4.34 van 6 stemmen

Appelcake met amandel en cranberries

1 uur 15 minuten
Gebak
Zoet

Een zachte, luchtige appelcake met onder andere amandelen, geweekte cranberries en bomvol plakjes appel. Daar mogen ze mij voor wakker maken! En laat ik daar nou vandaag een heerlijk recept voor hebben. Ik liet me inspireren door de cranberry-amandeltaart uit het winterkookboek van Bio aan Huis. Sinds een half jaar …

Een zachte, luchtige appelcake met onder andere amandelen, geweekte cranberries en bomvol plakjes appel. Daar mogen ze mij voor wakker maken! En laat ik daar nou vandaag een heerlijk recept voor hebben.

Ik liet me inspireren door de cranberry-amandeltaart uit het winterkookboek van Bio aan Huis. Sinds een half jaar heb ik een abonnement bij ze en ontvang ik tweewekelijks op woensdagmiddag de biologische groente- en fruitbox. Naast dat de kwaliteit van het groente en fruit ontzettend goed is, stimuleert het me nog meer om met de seizoenen mee te koken. En het haalt me ook uit mijn comfort zone. Want zelf koop ik niet zo snel bijvoorbeeld aardperen of schorseneren. Maar als ze dan toch in mijn box zitten, ga ik er wel mee aan de slag. En ontdek ik weer hoe lekker het is om ze te verwerken in gerechten. En ik leer veel, omdat bioboerin Shaula veel tijd besteed aan het delen van tips en wetenswaardigheden over alle producten. En als je wilt kun je ook nog biologisch brood, zuivel en andere levensmiddelen mee bestellen. Ze leveren bijna in heel Zuid-Holland en meer informatie vind je hier.

Shaula, ik heb je recept iets aangepast en maakte er mijn eigen versie van op basis van wat ik in huis had en waar mijn smaak zin in had. Dank je wel voor de inspiratie en voor het kookboek wat ik cadeau kreeg. Heel fijn kookboek wat me meer inspiratie geeft om te koken met de echte, Hollandse wintergroenten.

Ingrediënten

 • 75 gr gedroogde cranberries
 • om te weken: warm water, sinaasappelsap of amaretto
 • 150 gr witte basterdsuiker
 • 3 L (of 4 M) eieren, op kamertemperatuur
 • 4 - 5 (450 - 500 gr) appels, bij voorkeur goudreinet/schone van boskoop appels
 • citroensap
 • 175 gr boter, op kamertemperatuur
 • 2 tl vanille extract
 • 200 gr bloem
 • 2 tl bakpoeder
 • zout
 • 50 gr amandelmeel
 • 2 - 3 el amandelschaafsel om erover te strooien
 • 1 el rietsuiker om erover te strooien

Ook nodig

 • springvorm van 24 - 26 cm

Aan de slag!

 • Meng de gedroogde cranberries met warm water, sinaasappelsap of amaretto (naar keuze) tot ze net onder staan en laat 20 minuten weken.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm van 24 - 26 cm met bakpapier en vet de rand in met boter of bakspray.
 • Klop de basterdsuiker en eieren 10 minuten met de keukenmachine tot je een extreem luchtig mengsel hebt wat meer dan verdubbeld is. Dit zorgt ervoor dat je straks een hele luchtige appelcake krijgt.
 • Schil in de tussentijd de appels, verwijder de klokhuizen en snijd iedere appel in 8 parten. Snijd daarna ieder partje in dunne plakjes. Meng ze in een kom met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.
 • Snijd de zachte boter in blokjes en klop die erdoor (met de grote klopper) tot het net gemengd is. Het mengsel gaat iets schiften, dat is niet erg. Klop als laatste het vanille extract er snel door.
 • Zeef de bloem, bakpoeder en een snufje zout boven de kom en spatel daarna samen met het amandelmeel door elkaar tot het net gemengd is.
 • Giet de cranberries af in een vergiet en voeg ze met aanhangend vocht en de plakjes appel toe aan het beslag. Spatel het rustig door elkaar.
 • Spatel het beslag in de springvorm en strijk glad. Strooi het amandelschaafsel erover en als laatst de rietsuiker. Daardoor krijgt de appelcake straks een lekkere crunch.
 • Bak de appelcake 40 - 45 minuten in het midden van de oven. Test of de cake gaar is door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er droog uitkomt, is de cake goed.
 • Haal de springvorm uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster voordat je de vorm losmaakt en de cake gaat aansnijden.

Notities

 • Met dit recept maak je 1 cake met ca. 12 punten.
 • Bereiding: 30 minuten + Oven: 40 - 45 minuten.

Recept: Francesca (geïnspireerd op het recept van Bio aan Huis), Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer