Brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei

Voor een broodje met zalm en avocado mag je me altijd wakker maken, zeker tijdens feestdagen! Of misschien wordt het automatisch wel een feestje als je deze brioche wentelteefjes met avocado, zalm en ei maakt, dat kan natuurlijk ook ;-).

Ik had nog een half briochebrood in de broodtrommel liggen en besloot daarmee te gaan experimenteren. In plaats van zoete wentelteefjes maakte ik deze keer hartige brioche wentelteefjes met onder andere ricotta en Parmezaanse kaas. Wat een goed gelukt experiment was dat! De hartige wentelteefjes maak je op exact dezelfde manier en combineren goed met de gebakken avocado, gerookte zalm en het zachtgekookte eitje.

“Zei je nou gebakken avocado?”, ja klopt! Als je een eetrijpe avocado hebt, dan kun je de partjes even mooi bruin bakken in een koekenpan. Lekker met een snufje peper en zout. Maar als je liever pure avocado eet, kan dat natuurlijk ook.

Liever vegetarisch? Laat dan de gerookte zalm uit het gerecht en vervang eventueel voor wat gegrilde groene asperges. Liever geen Parmezaanse kaas? Die kun je helemaal uit het recept laten. En wil je meer inspiratie voor fijne ontbijtrecepten, neem dan een kijkje op deze pagina.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

  • 2 el ricotta
  • 3 eieren
  • peper
  • zout
  • Parmezaanse kaas
  • optioneel: melk
  • 4 dikke plakken briochebrood
  • 1 avocado, eetrijp (niet te zacht als je ‘m nog wilt bakken)
  • bakolijfolie
  • 50 gr gerookte zalm
  • paar takjes verse dille
  • serveer erbij: gezouten boter voor de liefhebbers

Wat je gaat doen voor de brioche wentelteefjes

Bereiding: 20 minuten

  1. Klop de ricotta los met 1 ei, een snuf peper en zout en 1 volle eetlepel geraspte Parmezaanse kaas. Je hebt een dik, maar wel net vloeibaar mengsel nodig. Klop er eventueel nog een scheutje melk door als je mengsel te dik is. Dip de plakken briochebrood aan iedere zijde in het mengsel tot dit op is en leg ze daarna op een bord.
  2. Snijd de avocado in 8 parten. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en schenk 1 eetlepel bakolijfolie in de pan. Bak de parten avocado aan 2 zijden goudbruin in de olie en schep ze met een spatel op een bordje. Bestrooi met peper en zout.

Tips: Heb je gerookt zeezout in huis, strooi dit dan over de avocado. Combineert geweldig! En heb je liever pure, ongebakken avocado? Sla dan het bakken ervan gewoon over.

  1. Breng in de tussentijd een steelpan met water aan de kook.
  2. Schenk nog 1 eetlepel bakolijfolie in de pan en bak de plakken briochebrood aan beide zijden goudbruin op middelhoog vuur. Iedere zijde heeft circa 3 – 4 minuten nodig. Zet het vuur wat lager als het te hard gaat en voeg extra olie toe als je de brioche wentelteefjes in 2 batches bakt.
  3. Kook de 2 overgebleven eieren in 4 – 5 minuten zacht. Laat daarna direct schrikken onder koud water en pel de eieren.
  4. Zet 2 mooie borden klaar en leg op ieder bord 2 brioche wentelteefjes, rasp hier nog wat Parmezaanse kaas over. Verdeel de gebakken avocado en gerookte zalm speels over en tussen de wentelteefjes. Halveer de zachtgekookte eieren voorzicht met een scherp mes en verdeel ze ook over de borden. Maal een klein snufje peper over het eigeel. Als laatste garneer je de borden met wat takjes dille. Serveer direct en zet ook wat gezouten boter op tafel voor de liefhebbers. Wat losgeklopte ricotta is ook heel lekker erbij.

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca