Cannelloni met spinazie en ricotta

Ik vroeg ooit aan mijn moeder welk recept ze graag wilde terugzien in de Eetkalender. Het antwoord kwam snel en resoluut: dat moest cannelloni met spinazie en ricotta worden. Zo gezegd, zo gedaan en ik ging aan de slag. Het werd een zalig gerecht dat geschikt is voor het hele gezin. Kinderen smullen ervan, het bevat veel groente en is ook nog makkelijk om voor te bereiden. Geniet ervan!

Nog een tip voordat je aan de slag gaat: Zijn er geen cannellonipijpjes te vinden? Gebruik dan verse lasagnebladen die je halveert en daarna oprolt met de vulling. Dat is ook nog eens heel makkelijk.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • bakolijfolie
  • 600 gr bladspinazie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • zeezout
  • 2 blikken tomatenblokjes met basilicum (bijvoorbeeld van Mutti)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • 450 gr ricotta
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 pak (250 gr) cannellonipijpjes (bijvoorbeeld van De Cecco)
  • blok Parmezaanse kaas
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • ook handig: spuitzak

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 25 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.

2. Zet een hapjespan op het vuur, schenk er 1 el bakolie in en slink al roerende de spinazie. Dit kan ook in delen. Schep uit de pan in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.

3. Dep de hapjespan droog met keukenpapier, zet opnieuw op het vuur en fruit de ui en knoflook 2 minuten in 1 el bakolie en een flinke snuf zout. Schenk de blikken tomaat erbij en roer de oregano erdoor. Laat 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zwarte peper.

4. Hak in de tussentijd de spinazie fijn en roer samen met de ricotta, nootmuskaat, peper en zout door elkaar. Vul de cannellonipijpjes met dit mengsel. Handig (en veel sneller) is met een spuitzak, maar met een klein lepeltje lukt het ook.

5. Schep een dun laagje tomatensaus op de bodem van de ovenschaal en Leg de gevulde pijpjes naast elkaar in de saus. Rasp hier een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas over. Schenk de rest van de tomatensaus erover en zorg dat alle pijpjes goed bedekt zijn. Snijd of scheur de bollen mozzarella in stukjes en verdeel over de bovenkant.

6. Zet de schaal 25 minuten in de oven. Laat daarna 5 minuten buiten de oven rusten en serveer.

Tip: Porties over? Deze kun je perfect invriezen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

recept cannelloni met spinazie en ricotta. Makkelijk en snel gerecht voor het hele gezin. Kinderen zijn er gek op. #cannelloni #spinazie

Recept & fotografie: Francesca

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Cannelloni met spinazie en ricotta”

  1. Hallo leuk recept. Wat mij dan opvalt is dat dit niet van jou zelf is maar je dit wel doet voorkomen
    Dat lijkt mij niet helemaal correct toch?
    Groetjes Sandra G.

    1. Hi Sandra, het concept van cannelloni met spinazie en ricotta is zeker niet nieuw. Zoals zoveel gerechten in de wereld. Maar dan zijn er nog steeds tig manieren waarop je het kunt maken en deze manier heb ik echt zelf bedacht in mijn keuken. Anders had ik er wel een bron bij vermeld, zoals ik altijd doe als dat van toepassing is. Groetjes, Francesca

  2. Vandaag halve hoeveelheid voor 2 pers gemaakt. 4 ons spinazie en 250 gram ricotta. Saus was te weinig van 1 blkje gepelde tomaten. aangevuld met scheut tomaten fritto. Was heerlijk, voor herhaling vatbaar!

    1. Hi Irma, yes ik snap dat de saus dan te weinig was. Ook al halveer je de ingrediënten, je moet nog steeds de hoogte in om de pijpjes helemaal te bedekken. Super opgelost met de tomatenfritto en fijn dat het goed gesmaakt heeft 🙂

  3. Hoi,

    Ik wil dit recept met verse lasagne bladen maken in plaats van d cannelloni pijpjes. Moet ik dan eerst de bladen koken ?

  4. hi,
    Met een paar vegetariers in huis is dit een uitstekend recept! Ik maak echter altijd de spinazie wel een stukje pittiger (kwestie van smaak). Ik roerbak eerst gesneden champignons in Brandal sambal en knoflook, vervolgens de spinazie erbij, en dat met de ricotta in machine. Wel was het te nat en (bij gebrek aan beter) heb ik er broodkruimels/paneermeel doorheen gedaan tot het de juiste dikte had om te vullen. (Met een boterhammenzakje, puntje eraf geknipt, meteen goeie spuitzak!). Wat overgebleven vocht van de spinazie heb ik gebruikt samen met de tomaten uit blik, zodat dit lekker past bij de vulling. Het was een goed vullende maaltijd, die zeker nog eens op tafel komt te staan, dus dank je wel voor je recept!

  5. Hai Francesca,
    Bedankt voor een heerlijke maaltijd! Scheutje balsamicoazijn door de tomatensaus, en nog een gepureerde wortel en fijngesneden courgette en we verstoppen gewoon nóg meer groente in dit gerecht!

    We hebben heerlijk gegeten, zelfs de peuter at smakelijk mee!

  6. Hi Fransesca, ik wil dit heerlijke recept binnenkort voor een grote groep eters gaan koken. Is het mogelijk om de cannelloni ergens in de ochtend al te vullen en dan in de koelkast te bewaren??? Wordt de cannelloni dan zacht? Uiteraard leg ik ze pas in de avond in de tomatensaus.
    Ik hoor graag van je,
    gr, Agnes

  7. Staat nu in de oven. Wellicht stomme vraag, maar spinazie mag je toch niet opnieuw verwarmen? Ik heb het eigenlijk voor morgen gemaakt, want 2 kids , 2 verschillende tijden trainen …