Aardbeiencake met citroen en zure room

Onze peuter Zayne is helemaal verzot op aardbeien. Zet een tafel vol met taart, chocolade, friet, snoep én aardbeien en hij zal altijd als eerste de aardbeien willen eten. De appel valt niet ver van de boom, want zijn moeder is er al net zo gek op. Zodra het lente is, verlang ik er evenveel naar als borden vol witte asperges, barbecues in de tuin en zwoele zomeravonden. Voor mij zijn aardbeien vruchten die we alleen in de lente en zomer eten. Nou oké, misschien in de herfst ook nog als de zon ons blijft verblijden. Maar zodra het echt winter wordt, komen er vrijwel geen aardbeien meer in huis. Zeker geen buitenlandse, het zijn de Nederlandse aardbeien waar ik zo van hou. En daar maak ik vandaag een zalige aardbeiencake mee.

Wij hebben trouwens nu voor de leuk een aardbeienplant in de tuin gezet zodat de peuter kan leren hoe de aardbeien groeien en zelf kan plukken. Helemaal gelukkig wordt hij daarvan en iedere dag pakt hij een bakje uit de kast en loopt naar de tuindeur met de vraag “mama plukkuh?”. Hierdoor ontwikkelt hij al op jonge leeftijd veel meer respect voor verse producten, want het is best veel werk iedere dag voor maar een paar aardbeien ;-).

Aardbeiencake met zure room en citroen: het lekkerste toetje voor de lente en zomer

Het recept voor deze aardbeiencake staat al heel lang op mijn wensenlijstje. De combinatie van (heel veel) aardbeien, zachte cake, frisse zure room, citroen en een vleugje vanille is echt geniaal. Eet ‘m vooral lauw als dessert nadat hij net gebakken is en wees erop voorbereid dat de schaal zo leeg is. Bij de koffie kan trouwens ook, of als ontbijt, of tussendoor… En Zayne? Die heeft na het proeven alleen nog maar gelachen :-).

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr kristalsuiker + 1 el extra
  • 2 eieren
  • 1 tl vanillepasta of -extract
  • 175 gr tarwebloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 120 gr zure room
  • rasp van 1 citroen
  • 500 gr Nederlandse aardbeien, kroontje verwijderd en in kwarten

Wat je gaat doen

Bereiding: 15 minuten + Oven 35 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een vierkant of rond cakeblik in.
  2. Klop de boter en 150 gr suiker met de (hand-)mixer tot het mengsel romig en lichtgeel is geworden. Klop nu een voor een de eieren en vanillepasta erdoor.
  3. Zeef de bloem, bakpoeder en zout. Roer de zure room los in een bakje.
  4. Spatel de helft van het bloemmengsel en de zure room rustig door het botermengsel tot het net gemengd is. Herhaal met het resterende bloemmengsel en de zure room, samen met de citroenrasp.
  5. Spatel als laatste, héél rustig, de aardbeien erdoor.

Tip: Was in de voorbereiding de hele aardbeien en laat ze eerst goed drogen voordat je ze in kwarten snijdt. De aardbeien mogen niet vochtig in het beslag komen.

  1. Schep het beslag in de cakevorm en strijk enigszins glad, maar dit luistert niet zo nauw. Strooi de eetlepel kristalsuiker erover en bak de aardbeiencake circa 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en het midden net gaar. Dit kun je testen door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er droog uitkomt, is de cake goed.

Ik hoop dat jullie net zo gaan smullen als wij deden van deze aardbeiencake en geniet van al die heerlijke Nederlandse aardbeien!

Recept: Francesca (geïnspireerd op dit recept), Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Aardbeiencake met citroen en zure room”

  1. Aan het begin van de zomer las ik dit recept, maar was er nog niet aan toegekomen.
    Vandaag voor het eerst gemaakt. Wat een heerlijk dessert. De combi van zoet en fris. Top! Deze komt vaker op tafel.
    Groetjes,
    Henriëtte

  2. Goedemiddag, ik wil dit recept zeker gaan proberen, even een vraagje nog, is de genoemde temperatuur voor een hete lucht of elektrische oven? Groetjes Simone