5 x roti – de lekkerste varianten op de Surinaamse klassieker

Ik vind het heerlijk om Surinaams te koken en er staan ook flink wat Surinaamse recepten op mijn website. De keuken is enorm gevarieerd en zit bomvol smaak. Toch denken veel mensen bij Surinaams eten maar aan één ding: roti! Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want ook dit …

Ik vind het heerlijk om Surinaams te koken en er staan ook flink wat Surinaamse recepten op mijn website. De keuken is enorm gevarieerd en zit bomvol smaak. Toch denken veel mensen bij Surinaams eten maar aan één ding: roti! Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want ook dit recept is weer om je vingers bij af te likken. Daarom heb ik de vijf lekkerste varianten voor je verzameld. Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete roti recept is!

Wat is roti?

Vaak wordt gedacht dat roti het hele recept is, dus inclusief ingrediënten zoals bijvoorbeeld kousenband, aardappelen en ei. Maar dat klopt niet. Roti is een ongerezen platbrood dat in verschillende delen van de wereld, waaronder India, Pakistan, Bangladesh, Suriname en het Caribisch gebied wordt gegeten. Het woord roti is afgeleid van het Sanskriet-woord rotika, wat brood betekent. De roti zelf, is dus echt alleen die ‘pannenkoek’.

Roti wordt meestal gemaakt van volkoren tarwemeel, water en zout. Het deeg wordt in kleine porties verdeeld, die worden uitgerold tot dunne, ronde schijven en vervolgens, op de originele manier, worden gebakken op een hete bakplaat of open vuur. In tegenstelling tot gerezen brood bevat roti geen gist of bakpoeder, waardoor het plat blijft en niet rijst tijdens het koken.

Het fijne aan roti is dat je het eindeloos kunt combineren. Zo wordt het vaak geserveerd met verschillende soorten curry en groenten, maar je kan er ook andere bijgerechten bij maken.

Het gaat ook weleens mis…

Alhoewel roti dus enorm veelzijdig is, kan je er niet alles mee doen. Ik zie meer dan eens variaties voorbij komen waar ik kromme tenen van krijg. Zo heb je iets wat de ‘roti panini’ heet. Een broodje dus, met een kerrie-achtige vulling, zonder de daadwerkelijke roti. Ook zijn er verschillende soorten broodsalades die de naam roti hebben, maar in niets lijken op het oorspronkelijke gerecht.

5 x roti recepten

Dat gaat ons in dit artikel in ieder geval niet gebeuren, want ik heb vijf hele fijne, en vooral correcte, roti recepten op een rij gezet! Zo kan je zelf ook eindelijk variëren met dit heerlijke Surinaamse gerecht!

1. Roti masala kip

Voor de echte Surinaamse roti met kip gebruik je geen kerrie, maar masala. Dit geeft het die prachtige gele kleur en kruidige, volle smaak. Verwar het niet met garam masala, want dat komt absoluut niet in de buurt van wat de bedoeling is. Echt masala koop je bij de toko en niet in de supermarkt. Als je het daarna in de vriezer bewaard, is het heel lang houdbaar. Deze roti masala kip is hoe de meeste mensen het gerecht kennen en werkelijk om je vingers bij af te likken.

2. Vegan roti met jackfruit

Roti kan ook prima vegan! De kip wordt vervangen voor de veelzijdige vrucht jackfruit. Het leuke aan dit ingrediënt is dat het een hele vlezige structuur heeft. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als vleesvervanger. De jonge groene vruchten smaken nog nergens naar, maar zijn wel heel goed in het opnemen van de smaken. Zo kan je ze heerlijk marineren en passen ze perfect in een gerecht als roti. Deze vegan variant staat hier dus regelmatig op tafel!

vegan roti met masala jackfruit 4

3. Surinaamse roti met lam

Deze klassieker staat al bijna 10 jaar op mijn website en is nog steeds een dikke hit. Je maakt hem wellicht wat minder snel vanwege de lam, maar de smaak van het vlees past perfect bij de roti en de kruiden. Het is een heerlijk gerecht dat je meteen een gelukkig en warm gevoel geeft. Je bent er een kleine drie uur mee bezig, maar dan heb je ook wat.

4. Vegetarische rotirol met ei

Ik mag dan gekromde tenen krijgen van iets als een roti panini, maar dat betekent niet dat ik het niet leuk vind om te experimenteren met roti! Naast smaken kan je namelijk ook veel doen met de vorm. Deze heerlijke vegetarische rotirol met ei is daar het perfecte voorbeeld van. Dit keer had ik de roti niet zelf gemaakt, maar lekker bij de toko gehaald. Dat smaakt echt stukken beter dan wanneer je ze in de supermarkt koopt.

5.Colombo curry met kokos roti’s

Dat roti veelzijdig is, bewijst dit recept nog maar eens. Dit keer staat niet de roti zelf in de spotlight, maar draait het om de overheerlijke Colombo curry. Dit, van oorsprong, Sri Lankaanse recept barst bijna uit elkaar van de smaak en de kokos roti’s passen daar perfect bij. Weet je wat mijn favoriete gedeelte hiervan is? Een stukje roti afscheuren en deze in de geweldige saus van de curry dopen. Het water loopt me al in de mond als ik het typ!

Met deze verzameling aan roti recepten kan je weer even vooruit. Wil je iedere avond een heerlijk gerecht op tafel zetten, maar ben je soms helemaal door de inspiratie heen? Koop dan mijn 365 dagen kookboek: voor iedere dag een heerlijk recept!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)