Deze zalmpastei is multi-inzetbaar. Snijd ‘m in stukjes en je hebt een heerlijk hapje voor bij de borrel. Serveer ‘m in zijn geheel met een salade erbij als hoofdgerecht. Of maak kleine pasteitjes en je hebt een super voorgerecht. En je bent ook nog eens zo klaar!
Wat je nodig hebt voor 2 personen (als hoofdgerecht)
– 1 rol koelvers bladerdeeg of 10 plakjes diepvries bladerdeeg
– 1el gehakte verse dille
– 1el gehakte verse bieslook
– 1el gehakte verse platte peterselie + 4 hele takjes
– 125ml sour cream
– 1el kappertjes
– 1tl mierikswortel
– 1tl citroensap
– 1tl geraspte citroenschil- zeezout
– gemalen zwarte peper
– 2 handen vol rucola
– 2 zalmmoten (vers of diepvries)
– 1 ei
Wat je gaat doen
Bij diepvries bladerdeeg: laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Verwarm halverwege het ontdooien de oven voor op 200 graden.
Maak een mengsel van de dille, bieslook, peterselie, sour cream, kappertjes, mierikswortel, citroensap en citroenschil. Meng dit goed door elkaar en proef. Breng op smaak met peper en zout.
Als de bladerdeeg is ontdooid, maak je er een grote bal van. Kneed deze heel kort totdat het 1 bal is. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot iets wat meer op een vierkant dan op een cirkel lijkt. Snijd de plak daarna in 2-en. Bij koelvers bladerdeeg hoef je deze alleen uit te rollen op een bakplaat.
Je gaat vervolgens de helft van 1 plak beleggen en de andere helft sla je er daarna overheen. Neem een handvol rucola en leg die op de helft van een plak. Verdeel daar een eetlepel van het mengsel over. Leg daar vervolgens de zalmfilet op en strijk daar weer een volle eetlepel van het mengsel over. Leg 2 takjes peterselie daarop en pak daarna de pastei in met de andere helft van het deeg. Druk de randjes van het deeg goed op elkaar met vochtige vingers. Of rol de randjes op en druk ze daarna iets in met de tanden van een vork.
Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de pastei hiermee.
Bak de pastei circa 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de pastei een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Thanks Donna Hay voor de inspiratie.