Blauwe bessenjam met mango en vanille

Tijdens het opruimen van de koelkast kwam ik wat zielig ogende blauwe bessen tegen, die ik per ongeluk iets te ver achterin had bewaard, en een mango die zijn beste tijd ook wel had gehad. Daar wilde ik iets lekkers mee maken en dat werd deze blauwe bessenjam! Waar ik dus wat zoete, rijpe mango en vanille aan toevoegde. Jongens, wat een feest. Niet alleen ik, maar ook mijn jongens zijn er dol op.

 

De hoeveelheid suiker heb ik iets verminderd ten opzichte van wat je normaal zou gebruiken. Het advies is, geloof ik, om ¾ van het gewicht van je fruit aan suiker toe te voegen. Onder andere voor houdbaarheid. Maar goed, ik ben wel vaker eigenwijs en verlaagde het best wel flink deze keer, omdat ik niet zo’n zoetekauw ben. En ook omdat de mango extreem zoet was. En dat was een goede zet, want de smaak was heel goed in balans. Zoet genoeg en met een fris zuurtje. En over die houdbaarheid…ach, ons potje is nu al halfleeg. Ik vulde trouwens twee potjes van circa 350 gram ermee en gaf er nog een cadeau aan een vriendinnetje. Dat wordt snel een nieuwe batch maken ;-). Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 2 potjes

 • 500 gr blauwe bessen
 • 1 zeer rijpe mango, in blokjes (ongeveer 200 gram in blokjes)
 • 250 gr kristalsuiker
 • sap van 1 citroen
 • 2 tl vanillepasta (deze) of 1 vanillepeul
 • ook nodig: 2 glazen (jam)potjes met deksel voor circa 350 gram

Wat je gaat doen voor de blauwe bessenjam

Bereiding: 45 minuten

 1. Meng de blauwe bessen, blokjes mango, kristalsuiker, citroensap en vanillepasta (of vanillepeul) in een kookpan. Verhit op middelhoog vuur tot het gaat pruttelen. Laat 5 minuten zo pruttelen terwijl je geregeld roert en zet daarna het vuur lager.
 2. Laat het mengsel nu 15 minuten op iets lager vuur pruttelen. Roer af en toe (pas op, kan gaan spetteren) en plet daarbij steeds wat blauwe bessen.
 3. In de tussentijd kook je de glazen potjes even in een grote pan met kokend water. Zo zijn ze gesteriliseerd en dat is goed voor de houdbaarheid. Breng het water aan de kook en leg de potjes en deksels erin met een tang. Laat een paar minuten koken en haal alles er dan weer uit met de tang. Zorg dat er een schone theedoek op je aanrecht uitgespreid ligt en leg daar de potjes en dekseltjes op z’n kop op.
 4. Na 15 minuten schep je een klein lepeltje van de jam op een schoteltje. Spreid dit iets uit en zet het schoteltje 2 minuten in de koelkast. Haal er daarna uit en duw er met je vinger tegenaan. Als de jam stevig genoeg is voor jouw wens is de jam klaar. Ik heb ‘m zelf nog 5 minuten laten doorkoken. Dus in totaal 25 minuten.
 5. Zet het vuur uit en laat circa 10 minuten afkoelen.
 6. Verdeel de jam over de twee jampotjes (vis de vanillepeul eruit als je die hebt gebruikt). Zorg ervoor dat je dat met schone lepels doet. Sluit de potjes stevig en zet ze op z’n kop op de theedoek. Laat de blauwe bessenjam zo afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je de potjes in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de jam in de koelkast. Geniet ervan!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Tijdens het opruimen van de koelkast kwam ik wat zielig ogende blauwe bessen tegen en een mango die zijn beste tijd ook wel had gehad. Daar wilde ik iets lekkers mee maken en dat werd deze blauwe bessenjam! Waar ik dus wat zoete, rijpe mango en vanille aan toevoegde. Jongens, wat een feest. Niet alleen ik, maar ook mijn jongens zijn er dol op. Lees het recept op jam te maken op mijn website Francesca Kookt.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Blauwe bessenjam met mango en vanille”

Reacties zijn gesloten.