Met haar ontwapende lach reist Laura de Grave al jaren door Nederland (op een elektrische motor!) om de mooiste producten van eigen bodem te ontdekken. Ze weet precies waar alles verbouwd wordt en welke Nederlandse producten excelleren in welk seizoen. En daar kookt ze natuurlijk ook mee, en hoe. Ze heeft inmiddels al twee kookboeken op haar naam staan, Amsterdam Kookboek en Nederland Kookboek, en daar is de afgelopen maanden dit nieuwe boek Lekker Lokaal bijgekomen.
Volledig ontstaan en gekookt tijdens de eerste intelligente lockdown in Nederland. Laura zat thuis, wilde koken en ging aan de slag met alles wat ze dichtbij vond. Daarmee maakte ze de lekkerste vegetarische gerechten, maar dan wel met een moderne, creatieve twist. En nooit ingewikkeld, want daar houdt ze niet van.
In het boek vertelt ze alles over lokaal eten. Wat de voordelen zijn, tips om zelf vaker lokaal te eten en veel aandacht gaat naar wat we allemaal beschikbaar hebben in eigen land. Denk aan aardappelen, bonen, kaas, zeewier en honing. Maar ook welke oliën we hebben. Zoals koolzaadolie van eigen bodem waarvan er bij haar thuis liters doorheen gaan. Bij mij inmiddels ook, want ik heb koolzaadolie nu een jaar geleden pas echt goed ontdekt, en ik vind het een geniale olie om in te bakken. Uiteraard vind je ook een seizoenskalender in het boek en daarna is het tijd om te koken!
Lekker lokaal is Laura’s definitie van de moderne, Nederlandse keuken. En dan ook nog volledig vegetarisch waarbij je geen vlees of vis mist. Ik vind het een mooi, helder en bruikbaar kookboek waar veel verhalen en recepten in staan waar ik enthousiast van word. Zoals bijvoorbeeld deze auberginehachee met knolselderijfrieten waarvan ik het recept vandaag met jullie deel. Ik ben echt een groot fan van hachee en vond dit recept de ideale manier om te testen of net zo gelukkig zou kunnen worden van een vegetarische variant. Uiteraard kun je de structuur van het draadjesvlees nooit evenaren, maar door het gebruik van aubergine en paddenstoelen krijg je wel een vlees-achtige structuur. En, niet geheel onbelangrijk, Laura beloofde dat de smaak hetzelfde zou zijn en dat bleek ook echt het geval te zijn. Ik heb genoten, ik hoop jullie ook.