4.50 van 4 stemmen

Aardappelpuree met venkel, biet en appelcidersaus

45 minuten
Bijgerecht
Vegetarisch

Ik ben dol op aardappelpuree, in alle vormen en maten. Maar alleen puree is ook maar zo ‘alleen’, dus ik wilde er eens een feestelijke variant van maken. Die zo goed oogt en smaakt dat je ‘m met trots op tafel zet. En die je zelfs nog als hoofdgerecht zou …

Ik ben dol op aardappelpuree, in alle vormen en maten. Maar alleen puree is ook maar zo ‘alleen’, dus ik wilde er eens een feestelijke variant van maken. Die zo goed oogt en smaakt dat je ‘m met trots op tafel zet. En die je zelfs nog als hoofdgerecht zou kunnen eten, alhoewel de eerlijkheid mij gebiedt te zeggen dat ik dat past besloot na het proeven ;-). Lang verhaal kort: ik maakte een aardappelpuree met venkel, biet en een saus van appelciderazijn en die was waanzinnig lekker. Ik bleef ervan eten! Heerlijk als bijgerecht bij stoofvlees of gebakken rood vlees. Maar kan ook prima samengaan met vis, of dienen als basis van een vegetarisch hoofdgerecht. Je kunt er alle kanten mee op, geniet ervan!

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • zout
  • 1 venkel
  • 250 gr gekookte rode bieten
  • olijfolie extra vergine
  • scheutje + 40 gr appelciderazijn, dit is mijn grote favoriet
  • zwarte peper
  • boter
  • ½ sjalot, gesnipperd
  • 250 ml troebele appelsap
  • 40 gr noten naar keuze, ik gebruikte walnoten, hazelnoten en pijnboompitten
  • chilivlokken
  • melk

Ook nodig

  • pureepers voor een fijne aardappelpuree, of gebruik een stamper voor een grovere puree

Aan de slag!

  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke delen. Kook ze in 20 minuten gaar in een bodempje gezouten water (zorg dat de aardappels net onder staan) met de deksel schuin op de pan. Giet daarna af.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Snijd de venkel in 8 parten, met het ‘kontje’ van de venkel er nog aan. Zo blijven de parten intact. Snijd alle bieten in 8 parten.
  • Leg de venkel aan een kant van het bakblik en de bieten aan de andere kant. Besprenkel beide met olijfolie, het scheutje appelciderazijn, zout en peper. Smeer de groenten in met je handen (eerst venkel, dan biet) en rooster 15 minuten in de oven.
  • Verhit een sauspan met een klontje boter en fruit de sjalot hierin met een snufje zout. Schenk de 40 gr appelciderazijn en het appelsap in de pan en breng aan de kook. Laat inkoken tot de helft op hoog vuur terwijl je geregeld roert. Proef en voeg naar wens nog peper en zout toe.
  • Rooster de noten in een droge pan op laag vuur tot ze gaan geuren en goudbruin worden. Voeg op het laatst een scheutje olijfolie, snuf zout en chilivlokken naar smaak toe en bak dit even mee. Schep over in een bakje.
  • Gebruik een pureepers om een fijne puree te maken van de gekookte aardappels. Heb je deze niet in huis, gebruik dan een stamper. Voeg naar wens melk, olijfolie extra vergine en zout toe om de puree mooi zalvig te maken. Warm ‘m nog even door.
  • Schep de puree over in een mooie grote schaal, of 4 kleinere schaaltjes. Garneer met de geroosterde venkel en biet, besprenkel met de saus en strooi wat noten erover.

Notities

  • Dit is een bijgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 45 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca