Biet Wellington met cavolo nero

Vandaag heb ik voor jullie een ‘Wellington’ in de aanbieding voor het kerstmenu. Deze keer niet met beef, maar met biet. En hoeveel ik ook hou van de klassieke Beef Wellington met alles erop en eraan, is deze vegetarische Biet Wellington na vorig jaar Kerst echt heel hoog op mijn kerstlijstje komen te staan.

Niet alleen door de aanblik, ziet ‘ie er niet prachtig uit?, maar vooral door de smaak. Bieten zijn echt fantastisch om te garen in de oven en ze behouden goed hun vorm. Daarnaast geven ze weinig vocht af, waardoor je bladerdeeg lekker knapperig wordt. Precies zoals ik het graag zie en proef.

Ja, het is even een klusje, maar het is maar één keer per jaar kerst. En dan heb je wel echt een vegetarische ster op de tafel staan 🙂 Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 6 personen

  • 100 gr walnoten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 400 gr cavolo nero (palmkool), harde nerven verwijderd en fijngehakt
  • balsamicoazijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 50 gr panko + extra
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 3 barbabietole arrosto (geroosterde bieten, die bestel je hier), circa 1 – 1,2 kg totaal
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl zwart sesamzaad
  • serveer erbij: geroosterde aardappels, groene salade, cranberrycompote en stoofpeertjes

Tip

De barbabietole arrosto, oftewel geroosterde bieten, van Lindenhoff zijn uniek van smaak. Deze bieten worden direct na de oogst op het land geroosterd en hebben een aardse en zoete rooksmaak. Ze zijn heel bepalend voor de smaak van dit gerecht en ook groter dan een reguliere rode biet. Wil je liever bieten gebruiken die je niet hoeft te bestellen of voor naar Lindenhoff te gaan, dat kan. Koop dan 6 verse rode bieten in de schil (niet te klein) en rooster die in de oven of (nog beter) op een klein vuurtje of restwarmte op de barbecue. Boen daarvoor de schil schoon, dep droog, smeer in met olijfolie en pak iedere biet los goed in aluminiumfolie met zout, geplet teentje knoflook, scheutje balsamicoazijn en een takje tijm. In circa 1 uur op 200 graden in de oven zijn ze dan goed geroosterd en kun je verder gaan met dit recept. Kun je natuurlijk ook prima voorbereiden een dag eerder. Let op: je Biet Wellington zal dan iets langer en minder hoog worden. Kijk even goed hoeveel bieten je dan precies nodig hebt zodat het nog past op een vel bladerdeeg.

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten + Oven: 45 minuten

Voorbereiden: Het is mogelijk om de hele Biet Wellington al eerder op de dag voor te bereiden. Bewaar daarna in de koelkast en plaats ‘m voor het diner in de oven. Eenmaal gebakken kun je ook weer op lage temperatuur opwarmen in de oven. Maar echt, gebakken bladerdeeg smaakt het allerlekkerst als het net vers uit de oven komt.

  1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  2. Rooster de walnoten in een droge pan en hak daarna fijn.
  3. Verwarm een hapjespan en fruit de rode ui en knoflook in 1 el bakolie. Voeg de cavolo nero in delen toe en roerbak tot deze begint te slinken. Blus af met een flinke scheut balsamicoazijn en de bouillon. Laat circa 15 minuten pruttelen tot al het vocht is ver­dampt. Schep daarna over in een vergiet, laat iets afkoelen en knijp al het vocht er heel goed uit. Meng het daarna in een kom met de fijngehakte walnoten, panko en een flinke snuf peper en zout. Voeg extra panko toe als het mengsel nog te nat is.
  4. Verwijder met je handen de geroosterde schil van de bieten en dep ze droog. Wil je niet met rode handen aan het kerstdiner zitten, doe dan handschoentjes aan.
  5. Bekleed een bakblik met bakpapier en rol hierop een rol bladerdeeg uit. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork en strooi er een dun laagje panko over uit. Groot genoeg zodat je straks 3 van de geroosterde bieten erop kwijt kunt. Hier verdeel je ongeveer de helft van het cavolo nero-mengsel over. Leg daarop, naast elkaar in de lengte, de 3 geroosterde bieten. Schep het resterende cavolo nero-mengsel erover en pak daarmee de bieten in.
  6. Rol de tweede rol bladerdeeg uit en leg deze over de bieten heen. Druk dit aan en duw de 2 vellen bladerdeeg rondom dicht. Laat ongeveer 3 cm overlappen en snijd overtollig bladerdeeg weg. Nu sla je de randjes aan de onderkant om en plak je de wellington goed dicht. Maak met een scherp mes een aantal inkepingen in de bovenkant. Deze dienen als ‘schoorsteen’ in de oven.
  7. Steek een aantal versieringen uit het overtollige bladerdeeg en versier hiermee de bovenkant. Bestrijk de hele wellington met losgeklopt ei en bestrooi met zwart sesamzaad. Duw de naden rondom nog extra dicht met de tanden van een vork.
  8. Zet de Biet Wellington circa 45 minuten in het midden van de oven. De bovenkant zal veel sneller bruinen door het hoogteverschil. Houd dit goed in de gaten en leg na circa 20 – 25 minuten een velletje aluminiumfolie op alleen de bovenkant. Zo kan dit deel niet verbranden terwijl de onderkant verder kan bruinen. Blijf ‘m wel goed in de gaten houden.
  9. Serveer de Biet Wellington op een mooie langwerpige schaal en snijd aan tafel in plakken.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Biet Wellington met cavolo nero”

  1. Heel even dacht ik dat het een beeF Wellington was met lekker rare (wel heel erg rare) vlees toen ik de foto zag haha. Maar wat ziet ie er prachtig uit, lijkt me heerlijk! Ga ik zeker eens maken.