Picknick recepten – We gaan picknicken en nemen mee

Een heleboel lekkers! Maar dat was te verwachten natuurlijk. Wat er dan precies allemaal in die picknickmand van ons zit gaan we je nu vertellen. En goed om te weten: als je al deze picknick recepten maakt, heb je een goedgevulde en gevarieerde mand om met zeker zes personen lekker …

Een heleboel lekkers! Maar dat was te verwachten natuurlijk. Wat er dan precies allemaal in die picknickmand van ons zit gaan we je nu vertellen. En goed om te weten: als je al deze picknick recepten maakt, heb je een goedgevulde en gevarieerde mand om met zeker zes personen lekker te gaan picknicken op het strand, in het bos, in het park of waar dan ook. Hier komen mijn favoriete picknick ideeën!

7 picknick recepten en ideeën

1. Stokbrood met dips en smeersels

Wat zeker niet mag ontbreken tijdens een picknick is een heerlijk vers stokbrood met allerlei dips en smeersels erbij. Dat maakt het meteen gezellig. Het lekkerste en helemaal niet zo ingewikkeld is toch wel als je de smeersels zelf maakt. Zo maakten wij zelf kruidenboter, roomkaas met dille en augurk en olijfoliedipjes.

Wat je nodig hebt voor de kruidenboter

  • 100gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • blaadjes van 10 takjes platte peterselie
  • 5 takjes dille
  • 10 stengels bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • 1tl vers citroensap
  • zeezout

Wat je gaat doen voor deze drie lekkere picknick recepten

Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast

  1. Roer de roomboter los in een kom. Hak de kruiden helemaal fijn en pers het teentje knoflook uit. Roer dit samen met de citroensap door de boter totdat alles goed vermengd is. Breng op smaak met zeezout.
  2. Neem een stuk huishoudfolie en spreid dit uit op het aanrecht. Schep hier de kruidenboter op en vouw het huishoudfolie dicht. Rol daarna met je handen de kruidenboter uit tot een dikke worst die overal dezelfde dikte heeft. Draai daarna de uiteindes dicht en leg de kruidenboter zo in de koelkast om op te stijven. Als de kruidenboter goed koud is, kun je er mooie plakken van snijden die je kunt serveren tijdens het ontbijt, een brunch of bij de borrel.

Roomkaas met dille en augurk

De roomkaas met dille en augurk heb je zo gemaakt. Hiervoor meng je 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur) met 4 takjes fijngehakte dille, een halve augurk in blokjes en 1 eetlepel citroensap door elkaar en je smeersel is ready to go!

Olijfoliedipjes

Olijfoliedipjes zijn eigenlijk niet veel meer dan een goede olijfolie gemengd met ingrediënten naar keuze. Super simpel maar onwijs lekker. Zelf kozen wij voor een dip met pit, namelijk een olijfolie gemengd met chilivlokken en grofgehakte gedroogde chilipepers. Maar je kunt er ook een kruidendip van maken, meng de olie dan bijvoorbeeld met een mengeling van verse bieslook, peterselie en oregano. Of maak een citroendip, en meng de olijfolie met citroensap en -schil, ook heel lekker! Kijk voor goede olijfolie vooral eens op de site van Foodelicious. Dat is onze favoriet.

2. Pastasalade met spinazie, avocado, tomaat en spekjes

Een pastasalade vinden we een van de ultieme picknickgerechten, want die kun je van tevoren al bereiden, wordt koud geserveerd, is makkelijk mee te nemen en is bovenal natuurlijk heel erg lekker. En deze variant met spinazie, avocado, tomaat en spekjes al helemaal!

Wat je nodig hebt

  • 300 gr mini fussili
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 50 gr pijnboompitten
  • 100 gr babyspinazie
  • 2 avocado’s, in blokjes
  • 250 gr tomaatjes, gehalveerd
  • 100 gr zongedroogde tomaatjes, in stukjes
  • 10 blaadjes basilicum, grof gehakt
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant, laat daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
  3. Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan terwijl je ze om blijft husselen, dit kan heel hard gaan (we spreken uit ervaring).
  4. Meng de pasta met de spekjes, pijnboompitten, spinazie, avocado’s, (zongedroogde) tomaatjes, basilicum en olijfolie, peper en zout naar smaak.

3. Zomerse fruitsalade

Een zomerse fruitsalade is een echte topper onder de picknick recepten. Al dat heerlijke fruit smaakt namelijk in de zomer nog lekkerder, het ziet er gezellig uit en ook dit heb je weer in een handomdraai gemaakt.

Wat je nodig hebt

  • 2 kiwi’s
  • 1 bakje aardbeien a 250 gr
  • 1 mango 
  • 1 klein bakje blauwe bessen a 150 gr
  • 2 el honing
  • 1 el citroensap
  • 10 blaadjes munt, fijngehakt
  • water

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Schil de kiwi en mango en snijd in kleine blokjes. Was de aardbeien en blauwe bessen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren.
  2. Meng de honing, citroensap en munt door elkaar. Leng aan met een beetje water om te verdunnen.
  3. Meng de dressing door het fruit en je zomerse salade is klaar!

4. Hartige en zoete wrap picknick hapjes

Wat we zo leuk vinden aan wraps is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt ze beleggen met wat je zelf maar wil en zelfs met het soort wrap kun je eindeloos variëren. Wij gebruikten bijvoorbeeld de bietenwraps van No Fairytales (te koop bij Albert Heijn) voor een hartig hapje met zalm en die smaakte top én bestaat ook nog eens voor 45% uit groenten. Naast de hartige wrap maakten we ook nog een zoete wrap met Nutella en aardbei.

picknick recept

Wat je nodig hebt

Bietenwraps met zalm

  • 1 el mayonaise
  • 2 takjes dille, fijngehakt
  • 2 (bieten)wraps
  • 100 gr gerookte zalm
  • halve komkommer, in dunne reepjes

Nutellawraps met aardbei

  • 200 gr aardbeien
  • 2 wraps
  • Nutella

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten

  1. De bietenwraps met zalm: meng de mayonaise met de dille en breng hier van een dun laagje aan op de bietenwraps. Verdeel de zalm en komkommerreepjes erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.
  2. De nutellawraps met aardbei: was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren, besmeer de wraps met een dun laagje nutella, verdeel de aardbeien erover en rol strak op. Snijd in plakjes en serveer met prikkertjes.

5. Vrolijke spiesjes

Een van mijn andere favoriete picknick recepten zijn spiesjes, je kunt ze van tevoren al rijgen en op de plaats van bestemming hoef je ze alleen nog maar af te happen. We maakten drie varianten: een klassieke caprese spies, een hawaï spies en een gehaktballetjes spies. Maar laat natuurlijk vooral ook je eigen creativiteit de vrije loop!

picknick ideeen

Wat je nodig hebt voor 12 spiesjes per soort

Caprese spies

  • 12 cherrytomaatjes
  • 12 blaadjes basilicum
  • 12 mozzarella bolletjes

Hawaï spies

  • 250 gr verse ananas in (36) kleine stukjes
  • 6 plakjes beenham
  • 24 muntblaadjes

Gehaktballetjes spies

  • 24 mini gehaktballetjes (kant en klaar of maak bijvoorbeeld deze Indische gehaktballen in het klein)
  • 2 kleuren paprika naar keuze in kleine stukjes

Wat je gaat doen voor dit picknick recept

  1. De caprese spies: schuif per spies 1 mozzarella bolletje, 1 blaadje basilicum en 1 cherry tomaatje op een spies.
  2. De hawaï spies: snijd de ananas stukjes klein en de beenham plakjes door de helft. Rijg dan de spies in de volgorde ananas, munt, ananas, beenham, munt, ananas.
  3. De gehaktballetjes spies: schuif per spies een stukje paprika van kleur 1, een gehaktballetje, een stukje paprika van kleur 2, een gehaktballetje en weer een stukje paprika van kleur 1.

De hoeveelheden zijn gebaseerd op een middellang spiesje, als je een groter of kleiner spiesje hebt kun je de hoeveelheid aanpassen.

6. Wijn en water met fruit

Natuurlijk nemen we ook wat lekkers te drinken mee naar de picknick. Voor onszelf maken we het niet te ingewikkeld, we nemen wat wijn, bier voor de mannen en water met fruit mee. Daar zijn een heleboel lekkere combinaties voor, kijk maar eens op Culy waar ze de 12 ultieme water-met-fruit combinaties op een rijtje hebben gezet. En wat we de kids te drinken geven kun je lezen in ons artikel drinken voor kinderen? wat zijn de beste keuzes.

7. Handig picknick servies

En wat als laatst, maar zeker niet onbelangrijkst, niet mag ontbreken in onze picknickmand is handig picknick servies. We zijn zelf erg enthousiast over de to go producten en buitenservies van Rosti Mepal. Zo hebben ze driedelige besteksetjes in een hoesje die je ook weer heel handig vies in het het hoesje kunt bewaren en een lunchpot met twee aparte compartimenten, die wij eigenlijk wel heel handig vonden voor het stokbrood met de olijfoliedip. En de saladbox is ook heel fijn, want daarvan kun je de deksel als bordje gebruiken. Daarnaast picknick je ook nog eens in stijl, want het mooie design en die leuke kleurtjes mogen gezien worden 🙂

Met al deze picknick recepten en het stralende weer de komende dagen houdt vast niets je meer tegen lekker te gaan picknicken met elkaar. Genieten maar!
De producten van Rosti Mepal hebben we gekregen, lees hier onze disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)