3.93 van 13 stemmen

Vegetarische rotirol met kikkererwten en ei

45 minuten
Hoofdgerecht
Surinaams

Deze vegetarische rotirol stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Sowieso ben ik gek op Surinaamse roti (hier vind je het recept van mijn schoonmoeder), maar ik eet ze meestal met lam of doks. Tijd dus voor een vegetarische roti en deze keer als rotirol. En daarvoor …

Deze vegetarische rotirol stond al heel lang op mijn lijstje om te maken. Sowieso ben ik gek op Surinaamse roti (hier vind je het recept van mijn schoonmoeder), maar ik eet ze meestal met lam of doks. Tijd dus voor een vegetarische roti en deze keer als rotirol. En daarvoor combineerde ik de toespijs (het bijgerecht van de roti) van aardappel met kousenband en masala met een ander zeer bekend Surinaams gerecht, namelijk ghoegrie. Wat gebakken kikkererwten zijn. Nog wat partjes gekookt ei, verse selderij en sambal voor de liefhebbers en het grote genieten kan beginnen.

Ik heb deze keer trouwens de roti bij de toko gehaald. Laat je niet verleiden om rotiplaten bij de supermarkt te kopen, want die lijken meer op wraps, zijn niet gevuld, gortdroog en smakeloos. Bij de tropische supermarkt kun je ze vaak verpakt per 3 vinden in de vriezer. Deze zijn ook gevuld, dat kan met aardappel of spliterwten zijn. Soms heb je mazzel en zijn het verse roti’s die daarna zijn ingevroren. Laat je even adviseren en vul je vriezer, dan heb je altijd een goede roti(plaat) in huis. Laat ze rustig ontdooien door een pakje in de koelkast te leggen en warm ze per stuk op in de oven of magnetron. Zelf maken kan natuurlijk ook, het recept daarvoor vind je hier.

Oh, en als je het ei uit de rotirol haalt is dit gerecht helemaal plantaardig! Kom we gaan koken.

Ingrediënten

Voor de aardappelvulling:

  • 1 ui, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl Surinaamse masala specerijen, Arva of H. Nandan
  • 1 tl kurkumapoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 maggiblokje, kleine, vierkante blokjes
  • 500 gr vastkokende aardappels, geschild en in grove blokjes gesneden
  • 300 gr kouseband, maar sperziebonen kan ook, gedopt en in stukjes
  • zout
  • zwarte peper

Voor de gebakken kikkererwten:

  • ½ ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zonnebloemolie
  • 400 gr kikkererwten uit blik of pot, afgespoeld en drooggedept
  • ½ el Surinaamse masala specerijen
  • 1 el tomatenpuree
  • zout
  • optioneel: peper van Madame Jeannette

Ook nodig:

  • 6 eieren
  • 6 roti platen, gekocht bij de tropische supermarkt of zelfgemaakt
  • handje verse selderij, grof gehakt
  • sambal naar keuze, bijvoorbeeld deze Surinaamse sambal

Aan de slag!

Eerst maak je de aardappelvulling.

  • Verhit een hapjespan en fruit de ui een paar minuten in 2 eetlepels zonnebloemolie. Bak daarna de knoflook mee met de masala, kurkuma, korianderpoeder, piment en tomatenpuree. Verkruimel het maggiblokje erboven en schenk 1 el water in de pan. Bak op middellaag vuur tot het heerlijk gaat geuren.
  • Schep de stukjes aardappel en kousenband erdoor, meng goed met de specerijenpasta en schenk er 250 ml water bij, roer nog een keer goed door. Zet de deksel iets schuin op de pan en laat 20 - 25 minuten stoven totdat de aardappel gaar is. Roer regelmatig en als je vindt dat het te droog wordt tijdens het stoven, voeg dan nog een extra scheutje water toe. Proef halverwege en voeg naar smaak extra zout en/of peper toe. Het kan ook zijn dat je nog wat meer masala wilt toevoegen (het ene merk is sterker van smaak dan de ander), dit kun je ook halverwege nog toevoegen en mee laten stoven voor de smaak. En die smaak wil je er goed in hebben!

Ondertussen ga je de gebakken kikkererwten maken.

  • Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 4 eetlepels zonnebloemolie. Voeg de kikkererwten toe samen met de masala en tomatenpuree en roer goed door. Bak circa 15 minuten op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert. Proef en breng naar wens verder op smaak met zout en eventueel peper.
  • In de tijd dat de kikkererwten bakken, ga je de eieren koken. Circa 7 minuten zodat de garing van de dooier net tussen halfzacht en hardgekookt in zit, zo vind ik ze het lekkerst voor in de vegetarische rotirol. Laat na het koken schrikken onder koud water, pel ze en snijd in partjes.
  • Warm een roti op en beleg in het midden met de aardappelvulling, een royale schep van de gebakken kikkererwten, wat partjes ei en gehakte selderij. Vouw de korte linker- en rechterkant over de vulling en rol daarna de andere zijde op tot je een rol hebt. Snijd deze doormidden en serveer. Zo kun je makkelijk eten zonder dat de vulling eruit vult. Je kunt ze ook per stuk verpakken in aluminiumfolie en bewaren in de koelkast. De volgende dag kun je ze dan zo in de oven leggen en even oppiepen.

Notities

  • Met dit recepten maak je 6 goedgevulde rotirollen.
  • Zelf je rotiplaten maken? Hier vind je het recept.
  • De gebakken kikkererwten zijn trouwens ook een heerlijke snack zijn, dus als je wat overhoudt kun je die nog tot 3 dagen lekker opeten.
  • Bereiding: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)