Rachel Khoo ken je wellicht van het kookboek ‘Chez Rachel’ en haar show op BBC. Zo niet, kijk dan eens een aflevering terug, want Rachel kookt niet alleen heerlijk. Ze is ook een genot om naar te kijken en te luisteren. Ze woont in Parijs, de stad waar ze zo van houdt, in een klein appartement met mini keuken, 2 gaspitten en zonder vaatwasser. Een tijdje had ze rust en leefde haar leven als vroeger, maar toen begon het te knagen. Ze wilde de Franse keuken buiten Parijs ontdekken en daar over schrijven.
Haar vrienden verklaarden haar voor gek, want het is vrijwel onmogelijk om de rijke Franse Keuken te vangen in 1 boek. Maar ze deed het toch, toog Frankrijk in en bezocht markten en kruidenierwinkels in dorpen en steden waar velen nog met passie en plezier aan mooie producten werken en die vol trots verkopen. En ze ontmoette mensen waar ze werd uitgenodigd in hun huis of boerderij en waar werd gepraat en gegeten.
Rachel ontdekt de echte Franse keuken
Over deze culinaire ontdekkingstocht schreef ze een prachtig kookboek: Mijn Franse Keuken. Het is geen encyclopedie van de Franse keuken, maar een persoonlijk en culinair verslag van de prachtige gebieden in Frankrijk. Van de Bretagne naar Lyon, via de Provence naar Biarritz. Met meer dan 100 recepten die puur, verrassend en makkelijk te maken zijn. Want dat vind ik zo fijn aan Rachel, ze kookt zonder poespas, maar met heel veel smaak. En ze maakt zich compleet niet druk om suiker, room of volle melk.
Het boek is prachtig gefotografeerd door David Loftus en de illustraties zijn van Rachel zelf. Ik ben verliefd geworden op Mijn Franse Keuken en kook er regelmatig uit. Zo maakte ik voor jullie al de krabtartaar met kiwi, in karnemelk gemarineerd lam met boekweitsalade en de oh zo lekkere zoute boterkaramel.
Mijn Franse Keuken van Rachel Khoo kost € 19,99 (hardback) en bestel je onder andere hier.
Tekst: Francesca