Zalm met spinazie, zeekraal en saffraansaus

Op zonnige lentedagen eet ik bij voorkeur niet te zwaar. Uitzonderingen daargelaten ;-). Een van mijn favoriete lentegerechten is dan ook een bordje vis met roergebakken groenten. Zoals deze zalm met spinazie en zeekraal. Ontzettend makkelijk om te maken en vol van smaak. Omdat het vandaag comfort food vrijdag is heb ik het gerecht extra bijzonder gemaakt met een zelfgemaakte saffraansaus. Wat wellicht complex klinkt, maar dat is het helemaal niet. Met mijn versimpelde sausrecept kan iedereen deze saus maken.

Nog even over het bakken van een moot zalm. Koop kraakverse zalm mét huid. Want die huid is wat je gaat gebruiken om je zalm te bakken. Waardoor het bijna niet kan mislukken. En niet te ver doorbakken natuurlijk, zalm hoort nog een beetje rosé te zijn vanbinnen. En als je zalm echt vers is, kun je dat ook eten zonder zorgen. Samen met het krokant gebakken velletje, want dat is ook heerlijk.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • klontje boter
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • zout
  • 100 ml droge witte wijn (vervang door visbouillon voor alcoholvrij)
  • 250 ml slagroom
  • 1 plukje (circa 0,05 gr) saffraandraadjes
  • zwarte peper
  • 4 zalmmoten (met huid) van circa 80 – 100 gr per stuk, 15 minuten voor het bakken uit de koelkast gehaald
  • bakolijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gr (wilde) bladspinazie
  • 100 gr zeekraal
  • 3 trostomaten, in kwarten
  • serveer er eventueel bij: bulgur of tagliatelle

Wat je gaat doen voor de zalm met spinazie

Bereiding: 35 minuten

  1. Laat de boter smelten in een steelpan en fruit hier 1 gesnipperde sjalot in met een snufje zout voor een paar minuten.

Tip: Gebruik je visbouillon in plaats van witte wijn? Laat dan het zout in stap 1 achterwege, omdat er al zout in bouillon zit.

  1. Schenk de wijn in de pan, zet het vuur hoger en laat bijna helemaal inkoken. Zet het vuur lager en roer de slagroom en saffraan erdoor. Laat op middelhoog vuur rustig pruttelen voor 8 – 10 minuten tot de gewenste sausdikte is bereikt. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Houd de saus warm tot de zalm en spinazie zijn gebakken.
  2. Dep in de tussentijd de zalmfilets droog en smeer ze licht in met bakolijfolie. Bestrooi ze met zout. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag op hoog vuur, draai daarna het vuur terug naar middelhoog. Schenk een scheutje bakolijfolie in de pan en leg de zalmfilets op de huidkant in de pan. En nu laat je ze liggen. Je raakt ze echt niet aan voor een minuut of 5. Zo kan de huid mooi bruin en krokant worden. Een beetje afhankelijk van de dikte, maar over het algemeen is 5 – 6 minuten genoeg. Meestal draai ik de zalm om als ik aan de zijkant zie dat deze tot de helft lichtroze is geworden. Daarna bak ik de zalm nog 1 minuut op de andere kant. Schep uit de pan op een bord of bakje met rooster, bestrooi met zwarte (of witte) peper en dek af met aluminiumfolie. Laat zo rusten tot de spinazie met zeekraal klaar is.
  3. Verhit een grote hapjespan of wok en fruit de tweede gesnipperde sjalot en de teentjes knoflook in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de spinazie en zeekraal toe en laat de spinazie slinken. Leg de tomaten ook in de pan, zodat ze licht kunnen garen. Bak kort door tot de spinazie en zeekraal net gaar zijn en zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep een deel van de spinazie en zeekraal op een bord en leg er wat partjes tomaat bij. Leg de zalmmoot bovenop en garneer het bord rondom met een deel van de saffraansaus.

Geniet van dit heerlijke bordje zalm met spinazie tijdens de mooie lentedagen!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *