Caesar salade met kip uit Life in Balance

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat ik Donna Hay in ‘real life’ heb ontmoet. Niet alleen dat, ik heb zelfs met haar geluncht op een prachtige plek in Amsterdam. Dit alles ter ere van de lancering van haar nieuwe boek Life in Balance. Tijdens deze bijzondere perslunch …

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat ik Donna Hay in ‘real life’ heb ontmoet. Niet alleen dat, ik heb zelfs met haar geluncht op een prachtige plek in Amsterdam. Dit alles ter ere van de lancering van haar nieuwe boek Life in Balance. Tijdens deze bijzondere perslunch proefden we gerechten uit het boek en mochten we haar het hemd van het lijf vragen.

Of zwarte jurk in dit geval, want ze zag er prachtig uit voor de gelegenheid. Ietwat ingetogen, bijna verlegen kwam ze bij ons staan en stelde ze zich voor. Eenmaal aan tafel kwam ze los en transformeerde in een innemende vrouw die bijzonder grappig uit de hoek kan komen. Hard grinnikend zat ik aan tafel toen ze met een stalen gezicht aan tafel vertelde dat een van haar zonen steeds vaker muffins thuis bestelde om mee naar school te nemen. Wat bleek, hij verkocht ze op school als Donna Hay’s special muffins en die waren gretig in trek. Die jongen komt er later wel.

francesca-kookt-donna-hay

Terug naar het boek en laat ik eerlijk zijn: toen ik hoorde dat ook Donna Hay met een ‘bewust’ kookboek zou komen zakte me de moed in de schoenen. Pogingen van voorgangers zijn in meer of mindere mate geslaagd en ik was benieuwd of Donna trouw aan zichzelf zou blijven met dit boek. Ik vind het belangrijk dat we bewuster omgaan met eten. Maar je ziel verkopen aan de duivel, omdat ‘gezond eten’ nou eenmaal meer knaken oplevert is niet mijn ding.

Life in Balance – Een nieuwe kijk op vers eten

Waarom heeft Donna dit boek dan geschreven? Heel simpel, omdat ze echt houdt van eten maar tot de conclusie kwam dat ze niet onbeperkt alles kon blijven eten. Maar ze wilde zichzelf ook toestaan om af en toe uit de band te springen en zichzelf te verwennen. Ze zocht daarom naar een balans tussen onbewerkte, natuurlijke ingrediënten en de rest. Naar een ‘life in balance’ dus en dat is haar bijzonder goed gelukt. Ik ben zeer enthousiast over het kookboek en heb er al regelmatig inspiratie uit gehaald. Het is een typisch Donna-boek, maar toch heel anders. De fotografie en styling is wederom fenomenaal, donker, krachtig en van ieder gerecht krijg ik trek.

donna-hay-life-in-balance

Het boek is niet traditioneel ingedeeld, maar behandelt de categorieën ‘groen’, ‘eiwitbommen’, ‘goede granen’, ‘gezond + mager’, ‘powersnacks’ en ‘betere baksels’. Ieder hoofdstuk heeft heerlijk uitziende recepten, veelal gemakkelijk om te maken alhoewel ik wel de bereidingstijden mis in het boek. Soms zijn de recepten wat complexer door de keuze van ingrediënten, waar ze trouwens ook heldere uitleg over geeft, maar ik denk dat als je bewuster gaat eten deze ook langzaam meer je voorraadkast in zullen gaan komen.

Vandaag deel ik met jullie het recept van Donna’s caesar salade met kip en boerenkool. Deze heb ik iets aangepast naar mijn eigen smaak, het zou eens niet zo zijn, en is unaniem goedgekeurd door het hele gezin. Zelfs de jongeheer van 6 (toen nog 5) at zijn bord achter elkaar leeg.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 3 eidooiers (zie variatie tip in het recept als je geen rauwe eieren wilt gebruiken)
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • 1 el dijonmosterd
    • olijfolie extra vergine
    • 1 el appelciderazijn
    • 300 gr verse boerenkool, gesneden (vervang buiten het seizoen door kleine roosjes broccoli)
    • 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
    • zeezout
    • zwarte peper
    • 400 gr kippendijen (of kipfilet)
    • 200 gr spruitjes, schoongemaakt en rauw in reepjes gesneden (vervang buiten het seizoen door groene asperges)
    • 2 kropjes mini-romaine sla
    • 75 gr (jonge) spinazieblaadjes
    • 40 gr pijnboompitten, licht geroosterd

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

1. Verwarm de oven voor op 150 graden.

2. Klop de eidooiers, knoflook en mosterd in een kom tot een dikke, romige massa. Schenk terwijl je blijft kloppen geleidelijk 30 ml olijfolie erbij totdat alles gemengd is. Blijf kloppen en voeg geleidelijk de azijn en nog eens 30 ml olijfolie toe. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.

Tip: Wil je geen rauwe eidooiers gebruiken? Klop dan 3 el mayonaise los met 1 el mosterd. Schenk er geleidelijk een scheutje olijfolie bij om te verdunnen terwijl je blijft kloppen en als laatste klop je de azijn erdoor. Je kunt ook variëren met een deel mayonaise en een deel Griekse yoghurt.

3. Schep de boerenkool (of broccoli) met 2 el olijfolie, de Parmezaanse kaas en een snuf zout en peper om in een kom. Verdeel daarna gelijkmatig over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet deze in de oven en rooster 15 – 20 minuten totdat de kool krokant is. Schep halverwege een keer om en hou het goed in de gaten. Op het laatst kan het snel gaan en je wilt geen verbrande boerenkool. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.

4. Kook de eieren in kokend water tot ze zacht- of hardgekookt zijn (naar wens) en laat schrikken in koud water. Pel ze daarna en halveer.

5. In de tussentijd bestrijk je de kippendijen met olijfolie en bestrooi je ze met peper en zout. Grill de kip op hoog vuur gaar in een grillpan of op de barbecue. Snijd daarna in plakken. Gebruik je groene asperges in plaats van spruitjes? Dan smeer je deze ook licht in met olijfolie en grill je ze ook totdat ze net gaar zijn.

6. Meng de spruitjes (of groene asperges), blaadjes romaine sla, spinazie en reepjes kip met een deel van de dressing in een grote kom. Verdeel over een grote schaal of 4 borden en maak af met de krokante boerenkool (of broccoli), eieren, dressing, pijnboompitten en dien op.

Wil je Life in Balance van Donna Hay zelf ook in huis hebben? Het boek kost € 29,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel en online. Onder andere bij bol.com.

Voor deze review heb ik een gratis boek ontvangen van de uitgever. Lees hier onze disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca