Aziatische garnalencocktail met sinaasappeldressing

Deze feestelijke Aziatische garnalencocktail maakt de start van je etentje gelijk tot een succes! Heel makkelijk te maken en weer eens wat anders dan de klassieke garnalencocktail. De grote garnalen worden perfect gebakken en geserveerd met een frisse salade met wortel, romainesla, glasnoedels en een sinaasappeldressing.

Ik ontdekte dit recept in het speciale kerstnummer van koken & genieten waar je ook een special over Francesca Kookt gaat vinden! En omdat je mij volgt, bestel je het grote kerstnummer nu voor € 3,99 (i.p.v. € 4,99). Wacht niet te lang, want deze pre-order loopt maar t/m 28 oktober 2021. De kersteditie valt dan rond 12 november op je deurmat! Bestellen kan hier.

Dus ga je deze Kerst voor één groot spektakelstuk of allemaal kleine gerechten om te delen? En richt jij je pijlen op het diner of liever op een mooie kersttaart voor bij de koffie? Hoe jij je kerst ook viert, met deze extra dikke editie van koken & genieten beleef je dit jaar gegarandeerd jouw lekkerste kerst! Geniet van de mooiste menu’s, de lekkerste zelfgebakken kerstcadeautjes, eenpansgerechten uit het nieuwe boek van Donna Hay en feestelijke recepten van Francesca Kookt voor de warme decembermaand.

En deze heerlijke Aziatische garnalencocktail is vast een voorproefje van al het lekkers wat je in het magazine gaat vinden :-).

Wat je nodig hebt voor 8 personen als voorgerecht

  • 16 grote garnalen (circa 300 gr), ASC, vers of bevroren*
  • 1 flinke wortel (circa 100 gr)
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 kropje baby romainesla
  • 60 gr gebrande en gezouten pinda’s
  • 100 gr glasnoedels
  • 2 sinaasappels
  • 1 el boter
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 limoen
  • 2 el sojasuas
  • 1 el vissaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el suiker
  • ook nodig: 8 mooie glazen en 8 cocktailprikkers

* Ik koos zelf voor ongepelde garnalen, maar gepeld en schoongemaakt kan natuurlijk ook.

Wat je gaat doen voor de Aziatische garnalencocktail

Bereiding: 45 minuten

  1. Verse garnalen kun je zo vanuit de koeling gebruiken. Bevroren garnalen laat je eerst ontdooien. Sneller ontdooien kan door de garnalen in een bakje koud water te plaatsen, nooit in warm water trouwens. Giet ze daarna af, laat uitlekken en dep droog.
  2. Schil de wortel en rasp grof met een handrasp of in de keukenmachine. Snijd het wit en groen van de lente-ui in dunne ringetjes. Houd een paar groene ringetjes apart voor de garnering. Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de romainesla en snijd de rest van het kropje in dunne reepjes met een scherp mes. Hak als laatste de pinda’s grof en meng alles wat je geraspt en gesneden hebt in een kom.
  3. Bereid ondertussen de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel na met koud water en laat uitlekken.
  4. Halveer 1 sinaasappel en snijd met een scherp mesje langs de vliesjes van het vruchtvlees, zo snijd je er driehoekjes van die je daarna met het mesje makkelijk uit de schil kunt wippen. Bewaar de partjes in een kommetje. Knijp het vlies verder helemaal uit boven een kommetje zodat je al het sap opvangt en pers de tweede sinaasappel ook uit.
  5. Verhit een koekenpan en smelt hierin de boter. Bak daarna op hoog vuur de garnalen tot ze net lichtroze worden. Niet langer dan 2 minuten. Voeg de knoflook toe, bestrooi met zout en peper en druppel er 1 el limoensap over. Bak nog 1 minuut en schep de garnalen daarna uit een pan in een kommetje. Dek af met aluminiumfolie.
  6. Zet het vuur iets lager en schenk het sinaasappelsap, 2 el limoensap, de sojasaus, vissaus en sesamolie in de pan. Roer de suiker erdoor en schraap gelijk de aanbaksels op de bodem los. Laat 1 minuut koken, schenk over in een plat bakje en laat snel afkoelen. Gebruik eventueel een ijsbad of zet het even in de koelkast.
  7. Meng de dressing met de salade en laat 5 minuten staan. Rijg ondertussen de grote garnalen aan de prikkers, twee per prikker.
  8. Verdeel de salade over de glazen en garneer met een prikker met de garnalen, wat partjes sinaasappel en bewaarde ringetjes lente-ui.

Tip: Heb je wat salade over? Die kun je de volgende dag prima als lunch eten.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: koken & genieten, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca