Vegan chili met groenten, bonen en bloemkoolrijst

Geïnspireerd op World Food Day 2020 maakte ik deze vegan chili. Ik geloof er namelijk heilig in dat het verlagen van je vleesconsumptie van 7 dagen in de week naar bijvoorbeeld 2 tot 3 dagen in de week (zoals bij ons thuis nu het geval is) al een enorme positieve impact kan hebben. Laat staan als je volledig vegetarisch of zelfs veganistisch zou eten. Wij voeden onze jongens al heel bewust op met een voedingspatroon waarbij groenten de basis zijn, soms aangevuld met een beetje vlees of vis. En dat is voor hen nu al normaal, een basis waar ze later veel aan zullen hebben bij het maken van hun eigen duurzame keuzes.

Een van de gerechten waar onze jongens thuis heel blij van worden is deze vegan chili die bomvol groenten en peulvruchten zitten. Het is een kruidige chili met gegrilde groenten, bonen, mais en bloemkoolrijst. Super smaakvol en ontzettend makkelijk om te maken met allemaal producten die ik vaak standaard in huis heb.

Dit recept ontwikkelde ik eerder voor Bonduelle en samen maakten we daar deze video van.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Voor de chili specerijen (genoeg om 3x te gebruiken):

  • 1 tl komijn
  • 1 tl oregano
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kaneel
  • mespunt cayennepeper

Of kies voor een chili con carne kruidenmix uit de winkel. Gebruik hiervan circa 2 theelepels.

Voor de chili:

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • bakolijfolie
  • 400 gr Bonduelle Gegrilde groenten, uit de diepvries
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 gr tomaten passata, uit fles
  • 1 blik (310 gr) Bonduelle (Bio) Rode Kidneybonen, uitlekken niet nodig
  • 1 blik (160 gr) Bonduelle (Bio) Linzen, uitlekken niet nodig
  • 1 blik (150 gr) Bonduelle (Bio) Mais, uitgelekt
  • snufje suiker
  • zout
  • sap van ½ limoen
  • optioneel te serveren met: plantaardige haver fraîche, blokjes avocado en verse koriander

Voor de bloemkoolrijst:

  • bakolijfolie
  • 400 gr Bonduelle Bloemkoolrijst, uit de diepvries
  • handje verse koriander, fijngehakt
  • rasp van 1 limoen
  • zout

Wat je gaat doen voor de vegan chili

Bereiding: 30 minuten

  1. Meng alle specerijen voor de chili specerijen in een kommetje en roer goed door. Je hebt er straks 1 – 2 theelepels van nodig en de rest kun je (heel lang) bewaren in een goed afsluitbaar potje voor een volgende keer.
  2. Hak de rode ui, knoflook en rode peper grof en maal fijn in een hakmolentje. Of hak het fijn met een scherp koksmes.
  3. Verhit een hapjes- of braadpan en fruit het ui-mengsel een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de gegrilde groenten toe samen met 2 theelepels (of 1 theelepel voor een milde chili) van de chili specerijen en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur. Roer de tomatenpuree erdoor en roerbak nog 1 minuut.
  4. Schenk de tomaten passata in de pan en roer de kidneybonen, linzen en mais erdoor samen met een snufje suiker en zout naar smaak. Laat dit 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen terwijl je af en toe roert.
  5. Verhit een tweede hapjes- of koekenpan en schenk 1 eetlepel bakolijfolie in de pan. Roerbak de bloemkoolrijst 7 minuten op middelhoog vuur. Voeg zout toe naar eigen wens. Roer op het laatst de fijngehakte koriander erdoor samen met de limoenrasp.
  6. Knijp een halve limoen uit boven de chili en proef. Wil je nog extra op smaak brengen met limoensap of zout dan is dit het moment.
  7. Serveer de chili met de bloemkoolrijst. Garneer eventueel met een lepeltje haver fraîche, blokjes avocado, wat extra koriander en partjes limoen als je die nog over hebt.

Tip: Heb je kliekjes? De chili zelf kun je perfect invriezen of je geniet er de volgende dag van tijdens de lunch samen met nog wat bloemkoolrijst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ik vind minder vlees eten steeds belangrijker en maak dus regelmatig vegetarische of vegan recepten. Zoals deze vegan chili met o.a. gegrilde groente, kidneybonen, linzen, mais en nog veel meer. Dit chili sin carne recept combineert heerlijk met bloemkoolrijst. En weet je wat? Mijn kinderen zijn dol op dit chili sin carne recept voor het avondeten. Lees het recept voor de bonenschotel op mijn website Francesca Kookt #francescakookt. Wat eten we vandaag | bonen recepten | vegetarische recepten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Vegan chili met groenten, bonen en bloemkoolrijst”

  1. Ik heb dit recept vandaag geprobeerd en het is heerlijk, met name door de combi van kruiden (pittig en zoet) met gegrilde groenten en bonen.

  2. Zeer geslaagd! Wij hebben hem hier geprobeerd met wat krokant gebakken wraps uit de oven met kaas erover en mijn man vond het heerlijk!

Reacties zijn gesloten.