Aardperenpuree

Het kerstdiner is het uitgelezen moment om meer bijzondere bijgerechten te serveren bij het hoofdgerecht. Een puree doet het altijd goed bij stoofgerechten. Zoals bijvoorbeeld bij het gestoofd konijn met cranberries uit het 3-gangen ‘makkelijk & indrukwekkend’ kerstmenu. Daar serveren we deze kerst een aardperenpuree bij. Aardpeer, wat is dat …

Het kerstdiner is het uitgelezen moment om meer bijzondere bijgerechten te serveren bij het hoofdgerecht. Een puree doet het altijd goed bij stoofgerechten. Zoals bijvoorbeeld bij het gestoofd konijn met cranberries uit het 3-gangen ‘makkelijk & indrukwekkend’ kerstmenu. Daar serveren we deze kerst een aardperenpuree bij.

Aardpeer, wat is dat precies?

Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Het zijn grillig gevormde knollen , soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur. De smaak is wat zoet en ze combineren heel goed met aardappels, worteltjes en noten. Je kunt ze zelfs, mits heel vers, rauw eten en dan zijn ze brossig en krokant. December is het seizoen waarbij aardperen in Nederland verkrijgbaar zijn.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 750gr aardperen
– 500gr kruimige aardappelen
– 1 teentje knoflook
– 10gr boter
– 25ml volle melk
– 3 takjes peterselie, fijngehakt
– zeezout
– zwarte peper

Wat je gaat doen

Aardperen hoef je niet te schillen voordat je gaat koken, omdat ze een heel dun schilletje hebben. Borstel ze goed schoon onder stromend water en snijd ze daarna in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd deze ook in stukken, net zo groot als de aardperen. Kook de aardperen en aardappelen samen met de knoflook en wat zout in 25 minuten gaar en giet dan af.

Daarna ga je ze fijn stampen of je haalt ze door een pureeknijper. Verwarm in de tussentijd de melk in een pannetje. Schenk de helft van de melk samen met de boter erbij en roer goed door (ik doe dit altijd met een stamper en blijf dan ook nog even stampen). Is de puree nog te dik? Dan voeg je nog wat extra melk toe. Blijf goed roeren/stampen totdat je een romige puree hebt.

Als laatste roer je de gehakte peterselie erdoor. Proef de puree en breng op smaak met peper en zout.

Tip: roer op het laatst ook nog wat geraspte oude kaas erdoor.

Alle kerstinspiratie op een rijtje? Klik dan hier!

Aardperenpuree_2

Thanks Allerhande voor de inspiratie.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)