Bietenrisotto met feta, walnoten en muntolie

De afgelopen weken hebben jullie de risotto maestro wedstrijd kunnen volgen hier. De winnaars zijn inmiddels bekendgemaakt en vandaag is het weer tijd om een van de winnende recepten te publiceren. Judith won de tweede prijs in de wedstrijd met haar bietenrisotto met feta, gekarameliseerde walnoten en muntolie. Bietjes en …

De afgelopen weken hebben jullie de risotto maestro wedstrijd kunnen volgen hier. De winnaars zijn inmiddels bekendgemaakt en vandaag is het weer tijd om een van de winnende recepten te publiceren. Judith won de tweede prijs in de wedstrijd met haar bietenrisotto met feta, gekarameliseerde walnoten en muntolie. Bietjes en feta zijn natuurlijk voor elkaar gemaakt en zijn geen onbekenden in een risotto. Maar door de toevoeging van de walnoten en muntolie wordt het wel een hele bijzondere uitvoering. Ik heb het recept iets aangepast tijdens het testkoken en we hebben er erg van genoten tijdens het jureren.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 100ml olijfolie extra vergine
– 6 takjes munt
– boter
– 2el honing of 2el bruine suiker
– 50gr walnoten
– 3 sjalotjes, gesnipperd
– olijfolie
– 300gr risottorijst (arborio of carnaroli)
– 100ml rode wijn
– 1000ml warme groentebouillon
– 500gr gekookte rode bietjes, geraspt
– zwarte peper
– 100gr feta

Bietenrisotto-met-feta-walnoten-muntolie-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 50 minuten

Meng de 100ml olijfolie extra vergine met de blaadjes munt in een potje of flesje. Laat dit minstens een uur staan, maar liever nog een hele nacht zodat je een geurige muntolie krijgt.

Smelt een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en schenk daar de honing of suiker bij. Laat dit op medium vuur staan totdat het licht gaat karameliseren. Roer nu de walnoten er rustig door en zorg dat ze rondom helemaal bedekt zijn. Zet het vuur uit en schep de walnoten uit de pan op een bord. Laat afkoelen.

Zet een grote (soep)pan op het vuur. Fruit de sjalot een paar minuten in 2 eetlepels op laag vuur. Deze moet glazig zien, maar niet verkleuren. Schep de risottorijst erdoor en bak 2 minuten mee terwijl je blijft roeren. Schenk de rode wijn erbij en roer totdat de wijn bijna verdampt is.

De pan met bouillon zet je naast je. Schep een aantal soeplepels van de bouillon in de pan. Blijf geregeld roeren in het begin. Zodra de bouillon bijna is verdampt, schenk je er weer een soeplepel bij. Dit blijf je herhalen totdat de rijst ‘al dente’ gaar is. Schep halverwege de rode bietjes erdoor.

Als de risotto klaar is zet je het vuur uit. Roer er 20 gram boter door en royaal wat zwarte peper. Zet het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.

Serveer de risotto met verkruimelde blokjes feta, grof gehakte walnoten en druppel er muntolie over.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)