Andijviestamppot met brie en gefrituurde kappertjes

Ik kreeg een tijdje terug het nieuwe kookboek van Colette Dike (die je wellicht ook kent als FoodDeco) toegestuurd. In De Nieuwe Winterkeuken bladerde ik langs Colette’s 50 recepten uit haar lievelingsseizoen en daar werd ik blij van.

Lekkere kost met winterse kruiden en aardse smaken die je verwarmen. Met hoofdstukken voor ontbijt, lunch, soep, stamppot, pizza’s, pasta’s, stoven, oven, feest en zoetigheid. Allemaal makkelijke en toegankelijke recepten die ook verrassen. Denk aan zuurkoollasagne, plukaubergine met Goudse kaas, bruschetta’s met boerenkool en taleggio, maar ook een pizza met boerenkool en rookworst, wintertosti’s met gruyère en koolsla en nog veel meer lekkers.

Ik koos haar andijviestamppot met brie en kappertjes uit om te proeven. En ook daar werd ik weer blij van. In de eerste plaats door het heldere en kloppende recept en vervolgens door de smaak. En niet alleen ik werd blij, ook mijn mannen en mijn moeder waar ik een bakje bracht.

Ben je ook zo’n fan van dit seizoen, dan tip ik De Nieuwe Winterkeuken als goed kookboek, ik weet zeker dat je het echt zult gebruiken. Je koopt ‘m ook nog eens voor de fijne prijs van € 18,50, gewoon bij je lokale boekhandel natuurlijk. Want die hebben onze steun hard nodig.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 potje (75 gr) kappertjes in zout
 • 1 kg zoete aardappels, geschild en in blokjes
 • zout
 • 3 el olijfolie
 • 500 gr andijvie, gesneden
 • 2 el grove mosterd
 • 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
 • 200 gr brie, in blokjes
 • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de andijviestamppot met brie

Bereiding: 30 minuten

 1. Spoel het zout van de kappertjes en laat ze 20 minuten weken in water.
 2. Breng de blokjes zoete aardappel aan de kook in licht gezouten water en kook ze zacht in 15 – 20 minuten.
 3. Giet de kappertjes af en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dep de bovenkant ook even droog.
 4. Verhit de olijfolie in een koekenpan en frituur hierin, op hoog vuur, de kappertjes maximaal 5 minuten of tot ze krokant en goudbruin zijn. Schep regelmatig om en laat na het frituren uitlekken op keukenpapier.
 5. Giet de blokjes zoete aardappel af en stamp ze fijn in de pan. Voeg beetje bij beetje de rauwe andijvie toe en stamp tot een egale massa. In het begin lijkt het alsof je het nooit weggestampt krijgt, maar dit komt goed.
 6. Roer de mosterd, helft van de tijm en de blokjes brie (houd een paar blokjes achter voor bovenop de andijviestamppot) erdoor en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Bedenk daarbij dat de kappertjes ook zout toevoegen.
 7. Serveer de andijviestamppot op borden en garneer met blokjes brie, wat extra tijm en een royale hoeveelheid van de gefrituurde kappertjes. Serveer direct.

Recept: Colette Dike, Fotografie: DeedyLicious

Het kookboek De Nieuwe Winterkeuken kreeg ik gratis toegestuurd. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *