Broodje bakkeljauw

De eerste keer dat ik telo met bakkeljauw voorgeschoteld kreeg, zal ik nooit vergeten. Die was van Warung Mini uit Rotterdam en na 1 hap heb ik gelijk het hele bakje opgegeten. Telo is trouwens gefrituurde cassave, een soort van Surinaamse dikke frieten. Die eet je met bakkeljauw, of met trie, en goed bereid is dit echt een feest. De bakkeljauw wereld lag vanaf dat moment wijd open voor me en overal waar ik het tegenkom eet ik het. Zoals bijvoorbeeld in Portugal waar ze heerlijke dingen bereiden met hun bacalhau.

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen. Die Vikingen reisden vervolgens heel de wereld af en lieten overal een spoor van bakkeljauw achter. Zoals dus in Portugal, maar ook in Spanje en Kaapverdië. Op de Antillen, in Centraal Afrika en in Suriname wordt ook graag met dit zoute visje gekookt. Het is belangrijk om de bakkeljauw vooraf goed te spoelen, anders ben je puur zout aan het eten en daar zit niemand op te wachten.

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe je een broodje bakkeljauw maakt. Daar heb ik me lang niet aan gewaagd, omdat ik dacht dat het een complex verhaal was. Niets is minder waar, wederom een Surinaams gerecht uitgevogeld wat vrij makkelijk te maken is. Gebruik wel goede ingredienten, de juiste broodjes en goede sambal. Dat zijn de puntjes op de i die van een lekker broodje een meesterlijk broodje maken.

Broodje bakkeljauw_2

Wat je nodig hebt voor 6 broodjes

– 500gr bakkeljauw
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 2 tomaten
– zonnebloemolie
– zwarte peper
– 1 klein Surinaams maggiblokje
– 2tl tomatenpuree
– sap van 1/2 citroen
– 4 takjes selderij
– 6 Surinaamse puntbroodjes
– om te serveren: sambal en zuur van komkommer

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 35 minuten
Wachttijd: 10 minuten

Om de bakkeljauw te ontzouten kook je de stukken 15 minuten zachtjes in water. Spoel daarna af onder koud water en pluis de bakkeljauw fijn. Spoel dit weer goed, knijp een beetje uit met je handen en laat staan.

Snipper de ui en de knoflook helemaal fijn. Een hakmolentje is hier handig voor. Snijd de tomaten in blokjes. Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes een paar minuten. Strooi er een snufje zwarte peper over en roer het maggiblokje erdoor. De tomatenpuree kan er nu ook bij, bak dit 1 minuut mee en schep de tomatenblokjes erdoor. Wederom 1 minuut meebakken.

Nu komt de bakkeljauw erbij, goed mengen en een minuut of 2 bakken. Schenk er daarna een kopje water bij en knijp een halve citroen erboven uit. Roeren, deksel op de pan en op laag vuur een minuut of 10 laten stoven. Proef tussentijds even en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe naar smaak.

In de tussentijd hak je de selderij helemaal fijn. Snijd de puntbroodjes door in de lengte en grill de binnenkanten even in een grillpan of in de oven. Op het laatste moment roer je de selderij erdoor.

Broodje bakkeljauw_3

Beleg een broodje met een royale hoeveelheid van de bakkeljauw, leg er wat komkommerzuur op en voeg sambal naar smaak toe. Als je houdt van gepeperde bakkeljauw kun je natuurlijk ook peper meebakken. Ik doe dit alleen niet, omdat we thuis ook nog een peuter hebben die mee eet.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Surinaams recept broodje bakkeljauw. Makkelijk te maken. Gebruik wel goede ingredienten, de juiste broodjes en goede sambal. #bakkeljauw #surinaams

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Broodje bakkeljauw”

  1. Dank je voor dit recept! Ik had net zo’n ervaring jaren geleden in Utrecht… een plastic bakje met telo en bakkeljauw… zaaaaalig! Kende het niet voor die tijd, mijn man heeft me Surinaams eten leren kennen (hij komt er niet vandaan maar op de een of andere manier komt hij er sinds zijn tienerjaren een keer in de zoveel jaar) en was ook verkocht. Gek genoeg kan ik het in Den Haag niet vinden, net als moksi miti, heb ik ook tijdens onze Utrechtse jaren daar gegeten, maar kan het hier niet vinden… mijn man heeft me uitgelegd dat er verschillende Surinaamse keukens zijn en blijkbaar hebben wij tot nu toe in Den Haag 1 bepaalde keuken getroffen….. Als er iemand een adresje heeft in de buurt voor deze gerechten, hoor ik het graag!

      1. Helemaal mee eens. Wij halen er al tientallen jaren eten en echt altijd lekker. Vooral de roti met kip. Eigenlijk alles wel. Voor zover ik weet hebben wij geen bakkeljauw op het menu. Sowieso geen broodjes. Het is echt een restaurant. Maar wel met heerlijke gerechten. Constante kwaliteit.

  2. Dat is nu één van die dingen die ik nog nooit heb gegeten, maar dolgraag eens zou willen proeven 🙂 Stomme vraag misschien, maar kun je bakkeljauw gewoon bij de toko o.i.d. halen?

    1. Stokvis is alleen gedroogde vis, veelal kabeljauw (vraag dat wel even). Klipvis is gedroogd en gezouten (wat ik gebruik hiervoor). Maar het wordt ook nog weleens door elkaar gebruikt. Dus ik zou het gewoon even aan je visboer vragen.

  3. Lieve Francesca,
    Als Surinaamse ken ik alle SU-recepten en was natuurlijk benieuwd wat je ervan gemaakt had, you now us! 🙂 En ja, natuuuurlijk maakt mij mams de allerlekkerste roti en mijn kids vinden mijn pom de lekkerste. Maar ik heb, op z’n Julia’s al je SU-recepten gemaakt and girlfriend wowww…heerlijk!!
    “Zoals wij dan zeggen: ” Ie ab a anoe” , je weet vast wat dat betekent en anders vraag je dat maar aan de “Mr” . Ik ben fan…ook je andere recepten zijn top. Byeeee

  4. Mijn eerste broodje bakkeljauw zal ik nooit vergeten. Inmiddels meer dan 20 jaar geleden op het lowlands festival. Sindsdien ben ik vaste klant bij meerdere Surinaamse tentjes die pom en bakkeljauw verkopen.. Ik dacht dat je een soort magiër moest zijn om een broodje bakkeljauw te maken. Na het zien van dit recept ben ik op zoek gegaan naar de ingrediënten. Dat leek simpel maar ik liep toch als leek in de keuken tegen wat problemen aan. Surinaamse maggi blokjes…. Ik heb nog steeds geen flauw idee wat dat is. Maar inmiddels heb ik volgens mij de goede ingrediënten of iets wat er zo op lijkt dat ik tevreden ben met de smaak. Persoonlijk gebruik ik sambal met madame Jeanette op de broodjes. En flink veel ook. Maar ik heb geen kinderen die mee eten. Dus ik kan helemaal los gaan op al die hete zooi 🙂 dank voor het recept, dit is een van de 4 dingen die ik kan koken. En daar zit ook een omelet bij…. Dus dit is inderdaad simpel om te maken.

  5. Francesca, zoals jij het beschrijf van voor het eerst Bakkeljauw heb gegeten zo is mij ook overkomen, m’n vrouw ligt in het ziekenhuis en ze vroeg wat ga je eten ik zei dat zie ik wel, maar ik liep op de Burgemeester Jansenlaan in Zwijndrecht [NL] en ik rook een lekkere lucht we hebben daar drie eetgelegenheden Chinees & Surinaams, Italiaans en een Turkse, ik keek bij de Chinees & Surinaams en ik zag op Nr. 17 Bakkeljauw staan, weet ik veel wat dat was na drie in die zaak geweest te zijn weet ik nu wat het is het is een heerlijk broodje nu wel even vragen om minder sambal op het broodje te doen, zodra m’n vrouw thuis komt neem ik voor haar ook zo’n broodje Bakkeljauw mee, kan je het in de Magnetron warm maken want ik moet het van ver halen en als ik thuis komt is het koud. Ik hoor het wel van je groetjes, Fred