Zuurkoolsoep met komijnzaad en spekjes

Het is alweer even geleden dat ik ging eten bij Restaurant De Gaffel in Valthe (fantastisch restaurant trouwens) en daar kregen we een zuurkoolsoep als amuse. Die zo goed was dat ik ‘m gelijk noteerde in mijn notities zodat ik er een eigen versie van kon maken.

Dus ik thuis aan de slag en ik maakte een zuurkoolsoep met komijnzaad en uitgebakken spekjes. Wat een feest aan smaken. Het lichtzure van de zuurkool gecombineerd met het aardse peperige van het komijnzaad, de romige smaak van de aardappel en afgetopt met zoute, krokante spekjes. Geweldige soep en ik deel het recept graag met jullie!

Nog een tip voordat we gaan we koken, je kunt deze zuurkoolsoep ook goed vegetarisch maken. Vervang de vleesbouillon dan door groentebouillon en laat de spekjes eruit of vervang door vegetarische spekjes die je goed krokant bakt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 20 gr boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tl hele komijnzaadjes (kijk hier voor meer info, is ook te koop in supermarkten)
  • 2 el bloem
  • 1 l hete runderbouillon
  • 500 gr verse zuurkool, afgespoeld in een vergiet onder de kraan
  • 600 gr vastkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes
  • 200 gr gerookte spekjes
  • 1 – 2 el grove mosterd
  • optioneel: zwarte peper

Wat je gaat doen voor de zuurkoolsoep

Bereiding: 40 minuten

  1. Smelt de boter in een soeppan of grote braadpan en fruit hierin de ui en komijnzaad voor een paar minuten.
  2. Voeg de bloem toe en bak deze in een paar minuten gaar terwijl je regelmatig roert.
  3. Klop de hete runderbouillon er met een grote garde door tot alle klontjes weg zijn en voeg de zuurkool en aardappels toe. Roer door, zet de deksel iets schuin op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken.
  4. In de tussentijd bak je de spekjes krokant in een koekenpan zonder vet. Als er veel vet afkomt, giet dit dan tussentijds af in een bakje.

Tip: Spekvet kun je in een bakje in de koelkast bewaren en dan zal het gaan stollen. Ik las ooit ergens dat je het kunt toevoegen aan je aardappeltjes als je die bakt of dat je er je zuurkool in kunt stoven. Zelf nooit gedaan, maar als je ervan houdt probeer het dan eens.

  1. Controleer tussentijds je soep die dikker zal worden door de roux en de aardappel. Als je ‘m te dik vindt worden kun je altijd wat extra vocht toevoegen; water of bouillon. Proef ook en voeg extra zout toe als je nog wat mist, maar vergeet niet dat je straks ook nog uitgebakken spekjes toevoegt bij het serveren.
  2. Na 20 minuten is je soep klaar. Breng ‘m naar wens op smaak met mosterd en eventueel wat zwarte peper.
  3. Serveer de zuurkoolsoep in kommen en garneer met de uitgebakken spekjes. Geniet ervan!

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *