Bloemkoolsoep met knoflook en kikkererwten

Vroeger was ik meer van de heldere soepen. Denk aan heldere kippen– of groentesoep bijvoorbeeld. Maar mijn smaak in soepen is in de loop der jaren veranderd. Steeds vaker word ik intens gelukkig van een romige, wat meer stevige soep waar je subtiel verschillende smaken in kunt ontdekken.

Zo hou ik heel erg van de combinatie geroosterde bloemkool met knoflook. Met dat in mijn achterhoofd maakte ik een bloemkoolsoep met geroosterde knoflook, kikkererwten en wat tijm. Om te zoenen, zo lekker. Da’s ook het enige wat je nog kunt zoenen na een hele bol knoflook, maar dat terzijde 😉

Nog een leuke tip voor een etentje of de feestdagen: als je deze soep in kleine glaasjes serveert met de topping heb je een heerlijke amuse of voorgerecht!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 bloemkool
  • bakolijfolie
  • zout
  • 1 bol knoflook
  • 200 gr gekookte kikkererwten
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 l hete groentebouillon
  • 150 ml slagroom
  • witte peper
  • 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 30 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

2. Snijd de bloemkool in grove roosjes en meng deze met een scheut bakolie en zout op het bakpapier. Snijd het topje van de bol knoflook eraf (zodat de teentjes open komen te liggen) en leg op een velletje aluminiumfolie. Besprenkel met olie en een snuf zout. Pak goed strak in de folie en leg tussen de bloemkoolroosjes. Zet dit 30 minuten in de oven.

Tip: Met het roosteren van de knoflook neem ik nu een kortere weg, maar in dit artikel lees je de ultieme manier om knoflook te roosteren. Waanzinnig lekker en de knoflookpuree die je daarmee kunt maken kun je ook perfect in kleine porties invriezen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder.

3. Zorg dat de kikkererwten drooggedept zijn. Ik gebruik ze trouwens uit stazak en dan hoef je ze niet uit te laten lekken. Meng daarna in een kom met 1 tl bakolijfolie, de komijn, kurkuma en een snuf zout.

4. Open na 15 minuten de oven, schep de bloemkoolroosjes om en maak ruimte voor de kikkererwten die je ook op het bakpapier schept. Zorg dat alles zo evenredig mogelijk is verdeeld. Geen bergjes maken dus.

5. Als de bloemkool gaar is, schep je deze over in een soeppan. Houd wel een paar mooie roosjes achter voor de garnering. Schenk er 1 liter hete groentebouillon bij en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen.

6. Knijp ondertussen de zachte knoflook uit de teentjes en roer door de soep. Pureer daarna helemaal glad met de staafmixer of blender.

7. Roer als laatste de slagroom door en proef. Breng verder op smaak met witte peper.

8. Serveer de bloemkoolsoep in kommen met een flinke schep van de kikkererwten, wat roosjes bloemkool en blaadjes tijm.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *