Broodje bakkeljauw

De eerste keer dat ik telo met bakkeljauw voorgeschoteld kreeg, zal ik nooit vergeten. Die was van Warung Mini uit Rotterdam en na 1 hap heb ik gelijk het hele bakje opgegeten. Telo is trouwens gefrituurde cassave, een soort van Surinaamse dikke frieten. Die eet je met bakkeljauw, of met …

De eerste keer dat ik telo met bakkeljauw voorgeschoteld kreeg, zal ik nooit vergeten. Die was van Warung Mini uit Rotterdam en na 1 hap heb ik gelijk het hele bakje opgegeten. Telo is trouwens gefrituurde cassave, een soort van Surinaamse dikke frieten. Die eet je met bakkeljauw, of met trie, en goed bereid is dit echt een feest. De bakkeljauw wereld lag vanaf dat moment wijd open voor me en overal waar ik het tegenkom eet ik het. Zoals bijvoorbeeld in Portugal waar ze heerlijke dingen bereiden met hun bacalhau.

Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Ook wel klipvis genoemd en in sommige gevallen wordt het ook gemaakt van koolvis en leng (goedkoper, maar minder lekker). De kunst van het drogen en zouten van vis werd ooit afgekeken door de Vikingen bij de Indianen. Die Vikingen reisden vervolgens heel de wereld af en lieten overal een spoor van bakkeljauw achter. Zoals dus in Portugal, maar ook in Spanje en Kaapverdië. Op de Antillen, in Centraal Afrika en in Suriname wordt ook graag met dit zoute visje gekookt. Het is belangrijk om de bakkeljauw vooraf goed te spoelen, anders ben je puur zout aan het eten en daar zit niemand op te wachten.

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe je een broodje bakkeljauw maakt. Daar heb ik me lang niet aan gewaagd, omdat ik dacht dat het een complex verhaal was. Niets is minder waar, wederom een Surinaams gerecht uitgevogeld wat vrij makkelijk te maken is. Gebruik wel goede ingredienten, de juiste broodjes en goede sambal. Dat zijn de puntjes op de i die van een lekker broodje een meesterlijk broodje maken.

Broodje bakkeljauw_2

Wat je nodig hebt voor 6 broodjes

– 500gr bakkeljauw
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 2 tomaten
– zonnebloemolie
– zwarte peper
– 1 klein Surinaams maggiblokje
– 2tl tomatenpuree
– sap van 1/2 citroen
– 4 takjes selderij
– 6 Surinaamse puntbroodjes
– om te serveren: sambal en zuur van komkommer

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 35 minuten
Wachttijd: 10 minuten

Om de bakkeljauw te ontzouten kook je de stukken 15 minuten zachtjes in water. Spoel daarna af onder koud water en pluis de bakkeljauw fijn. Spoel dit weer goed, knijp een beetje uit met je handen en laat staan.

Snipper de ui en de knoflook helemaal fijn. Een hakmolentje is hier handig voor. Snijd de tomaten in blokjes. Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Fruit hierin de ui en knoflook zachtjes een paar minuten. Strooi er een snufje zwarte peper over en roer het maggiblokje erdoor. De tomatenpuree kan er nu ook bij, bak dit 1 minuut mee en schep de tomatenblokjes erdoor. Wederom 1 minuut meebakken.

Nu komt de bakkeljauw erbij, goed mengen en een minuut of 2 bakken. Schenk er daarna een kopje water bij en knijp een halve citroen erboven uit. Roeren, deksel op de pan en op laag vuur een minuut of 10 laten stoven. Proef tussentijds even en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe naar smaak.

In de tussentijd hak je de selderij helemaal fijn. Snijd de puntbroodjes door in de lengte en grill de binnenkanten even in een grillpan of in de oven. Op het laatste moment roer je de selderij erdoor.

Broodje bakkeljauw_3

Beleg een broodje met een royale hoeveelheid van de bakkeljauw, leg er wat komkommerzuur op en voeg sambal naar smaak toe. Als je houdt van gepeperde bakkeljauw kun je natuurlijk ook peper meebakken. Ik doe dit alleen niet, omdat we thuis ook nog een peuter hebben die mee eet.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Surinaams recept broodje bakkeljauw. Makkelijk te maken. Gebruik wel goede ingredienten, de juiste broodjes en goede sambal. #bakkeljauw #surinaams

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)