Vegetarische kapsalon met zoete aardappelfriet

Een dag, of meer, vegetarisch eten in de week. Iedereen vult dat op een andere manier voor zichzelf in. De een volledig vegan of vegetarisch en de ander op een flexitarische manier. Zoals we dat in ons gezin doen. Wij eten gemiddeld 3 dagen in de week vegetarisch. Soms met alleen groenten en peulvruchten en de andere keer met vleesvervangers waar tegenwoordig heel veel keuze in is. Ik hou namelijk van vlees, maar kies er bewust voor om minder ervan te eten. In eerste instantie vanwege de impact op onze planeet en daarnaast voor het dierenwelzijn. En het kan dus best zijn dat ik op een dag heel veel zin heb in iets wat lijkt op vlees, maar toch vegetarisch (of vegan) is. Zoals bijvoorbeeld deze vegetarische kapsalon!

Voordat je gaat koken

Krokante zoete aardappelfrietjes in de oven maken is trouwens wel een ding. Laten we eerlijk zijn, ze worden nooit zo krokant als uit de frituur. Maar ik heb inmiddels wel wat tips verzameld uit eigen ervaring waardoor je goed in de buurt komt. En mocht je nou wat minder tijd hebben, dan zijn frietjes uit de AirFryer of frituur natuurlijk ook prima. Het blijft nou eenmaal comfort food zo’n kapsalon.

Voor kinderen is het handig om twee verschillende sauzen bij deze vegetarische kapsalon te maken. Ik voeg namelijk srirachasaus toe voor een beetje pit, maar laat deze eruit voor kinderen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– zonnebloemolie
– 500 gr zoete aardappel
– zonnebloemolie
– 1 tl maïzena
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– zeezout
– 200 gr Griekse yoghurt
– 2 teentjes knoflook, uitgeperst
– 1 citroen
– 1 fles srirachasaus
– 1 krop baby romaine sla
– 3 lente-uien
– 100 gr cherrytomaten
– handje bieslook
– 2 verpakkingen reepjes shoarma (bijvoorbeeld van Jumbo Veggie Chef of de Vegetarische Slager)
– 100 gr geraspte jong belegen kaas

Wat je gaat doen

Bereiding: 35 minuten

1. Verwarm de oven voor op 225 graden en bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Vet heel licht in met zonnebloemolie. Dit werkt het beste met een spray.

2. Boen de schil van de zoete aardappels schoon en snijd ze met schil en al in dunne frieten. Het is belangrijk dat je ze echt heel dun snijdt, want anders worden ze niet krokant. Meng de frieten in een grote plastic zak met 1 tl zonnebloemolie, bind dicht (of houd gewoon goed dicht met je hand) en schud zodat alle frieten bedekt zijn. Voeg daarna de maïzena en gerookt paprikapoeder toe en schud weer heel goed zodat alle frietjes een laagje hebben. Leg alle frietjes op de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken. Zet de bakplaat daarna in de oven en draai de temperatuur terug naar 210 graden. Bak ze 20 – 25 minuten in de oven en draai halverwege om met 2 vorken of lepels. Hou ze de laatste 5 minuten goed in de gaten, want je wilt niet dat ze verbranden. Haal ze daarna uit de oven en bestrooi licht met zeezout.

3. In de tussentijd maak je de knoflooksaus door de yoghurt te mengen met uitgeperste knoflook, kneepje citroensap, snufje zout en 1 tl srirachasaus.

4. Snijd de romaine sla in dunne reepjes, de cherrytomaten in kwarten, de lente-ui in dunne ringetjes en hak de bieslook fijn.

5. Bak de reepjes shoarma krokant volgens de aanwijzingen op de verpakking in een koekenpan. Ik bak ze altijd 2 minuten langer, dus totaal 7 minuten. Als laatste strooi je de geraspte kaas erover en laat je het geheel op laag vuur met de deksel op de pan 2 minuten staan zodat de kaas smelt.

6. Maak borden of bakjes op met onderop de zoete aardappelfrieten, daarop een deel van de reepjes shoarma met kaas, wat saus en eindig met romaine sla, cherrytomaten, lente-ui en bieslook.

7. Serveer de vegetarische kapsalon direct en zet de overgebleven saus ook op tafel.

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *