Auberginehachee uit Lekker Lokaal

Met haar ontwapende lach reist Laura de Grave al jaren door Nederland (op een elektrische motor!) om de mooiste producten van eigen bodem te ontdekken. Ze weet precies waar alles verbouwd wordt en welke Nederlandse producten excelleren in welk seizoen. En daar kookt ze natuurlijk ook mee, en hoe. Ze heeft inmiddels al twee kookboeken op haar naam staan, Amsterdam Kookboek en Nederland Kookboek, en daar is de afgelopen maanden dit nieuwe boek Lekker Lokaal bijgekomen.

Volledig ontstaan en gekookt tijdens de eerste intelligente lockdown in Nederland. Laura zat thuis, wilde koken en ging aan de slag met alles wat ze dichtbij vond. Daarmee maakte ze de lekkerste vegetarische gerechten, maar dan wel met een moderne, creatieve twist. En nooit ingewikkeld, want daar houdt ze niet van.

In het boek vertelt ze alles over lokaal eten. Wat de voordelen zijn, tips om zelf vaker lokaal te eten en veel aandacht gaat naar wat we allemaal beschikbaar hebben in eigen land. Denk aan aardappelen, bonen, kaas, zeewier en honing. Maar ook welke oliën we hebben. Zoals koolzaadolie van eigen bodem waarvan er bij haar thuis liters doorheen gaan. Bij mij inmiddels ook, want ik heb koolzaadolie nu een jaar geleden pas echt goed ontdekt, en ik vind het een geniale olie om in te bakken. Uiteraard vind je ook een seizoenskalender in het boek en daarna is het tijd om te koken!

Lekker lokaal is Laura’s definitie van de moderne, Nederlandse keuken. En dan ook nog volledig vegetarisch waarbij je geen vlees of vis mist. Ik vind het een mooi, helder en bruikbaar kookboek waar veel verhalen en recepten in staan waar ik enthousiast van word. Zoals bijvoorbeeld deze auberginehachee met knolselderijfrieten waarvan ik het recept vandaag met jullie deel. Ik ben echt een groot fan van hachee en vond dit recept de ideale manier om te testen of net zo gelukkig zou kunnen worden van een vegetarische variant. Uiteraard kun je de structuur van het draadjesvlees nooit evenaren, maar door het gebruik van aubergine en paddenstoelen krijg je wel een vlees-achtige structuur. En, niet geheel onbelangrijk, Laura beloofde dat de smaak hetzelfde zou zijn en dat bleek ook echt het geval te zijn. Ik heb genoten, ik hoop jullie ook.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 600 gr pastinaak
  • 450 gr knolselderij (ik besloot om alleen frieten te maken van 800 gr knolselderij (liet de pastinaak dus achterwege) en dat werkte ook goed)
  • 3 el koolzaadolie
  • 1 el uienpoeder
  • 2 takjes rozemarijn
  • 400 gr aubergine (dat zijn ongeveer 2 aubergines)
  • 60 gr ongezouten boter
  • 400 gr gemengde paddenstoelen
  • 200 ml rode wijn
  • 3 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 1,5 groentebouillontablet
  • 120 gr ontbijtkoek
  • 4 el hazelnoten
  • 4 el hangop of geitenyoghurt

Wat je gaat doen voor de auberginehachee

Bereiding: 60 minuten

Tip vooraf: Maak de auberginehachee een dag eerder, dan is de smaak nog beter.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Schil de pastinaken en knolselderij en snijd in dunne frieten van circa 1 cm dik. Schep ze om in een kom met de olie, het uienpoeder en peper en zout naar smaak. Verdeel ze over het bakblik en bak in 40 – 45 minuten goudbruin en gaar.
  3. Ris ondertussen de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd fijn. Snijd de aubergine in luciferreepjes.
  4. Verhit 30 gr boter in een stoofpan op middelhoog vuur en bak de aubergine en rozemarijn in 10 minuten rondom bruin. Snijd ondertussen de paddenstoelen in luciferreepjes.
  5. Verhit een koekenpan zonder boter of olie op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak 2 minuten. Voeg 30 gr boter toe en bak in 8 minuten rondom bruin.
  6. Voeg de paddenstoelen toe aan de aubergine in de stoofpan. Voeg de rode wijn, laurier, bouillontablet en 500 ml water toe. Laat 20 minuten met het deksel op de pan op laag vuur koken. Verkruimel de ontbijtkoek erdoor en laat nog 2 minuten op laag vuur koken. Als je de hachee nog iets te vochtig vindt, kun je ‘m nog iets langer laten doorkoken zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Rooster de hazelnoten licht in een pan zonder vetstof en hak ze daarna grof. Serveer de auberginehachee met de pastinaak- en knolselderijfrieten en een eetlepel hangop of geitenyoghurt. Bestrooi met de hazelnoten.

Wil je zelf ook koken uit Lekker Lokaal? Je koopt het boek voor € 29,99 bij je (online) boekhandel of hier bij bol.com.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Ik ben echt een groot fan van hachee en vond dit recept voor vegetarische hachee de manier om te testen of net net zo lekker is als de stoofvlees variant. Uiteraard kun je de structuur van het draadjesvlees nooit evenaren, maar door de aubergine en paddenstoelen krijg je wel een vlees-achtige structuur. En de smaak is hetzelfde. Ik heb genoten, ik hoop jullie ook. Ga naar mijn website voor dit hachee recept. #francescakookt

Tekst: Francesca, Recept: Laura de Grave (Lekker Lokaal), Fotografie: DeedyLicious

Dit artikel bevat een affiliate link naar bol.com. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Auberginehachee uit Lekker Lokaal”

Reacties zijn gesloten.