Bruschetta met passata, basilicum en verse tomaat

We kennen allemaal de bruschetta met tomaat wel. Men neme brood, snijd dit in stukjes, wrijft ze in met olijfolie en een half teentje knoflook en roostert ze in de oven. Beleg vervolgens met stukjes tomaat en wat andere smaakmakers en je hebt een heerlijk borrelhapje.

Dolgelukkig was ik met deze combi, totdat we in Italië een versie 2.0 van deze bruschetta kregen voorgeschoteld. Wanneer het was en waar, ik heb geen idee meer. Ik weet wel dat ik het me altijd ben blijven herinneren en onlangs deze versie thuis heb gemaakt. Het geheime ingrediënt? Passata, oftewel tomatensaus.

Wat je nodig hebt voor 12 bruschetta’s

  • 2 kleine afbak ciabatta broodjes
  • 150 gr passata (mijn favoriet: Mutti passata met basilicum, te koop bij Albert Heijn)
  • 2 grote of 3 kleine trostomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • olijfolie extra vergine
  • zeezout
  • zwarte peper

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten + 10 minuten oven

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

  2. Snijd de ciabatta broodjes doormidden en daarna iedere helft in 3 stukken. Besmeer ieder stukje brood met een flinke lepel van de passata en leg ze daarna op het bakpapier. Rooster 8 – 10 minuten in de oven. Tip: je houdt wat passata over uit de fles. Zet deze afgesloten in de koelkast en gebruik de volgende dag voor een pastasaus. Wil je zelf je passata maken? Kijk dan hier voor het recept en maak gelijk een flinke hoeveelheid die je kunt invriezen.

  3. Snijd in de tussentijd de trostomaten in kleine stukjes en hak de knoflook en blaadjes basilicum fijn.

  4. Meng alles door elkaar in een kom met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Tip: Hou je van de combinatie van tomaat en basilicum? Voeg dan ook eens een scheutje van deze tomaten-basilicumazijn toe. Deze azijn is ook heerlijk in dressings en marinades of als smaakmaker in soepen bijvoorbeeld.

  5. Haal de stukjes brood uit de oven, laat iets afkoelen en beleg met het tomatenmengsel. Serveer direct.

Ik ben benieuwd wat jullie van deze twist vinden! Laat het me weten in een reactie 🙂

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *