Pasta con sugo al pomodoro. Oftewel, pasta met tomatensaus. Het klinkt zo simpel als je het zo leest, maar niets is minder waar. De ultieme Italiaanse tomatensaus is een combinatie van zongerijpte lichtzoete tomaten, een vleugje knoflook, ui en de allerbeste extra vergine olijfolie. Klinkt eigenlijk weer heel simpel. Maar toch is er een grote uitdaging, want waar vind je nou die zongerijpte, bij voorkeur San Marzano, tomaten. Nou, niet dus. Nederland is geen land voor zongerijpte tomaten en daarom maak ik de tomatensaus heel vaak met tomaten uit blik. Mijn favoriete ingeblikte San Marzano tomaten koop ik bij Foodelicious in Rotterdam. En laten ze daar nou ook de beste pasta en fantastische kwaliteit olijfolie hebben. De beste ingredienten voor het eerste recept in de nieuwe rubriek ‘Francesca kookt met Foodelicious’: de ultieme Italiaanse tomatensaus.
Wat je nodig hebt
– 2 blikken San Marzano tomaten
– 1 kleine ui
– 3 teentjes knoflook
– snufje zeezout
– olijfolie extra vergine Roma
– blaadjes verse basilicum
Wat je gaat doen
Pureer de tomaten met sap en al fijn in de keukenmachine. Snipper de ui en knoflook heel fijn.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur en schenk hier een flinke scheut olijfolie in. Voeg de knoflook en ui toe samen met een snuf zeezout. Fruit dit totdat het glazig ziet en heerlijk geurt. Schenk de gepureerde tomaten erbij en breng aan de kook. Draai het vuur terug en laat de saus 1-2 uur zachtjes pruttelen en inkoken totdat je een compacte saus hebt (let op: hoeft niet dik te worden).
Hak vlak voordat je gaat serveren de basilicum fijn en roer deze door de saus. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout.
Serveer de tomatensaus met pasta en grof geraspte Parmezaanse kaas. Buon appetito!
Meer informatie over de producten
Foodelicious San Marzano tomaten: In Italië worden veel tomaten uit blik gebruikt. Voor soepen, sauzen, vullingen, noem maar op. In Nederland gebruiken we ze ook vaak, lekker makkelijk, dus waarom ook niet? Het enige punt is dat er maar één soort bestaat die van enorm goede kwaliteit zijn: de San Marzano tomaten. Bij Foodelicious hebben ze deze grote, zonovergoten D.O.P. gecertificeerde tomaten in Napels gevonden. Wat hen betreft de lekkerste en deze importeren ze nu zelf.
Ze komen het best tot hun recht wanneer je ze minimaal 15 minuten laat inkoken. Zo bereik je de optimale zoete smaak die heerlijk is bij Italiaanse gerechten zoals pasta of pizza. Combineer ze ook eens met rijst of vis of maak er eens iets anders mee zoals quinoa.
Olijfolie extra vergine Roma: Deze super groene olijfolie is zowel fruitig als romig tegelijk. Hierdoor is hij ontzettend breed inzetbaar, een ware must-have in je keuken. Bij Foodelicious kopen ze deze olijfolie in bij een familie die haar boomgaard met liefde en volgens traditie beheert. Een toegankelijke olijfolie van hoogstaande kwaliteit, voor iedere dag. Geniet van deze olijfolie bij Hollandse pot zoals kip met aardappeltjes uit de oven of schenk hem over een maaltijdsalade met zalm, taggiasche olijven en kappertjes. Je kunt natuurlijk ook gewoon het flesje op tafel zetten en gebruiken als extraatje over je homemade pizza en je salade van gegrilde courgette. Alle wegen leiden naar Rome.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.
Hmmmm tomatensaus is zo ontzettend lekker….
🙂
Maar waar koop ik die lekkere tomaten in blik?
AJ
Hi AJ, bij Foodelicious natuurlijk 😉 Er staan links in het artikel die leiden naar de webshop!
Kun je deze saus invriezen? Of eventueel in de koelkast bewaren voor langere tijd?
Ja, absoluut en juist! Mijn vriezer staat vol met bakken tomatensaus. Ideaal op een drukke dag, maar ook perfect als basissaus voor de pizza. Lekker veel invriezen dus 🙂
Jammer dat die San Marzano tomaten ingeblikt zijn en niet in glas worden verkocht, wat ik eerder zou verwachten bij bewuste producten als biologische (ondanks de ecologische footprint bij glas!).
http://news.harvard.edu/gazette/story/2011/11/canned-soup-linked-to-higher-bpa-levels/
Het recept lijkt heerlijk, ik ga het zodadelijk maken! (met bio-gepureerde-tomaten uit glazen fles 🙂 )
Misschien zijn die er wel, maar die heb ik nog niet gevonden (in Nederland). Hoe smaakte het eindresultaat bij je?
In de veertig jaar dat ik nu een relatie met een zuid-Italiaan heb, heb ik al heel wat borden pasta met saus gegeten.
Soms tot vervelens toe, in onze armere periodes.
Maar lekker blijft het in al zijn eenvoud.
Wat me opvalt in je recept is dat je de tomaten erg lang laat koken.
Wist je dat in de streek waar de San Marzano vandaan komt, men dat meestal veel korter doet?
8 tot hooguit 10 minuten is voldoende, dan is de saus nog ”bella fresca”, lekker fris.
In een koekenpan, het gas halfhoog.
Ik kan je het echt aanraden.
Omdat ik een kleine vriezer heb ben ik niet meteen zo’n fan van invriezen.
Ik heb heel veel weckpotjes staan. Heb je tips bij het conserveren in potten?
Klinkt heerlijk!
Moet de deksel op de pan tijdens het pruttelen?