Boerenkoolpesto

Onlangs was ik te gast in het Duitse Oldenburg. Enerzijds om mezelf onder te dompelen in de kerstmarkten, maar ook om daar de wereld van boerenkool te ontdekken. Wie denkt dat boerenkool groot is in Nederland is nog nooit in Oldenburg geweest. Ik ga jullie daar in januari veel meer …

Onlangs was ik te gast in het Duitse Oldenburg. Enerzijds om mezelf onder te dompelen in de kerstmarkten, maar ook om daar de wereld van boerenkool te ontdekken. Wie denkt dat boerenkool groot is in Nederland is nog nooit in Oldenburg geweest. Ik ga jullie daar in januari veel meer over vertellen en dan deel ik ook het recept voor ‘Oldenburger Grünkohl’. Vergeet de stamppot, want daar bereiden ze het heel anders. En dat is waanzinnig lekker.

Vandaag ga ik een ander recept delen, namelijk die voor boerenkoolpesto. Een heerlijke winterse variant die je als basis kunt gebruiken voor veel recepten. Zo maakte ik er al een pasta mee en gisteravond heb ik het samen met aardappelen en bloemkool geroosterd. Ook die recepten komen jullie kant op! Het wordt een ware boerenkool-maand in januari. Ik werd geïnspireerd door de boerenkoolpesto van Bastwöste & Co die ik proefde op de kerstmarkt. Het geheim is dat je de boerenkool eerst even moet blancheren voordat je er een pesto van maakt. Zo haal je net het rauwe randje weg en wordt de smaak iets milder. Zo gezegd, zo gedaan en ik ging thuis aan de slag. Met de fijne boerenkool van mijn groenteboer. 

boerenkoolpesto-bastwoste-co

Wat je nodig hebt voor een flink potje vol

– 100gr boerenkool
– 60gr Parmezaanse kaas
– 1 teentje knoflook
– 30gr cashewnoten, ongezouten
– 30gr walnoten, ongezouten
– sap van 1/2 citroen
– 200ml olijfolie
– zeezout
– witte peper

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

Zorg dat de boerenkool goed gewassen is en blancheer daarna 3 minuten in ruim kokend water. Giet af en spoel na met koud water. Laat uitlekken en knijp daarna het resterende water met je handen eruit.

Hak de Parmezaanse kaas en knoflook grof en meng met de boerenkool, cashewnoten, walnoten, citroensap en 150ml olijfolie in de keukenmachine. Maal fijn tot een pesto. Voeg extra olijfolie toe totdat de pesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zeezout en witte peper.

Schep de pesto in een (gesteriliseerd) glazen potje en schenk er een dun laagje olijfolie op. Sluit goed af en bewaar in de koelkast. Op deze wijze houd je het wel een dag of 5 goed.

boerenkoolpesto-1

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)