Vegan chili met groenten, bonen en bloemkoolrijst

Samenwerking – Vandaag is het World Food Day en maak ik voor jullie vegan chili! Op deze dag staan we met elkaar stil bij de vraag hoe we kunnen bijdragen aan gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in de wereld. Dit jaar is er een zeer interessant programma samengesteld, zelfs de impact van de coronacrisis wordt meegenomen, wat je helemaal online kunt volgen, hier vind je alle info. Voldoende, voedzaam en veilig voedsel én honger de wereld uit, dat is de ambitie waar iedereen wat aan kan doen, jij en ik ook.

Maar wat kunnen jij en ik dan doen?

De grote ambities zoals voedsel beschikbaar maken voor iedereen in de wereld kunnen alleen bereikt worden door mondiaal samenwerken. Maar ook op microniveau, in onze eigen huishoudens dus, kunnen we zeker impact maken. Juist als we dat ook met z’n allen gaan doen! Denk aan het verminderen van voedselverspilling waar nog zoveel stappen in te nemen zijn, duurzamer te eten door lokaler in te kopen en veel meer met de seizoenen mee te eten en de verschuiving naar een meer plantaardig voedselpatroon.

Het verlagen van je vleesconsumptie van 7 dagen in de week naar bijvoorbeeld 3 tot 4 dagen in de week (zoals bij ons thuis nu het geval is), heeft al een enorme positieve impact. Laat staan als je volledig vegetarisch of zelfs veganistisch zou eten. Wij voeden onze jongens al heel bewust op met een voedingspatroon waarbij groenten de basis zijn, soms aangevuld met een beetje vlees of vis. En dat is voor hen nu al normaal, een basis waar ze later veel aan zullen hebben bij het maken van hun eigen duurzame keuzes.

Laat dat de belangrijkste boodschap zijn voor deze World Food Day. Alle kleine beetjes helpen, vooral als we daar met z’n allen ons best voor doen.

Inspiratie om duurzamer te eten, samen met Bonduelle!

Op deze World Food Day heb ik heel mooi nieuws te melden, namelijk dat ik een van de nieuwe ambassadeurs van Bonduelle ben geworden! Ik ben al zolang ik me kan herinneren fan van hun bonen uit blik en groenten uit de diepvries en die heb ik altijd in huis. Ze zorgen ervoor dat je met hun producten lekker, makkelijk en gezond kunt koken.

De komende tijd ga ik als ambassadeur verschillende video’s en recepten maken met inspiratie voor jullie waarmee je lekker en makkelijk vaker plantaardig kunt eten. Zoals deze vegan chili! Smaak en gemak staat daarbij voor mij voorop, maar het goede nieuws is dat Bonduelle het daar helemaal mee eens is. Anders hadden we natuurlijk ook niet samen kunnen werken, maar dat terzijde ;-).

Mijn eerste video over het gemak van koken uit blik en de diepvries

Ik ontdekte dat er nog best wat vragen en onduidelijkheden zijn over groenten uit blik of uit de diepvries. Denk aan het gebruik van toevoegingen bij inblikken (worden die überhaupt gebruikt), of blik wel duurzaam is en of groenten uit de diepvries wel vers zijn? Al deze vragen, en meer, beantwoord ik allemaal in mijn eerste video die ik samen met Bonduelle maakte!

Dit alles terwijl ik gezellig aan het koken ben voor jullie, ik maakte namelijk een kruidige vegan chili met gegrilde groenten, bonen, mais en bloemkoolrijst. Super smaakvol en ontzettend makkelijk om te maken met allemaal producten die ik standaard in huis heb.

Bekijk hieronder de video en het uitgeschreven recept voor de vegan chili vinden jullie natuurlijk ook in dit artikel, geniet ervan!

Recept: Vegan chili met gegrilde groenten, bonen, mais en bloemkoolrijst

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Voor de chili specerijen (genoeg om 3x te gebruiken):

  • 1 tl komijn
  • 1 tl oregano
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kaneel
  • mespunt cayennepeper

Of kies voor een chili con carne kruidenmix uit de winkel. Gebruik hiervan circa 2 theelepels.

Voor de chili:

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • bakolijfolie
  • 400 gr Bonduelle Gegrilde groenten, uit de diepvries
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 gr tomaten passata, uit fles
  • 1 blik (310 gr) Bonduelle (Bio) Rode Kidneybonen, uitlekken niet nodig
  • 1 blik (160 gr) Bonduelle (Bio) Linzen, uitlekken niet nodig
  • 1 blik (150 gr) Bonduelle (Bio) Mais, uitgelekt
  • snufje suiker
  • zout
  • sap van ½ limoen
  • optioneel te serveren met: plantaardige haver fraîche, blokjes avocado en verse koriander

Voor de bloemkoolrijst:

  • bakolijfolie
  • 400 gr Bonduelle Bloemkoolrijst, uit de diepvries
  • handje verse koriander, fijngehakt
  • rasp van 1 limoen
  • zout

Wat je gaat doen voor de vegan chili

Bereiding: 30 minuten

  1. Meng alle specerijen voor de chili specerijen in een kommetje en roer goed door. Je hebt er straks 1 – 2 theelepels van nodig en de rest kun je (heel lang) bewaren in een goed afsluitbaar potje voor een volgende keer.
  2. Hak de rode ui, knoflook en rode peper grof en maal fijn in een hakmolentje. Of hak het fijn met een scherp koksmes.
  3. Verhit een hapjes- of braadpan en fruit het ui-mengsel een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de Bonduelle Gegrilde groenten toe samen met 2 theelepels (of 1 theelepel voor een milde chili) van de chili specerijen en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur. Roer de tomatenpuree erdoor en roerbak nog 1 minuut.
  4. Schenk de tomaten passata in de pan en roer de Bonduelle Kidneybonen, Linzen en Mais erdoor samen met een snufje suiker en zout naar smaak. Laat dit 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen terwijl je af en toe roert.
  5. Verhit een tweede hapjes- of koekenpan en schenk 1 eetlepel bakolijfolie in de pan. Roerbak de bloemkoolrijst 7 minuten op middelhoog vuur. Voeg zout toe naar eigen wens. Roer op het laatst de fijngehakte koriander erdoor samen met de limoenrasp.
  6. Knijp een halve limoen uit boven de chili en proef. Wil je nog extra op smaak brengen met limoensap of zout dan is dit het moment.
  7. Serveer de chili met de bloemkoolrijst. Garneer eventueel met een lepeltje haver fraîche, blokjes avocado, wat extra koriander en partjes limoen als je die nog over hebt.

Tip: Heb je kliekjes? De chili zelf kun je perfect invriezen of je geniet er de volgende dag van tijdens de lunch samen met nog wat bloemkoolrijst.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Bonduelle. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *