Voor moeilijke mannen: mac & cheese met bier en ‘spekjes’

Het is 1 april en weer tijd voor een moeilijke mannen maaltijd. De ultieme gelegenheid om onze mannen eens even goed in de maling te nemen. Mijn snode plan heb ik al een paar dagen geleden uitgevoerd, maar ik zit hier nog steeds te grinniken op m’n stoel aangezien ik mijn vriend vandaag pas ga vertellen dat hij er vol is ingetrapt. Dat vind ik stiekem best wel leuk, normaal heeft hij me namelijk altijd door. Hoe het dit keer wel is gelukt? Doordat ik het slim heb aangepakt, al zeg ik het zelf. Ik heb namelijk een echte mannen maaltijd neergezet waardoor hij het logisch vond dat ik dit gerecht maakte voor de rubriek. Dit terwijl hij de vorige blog over garnalenburgers zelfs heeft gelezen en wel had kunnen raden dat er wellicht een addertje onder het gras zou zitten. Waarschijnlijk was hij gewoon te veel bezig met het opeten van dit super lekkere gerecht. Precies de bedoeling, haha.

Maar nu is dan toch het moment gekomen en ik durf het bijna niet meer te zeggen… maar schatje, die spekjes die erdoor heen zaten en jij zo lekker vond, zijn helemaal geen spekjes! Het zijn vegetarische gerookte spekreepjes van de Vegetarische Slager die inderdaad ontzettend naar spekjes smaken. Zo, voor eens en altijd kun je nu niet meer zeggen dat je vegetarisch vlees vies vindt (en dat ik je niet in de maling kan nemen). 

Deze mac & cheese met bier en ‘spekjes’ voldoet niet helemaal aan de omschrijvingen van de moeilijke mannen maaltijd aangezien er er geen groenten in zit en nogal veel kaas. Máár het maakt je man wel onwijs blij (en jezelf ook geloof me), terwijl er geen vlees in het gerecht zit. En daarom vind ik dit, zonder grappen, een zeer geslaagde moeilijke mannen maaltijd. 

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen (bereidingstijd 20 min + oventijd 20 min)

-400gr penne of andere kleine pasta
-zout
-40gr boter
-40gr bloem
-2 teentjes knoflook fijngehakt
-verse tijm van 4 takjes
-400ml melk
-3/4 van 1 flesje donker bier (ik gebruikte Westmalle Dubbel)
-peper
-halve theelepel paprikapoeder
-200gr cheddar, geraspt
-125gr vegetarische gerookte spekjes (van het merk Vegetarische Slager te koop bij de grotere AH)
-75gr Parmezaanse kaas, geraspt
-1 komkommer (optioneel)

mac&cheese-3

Wat je gaat doen

Kook de penne al dente in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel na met koud water.

Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden.

Nu ga je beginnen aan de saus. Hiervoor maak je eerst de roux. Je smelt de boter op het laagste vuur in een medium sauspan. Roer de bloem erdoor en bak deze even mee. Laat het niet bruin worden. Doe vervolgens de knoflook en de verse tijm van 2 takjes erdoor. Zorg dat je vuur op het laagste vuur staat en roer dan de melk er voorzichtig door. Blijf goed roeren, het kan aan het begin een beetje klonterig worden maar dit trekt vanzelf weer bij. Voeg vervolgens ook het bier toe aan het mengsel en roer dit tevens goed door. Zet het vuur wat hoger en laat het in een paar minuten goed warm worden, zorg dat het niet kookt. Bak onder tussen de spekjes even aan. Zet het vuur weer laag en roer beetje bij beetje de cheddar door de saus. Zodra de kaas goed gesmolten is roer je ook de helft van de spekjes erdoor, breng je het mengsel op smaak met wat peper en de paprikapoeder.

Pak een grote ovenschaal en giet hier de pasta in. Schenk de saus eroverheen en meng goed met de pasta. Bestrooi nog met wat Parmezaanse kaas, de andere helft van de spekjes en de verse tijm van 2 takjes. Bak dit zo’n 15-20 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de bovenkant goudbruin is. Serveer direct. 

Serveer er eventueel nog wat plakjes komkommer bij. Vond ik zelf wel lekker fris erbij.  

mac&cheese-4

Ik wens jullie allemaal een lollig 1 april toe, en als je jouw man ook in de maling gaat nemen dan hoor ik dat natuurlijk graag! Als je deze mac & cheese met bier en ‘spekjes’ maakt weet je in ieder geval zeker dat het een succes zal worden. 

Volg Francesca Kookt ook op FacebookTwitterGoogle+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube! 

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Voor moeilijke mannen: mac & cheese met bier en ‘spekjes’”

  1. Lijkt me lekker. Denk dat ik mijn zoon hier ook wel blij mee maak. Maar 1 opmerking: je schrijft: zodra de kaas goed gesmolten is roer je de helft van de spekjes erdoor. Maar wat doe je met de andere helft?

    1. Scherp Rineke! De andere helft van de spekjes gaan er nog overheen net voordat hij de oven in gaat. Heb het gelijk even aangepast, dankjewel 🙂

  2. Haa, hebben mijn mams en ik ook een keer gedaan! Maar dan met vegetarisch gehakt. Ga die spekjes even onthouden, heb namelijk na die keer thuis nooit meer smakelijk vegetarisch gehakt gevonden… Goed om te weten dat ze deze niet van echt konden onderscheiden dus! En het klinkt hartstikke lekker.

  3. :-))!
    Helaas gaat dit mijn moeilijke man niet zo blij maken, hij griezelt van alles wat met melkproducten te maken heeft…. maar dit recept maakt de makkelijke vrouwen hier des te gelukkiger!

    1. He Kitty,

      Je hebt helemaal gelijk. Daar ga ik nou altijd mee in de fout haha! Bedankt ik ga het meteen even aanpassen.

      Groetjes,

      Dominique