Wie denkt dat we in Nederland grote boerenkool-fans zijn, is nog nooit in de omgeving van Oldenburg in het Duitse Nedersaksen geweest. In de wintermaanden staat het hier volledig in het teken van deze koolsoort en dat gaat een tikkie verder dan bij ons. Van boerenkoolbonbons tot -thee, ik heb het daar allemaal geproefd. De boerenkoolpesto inspireerde me zelfs tot een eigen recept dat je kunt gebruiken in de pasta of je roostert er aardappels en bloemkool mee in de oven.
Al deze ‘hippe’ toepassingen zijn leuk, maar heeft niets te maken met de traditionele ‘Oldenburger Grünkohl’ zoals ze ‘m hier bereiden. De Oldenburgers keken me met grote ogen aan toen ik vertelde over onze passie voor stampen. Dat doen ze daar niet: de boerenkool wordt gekookt, maar liefst twee uur lang en daar worden flink wat smaakmakers aan toegevoegd. Met als resultaat een van de lekkerste bordjes boerenkool op Duitse wijze die ik ooit heb gegeten. Deze wordt geserveerd met gebakken aardappelen, worst (Pinkel) en spek: met recht een stevig bordje winterse kost voor een gure dag.
In Oldenburg kun je door de hele stad op traditionele wijze deze boerenkool eten. Ik raad je echter aan om naar Ratskeller Oldenburg op de Markt te gaan. Hier kreeg ik les in de keuken en at daarna het resultaat als lunch. Nog leuker is om een kooltocht (Kohlfart) door de stad te maken zodra de eerste vorst is ingetreden. Want als de boerenkool nog geen vorst heeft gehad, smaakt deze nog te bitter. Met een bolderkar gevuld met koffie, thee, water en natuurlijk schnapps doe je diverse spelletjes terwijl je door de stad wandelt. Een soort puzzeltocht voor volwassenen waarbij je eindigt bij een restaurant voor een meer dan verdiend bordje ‘Oldenburger Palm’. Meer info lees je op de site van OldenburgTourist.
Terug naar de boerenkool, die vooral in de maanden december en januari mateloos populair is en in menig privé-tuin wordt zelf ‘Oldenburger Palm’ verbouwd. De Universiteit van Oldenburg doet uitvoerig onderzoek naar de verschillende aspecten, waaronder de bitterheid en genetische evolutie en heeft maar liefst 70 verschillende soorten vanuit de hele wereld die ze speciaal hiervoor verbouwen. Hun eigen gekweekte ‘Buss Bunde’ heeft zelfs een award gewonnen en was hierdoor de boerenkool van het jaar. Je kunt zelf ook een kijkje nemen in de prachtige botanische tuin in Oldenburg waar diverse soorten groeien. Deze is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.
Tijd om de keuken in te gaan met 30 kilo boerenkool
Twee uur moet de boerenkool dus koken, erg veel blijft er dan niet over van de voedingswaarde. Maar aangezien je ‘m niet afgiet blijft het wel in de pan aanwezig. Ik maakte mijn eigen variant van het traditionele recept zodat je het thuis eens kunt proberen. Daarbij heb ik aangegeven hoe ze in Oldenburg nog een stapje verder gaan. Zoals gezegd, ik kreeg les van de sous chef van Ratskeller en daar maak je niet een ‘kleine pan’ boerenkool. Nee, dat gaat met 30 kilo tegelijk, dat is pas roeren!
Wat je nodig hebt voor 4 personen
– 1 flinke klont boter (bij Ratskeller: geklaarde boter en/of in combinatie met reuzel)
– 2 uien, fijngehakt
– 500ml (runder)fond (bij Ratskeller: eigen bouillon van de resten van het varken)
– 1kg boerenkool, grof gehakt
– 100gr spekjes (bij Ratskeller: spekrand van de casselerrib)
– snuf suiker
– flinke snuf zout
– 2tl pimentpoeder
– 2el grove mosterd
– witte peper
– 1-2el havermout (bij Ratskeller: Hafergrütze genoemd, ik vond het het makkelijkste om hier havermout voor te gebruiken)
– om te serveren: gebakken aardappels, worst (bij Ratskeller: Pinkel), casselerrib of speklapje en mosterd
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 2 uur
Zet een grote (soep)pan op het vuur en smelt hier een flinke klont boter in. Fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet en schenk daarna de fond erbij, laat dit een paar minuten pruttelen. Schep daarna de boerenkool erdoor en laat dit slinken. Zet in de tussentijd een koekenpan op het vuur waarin je de spekjes krokant bakt.
Voeg na het slinken een snufje suiker, een flinke snuf zout, de pimentpoeder, grove mosterd en een snuf witte peper toe en roer dit door. Zet de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur 2 uur pruttelen. Roer de spekjes erdoor als deze klaar zijn en voeg eventueel wat extra vocht toe als het droog dreigt te koken. Roer op het laatst de havermout erdoor om het een beetje te binden. Proef en breng eventueel extra op smaak met peper en zout.
Ongeveer 20 minuten voordat de boerenkool klaar is bak je de aardappels. Het allerlekkerst is om hier eerst aardappels voor te koken die je hebt laten uitstomen in de pan. Snijd deze daarna in plakken en bak in (geklaarde) boter met zout. Ook bak je de worst en/of spek. Serveer de boerenkool op een bord met de worst of spek en zet er een schaal met aardappels naast en een klein bakje met mosterd. Guten appetit!
Ja, voor boerenkool moet je in Oldenburg zijn. Maar ook buiten de wintermaanden is het een heerlijke stad met gezellige straatjes, mooie winkels en fijne horeca (kijk voor tips eens in deze blog die ik eerder schreef). Stap in de auto en ga er gewoon een dag of 2 heen. Wil je meer informatie of vind je het leuk om je bezoek te combineren met een rondleiding in Oldenburg? Neem dan contact op met de Touristinformation in het Schlaue Haus Oldenburg.
Deze #joingermantradition reis heb ik gemaakt op uitnodiging van Germany Travel, kijk voor meer informatie over reizen naar Duitsland op hun uitgebreide website. Kijk voor meer informatie die specifiek gaat over Nedersaksen op deze site.