliteit en is een historische verwijzing naar het gebied van oorsprong: de productie van Stilfser kaas kan worden herleid tot het jaar 1914. Deze kaas is typisch voor de regio en heeft minimaal 60 dagen gerijpt. Voor de productie gebruikt men verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol die meestal hoger dan 1000 meter boven zeeniveau liggen en de melk wordt binnen 48 uur verwerkt. Stilfser kaas wordt momenteel geproduceerd door slechts 2 melkbedrijven: Mila/Bergmilch Südtirol en Burgeis.

Tijd om te koken!

Normaal maak je risotto meestal met witte wijn, maar ook rode wijn past heel goed in dit gerecht. De risotto krijgt daardoor een krachtige, rijke smaak. Door de toevoeging van friszure appel breng je die smaak mooi in balans. En de geraspte Stilfser BOB kaas geeft de finishing touch. De risotto met rode wijn en appel was zalig en zeker voor herhaling vatbaar.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 ui, gesnipperd
 • ½ tl gemalen kruidnagel
 • 30 gr boter + extra
 • 300 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
 • 300 ml rode wijn (ik gebruikte de Zuid-Tiroolse Pinot Nero)
 • 1 l hete groentebouillon
 • 2 friszure appels, geschild en in kleine blokjes
 • 100 gr Stilfser BOB kaas (vraag ernaar bij je kaaswinkel)
 • 15 gr verse krulpeterselie, fijngehakt
 • zwarte peper
 • zout

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten

 1. Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de ui met de gemalen kruidnagel een paar minuten in de boter op laag vuur. Deze moet glazig worden, maar niet verkleuren.
 2. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk 200 ml rode wijn erbij en roer tot de wijn bijna is verdampt.
 3. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen tot de rijst beetgaar gaar is, dit kan zeker 20 – 30 minuten duren Roer halverwege de blokjes appel en de resterende 100 ml rode wijn erdoor.
 4. Proef geregeld en zet het vuur uit als de risottorijst beetgaar is. Roer dan de geraspte Stilfser BOB kaas en drie kwart van de krulpeterselie erdoor. Blijf roeren tot de kaas mooi is gesmolten.
 5. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper en zout. Roer als laatste een paar klontjes boter erdoor, zet de deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
 6. Serveer de risotto op borden en garneer met de overgebleven krulpeterselie. En die overgebleven Zuid-Tiroolse Pinot Nero wijn? Die schenk je er natuurlijk bij!

Geniet van deze heerlijke risotto met rode wijn waarmee je je even helemaal in Zuid-Tiroolse sferen waant! En wil je nog een lekker gerecht bereiden, maak dan ook eens mijn quiche met spek, appel en kaas.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De risotto krijgt door de rode wijn een krachtige, rijke smaak. De friszure appel brengt die smaak in balans. En de geraspte Stilfser BOB kaas geeft de finishing touch. #risotto

Dit is een samenwerking met Europa, waar kwaliteit thuis is. Lees hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Uit Zuid-Tirol: risotto met rode wijn en appel”

 1. Ooeeh ik zou zeker Käsespätzle proberen te maken. Ik vind dit zo heerlijk in Oostenrijk altijd. En tijdens mijn reis had ik het geluk dat ik nog 3 maanden samen met een Oostenrijkse meid optrol, waardoor zij ons soms verwende door dit te koken. En ik zou wel eens gröstl willen maken, met kaas. Want met kaas wordt alles beter 🙂

 2. Ik ga je recept maken, uitdaging genoeg. Een goede, die op de tong smelt, risotto blijft onweerstaanbaar maar oh zo moeilijk (vind ik).
  Speck als bijgerecht voor de niet-vegetariërs. 🙂

 3. Leuk recept! Ik zou graag eens met deze ingrediënten een experimentele aardappelschotel uitproberen! Door de spek en appel te verwerken met stukjes aardappel, ui, room en rozemarijn. Om het geheel vervolgens af te toppen met kaas. Terwijl die in de oven staat geniet ik alvast van een Zuid-Tirools wijntje. 🙂

 4. Jodela-ie-tieeeeeeeeeeeeee. De Oostenrijkse keuken is een zwaar onderschatte. Kom maar door met dat pakket en ik zal mijn vrienden ervan overtuigen.

 5. Ik kan wel recepten gaan verzinnen maar mijn man is de hobbykok van ons tweeen, ik doe maar wat. En meestal doe ik dat niet goed 😉 dus ik maak van de ingrediënten liever een borrelplank met lekkere happen. De appel om wat zoets a la vijgen bij een kaasplankje. Of de appels om aan onze 2 dochtertjes te geven, om te voorkomen dat ze alle kaas en ham van tafel grissen….

 6. Ik heb jaren in Italië gewoond en vind Zuid Tirol dan ook Noord Italië 🙂 Dus daar ga ik een heerlijk pasta carbonara mee maken en de appels gebruik ik voor ‘ una torta di mele’ .

 7. Deze ingrediënten lijken me heerlijk om mee aan de slag te gaan. Het eerste wat in mij opkomt is om hiermee een tartiflette maken. De spek, kaas en wijn komen hier helemaal van pas. Hierbij zou ik een frisse salade serveren want het is een zwaar gerecht toch wel. Superbenieuwd naar deze voor mij nog onbekende ingrediënten, ik popel dan ook om deze uit te proberen!!!

 8. Het eerste wat in mij omkomt is om met deze ingrediënten een tartiflette te maken. De wijn, spek en kaas komen hierbij uitstekend van pas. Vergezeld van een frisse salade waarin ik de appels verwerk, gecombineerd met witloof en wat jonge spinazie. Ik ken deze specifieke ingredienten nog niet en sta dan ook te popelen om deze uit te proberen. Aubbbbbb

 9. Wat een mooi pakket! Ik denk dat ik er een Zuid Tiroolse spaghetti carbonara mee zou maken met het spek en de kaas, wat eieren en spaghetti. Meer is niet nodig voor een mooie, glanzende en romige, ietwat zoutige (door de uitgebakken spekjes) carbonara 😉 En heerlijk met een glas van die heerlijke DOC wijn!
  De appelklokkenhuizen boor ik uit, kruid ze met wat kaneel, vul de appels met wat (in schnaps geweekte) cranberries en doe ze even in de oven. Lekker met wat slagroomijs als nagerecht.
  Dat pakket ga ik superlekker gebruiken.
  Nu eerst nog winnen natuurlijk 😉

 10. Wat een geweldige winactie, ik doe graag mee!🤞🏻
  Risotto is één van mijn favoriete gerechten, maar de variant met rode wijn ken ik nog niet dus dat recept wil ik er dan zeker graag mee maken!😍

  Groetjes Annemarie

 11. Hmmm heerlijke producten! Ik hou van de combi zout met fris-zoet dus ik denk nu aan een salade van radicchio met frisse stukjes appel, stukjes zoutig spek, een dressing van balsamico azijn en goede olijfolie en wat flinters van die heerlijke romige kaas eroverheen. Lekker stuk brood erbij en het water loopt me al in de mond!

 12. Wat een heerlijkheden allemaal! Ik ben nog nooit in deze streek geweest, dus ik heb even gezocht naar lekkere lokale gerechten. De Kaspressknödel (een soort kaasburgertjes) bijten me de keel af en verder klinkt die quiche met spek, appel en kaas van jou ook superlekker. Bij anniepannie.nl zag ik ook nog een lekker recept met varkenshaas met spek, kaassaus en gebakken appels. Kortom, het wordt lastig kiezen voor me. 😉

 13. Ik zou rösti maken met de kaas en het spek. De wijn verwerk ik in een rode wijn saus. Lekker over een stukje varkenshaas of eendenborstfilet. Als nagerecht een crêpe met gebakken appels, kaneel, krantjes en wellicht een bolletje ijs ernaast. Lekker!!!

 14. Oeh wat zou dit lekker zijn. Om de producten goed tot zijn recht te laten komen zou ik ze zo puur mogelijk houden. In de vorm van een soort borrelplank met lekker broodjes. Nu al genieten!

 15. De speck vooraf als amuse en de risotto als hoofdgerecht, die ziet er zo heerlijk uit op de foto! En die kaas, die wijn… Ja, dit lijkt mij een heel lekker samengesteld pakket waar ik wel wat mee kan in mijn keukentje!

 16. Oh wauw.. Ik ken al diverse keukens, maar met de Tiroler keuken ben ik allesbehalve bekend. Na het lezen van de omschrijving én het recept ben ik wel heel erg nieuwsgierig geworden. Zo’n gaaf pakket is de ultieme kennismaking met deze keuken😍

  1. Ik zie nu pas dat een deel van de tekst weg is gevallen.. Ik zou experimenteren met de risotto icm spek.. Dat lijkt me een heerlijke combinatie 😍 en dan de typische kaasburgertjes er bij.. Flamkuch vooraf.. Och.. Zoveel lekkers te verzinnen 😍

 17. Ik zou Hirten macaroni maken met flink wat van die zuid Tiroolse Speck! En als toetje een heerlijke apfelstrudel met vanillesaus.

 18. Dank voor al jullie reacties met heerlijke receptideeën! Ik heb de 6 winnaars inmiddels geselecteerd en die hebben vanochtend persoonlijk bericht gehad in hun e-mailbox.