5 van 1 stem

Gnocchi alla sorrentina

45 minuten
Hoofdgerecht
Italiaans

Vandaag neem ik jullie mee naar de zonnige kust van Italië met een heerlijk gerecht: Gnocchi alla sorrentina. Deze klassieker uit Sorrento, een stadje in de regio Campanië, combineert zachte aardappelgnocchi met een rijke tomatensaus, verse basilicum en romige mozzarella. Het resultaat? Een onweerstaanbaar lekker comfort food gerecht dat je …

Vandaag neem ik jullie mee naar de zonnige kust van Italië met een heerlijk gerecht: Gnocchi alla sorrentina. Deze klassieker uit Sorrento, een stadje in de regio Campanië, combineert zachte aardappelgnocchi met een rijke tomatensaus, verse basilicum en romige mozzarella. Het resultaat? Een onweerstaanbaar lekker comfort food gerecht dat je (bijna) rechtstreeks naar de Italiaanse zon brengt, en je hebt ‘m ook nog eens heel snel gemaakt.

Deze gnocchi alla sorrentina is ook een absolute favoriet van iedereen die ik ‘m voorschotel, van kinderen tot gasten. Perfect dus voor een snelle doordeweekse maaltijd of een gezellig diner met vrienden. Buon appetito!

Wil je zelf je gnocchi maken voor dit gerecht? Hier vind je het basisrecept!

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 ansjovisfilets, fijngeprakt met een vork of 1 tl ansjovispasta (van FishTales) > deze kun je eruit laten als je geen fan bent
  • zout
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 700 ml passata met basilicum (van Mutti)
  • snufje suiker
  • 500 gr gnocchi
  • 2 bollen (totaal 250 gr) buffelmozzarella, in grove stukken gescheurd
  • 180 gr Honingtomaten (van Looye)
  • 1 el basilicum, fijngehakt + extra
  • zwarte peper
  • optioneel: Parmezaanse kaas
  • serveer erbij: zie notities voor een serveertip

Ook nodig

  • oven + ovenschaal

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Zet een hapjespan op middelhoog vuur en schenk hier een scheut olijfolie in. Voeg de uien toe samen met de ansjovis en een snufje zout en fruit dit 5 minuten. Zet het vuur lager als de uien te snel gaan bruinen.
  • Tip: de ansjovis hoort niet in het originele recept, maar ik vind het een heerlijke toevoeging. Je kunt deze er eventueel uitlaten.
  • Roer de fijngehakte knoflook en 1 el tomatenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
  • Schenk de passata in de pan en voeg een snufje suiker en zout toe. Laat dit 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Kook ondertussen de gnocchi (volgens de aanwijzingen op de verpakking) in ruim kokend water voor 2 minuten. Giet daarna af.
  • Voeg de gnocchi toe aan de saus samen met 1 bol mozzarella (in grove stukken), de Honingtomaten (heel), de fijngehakte basilicum en wat zwarte peper. Roer dit rustig door elkaar en proef de saus. Bepaal of deze goed op smaak is en stel anders bij.
  • Schep alles over in de ovenschaal en verdeel de stukken mozzarella (van de resterende bol) over de bovenkant van het gerecht. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven.
  • Garneer de gnocchi alla sorrentina vanuit de oven met een snufje zwarte peper en wat extra fijngehakte basilicum. Serveer optioneel met Parmezaanse kaas en bijgerechten naar keuze.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • De uiteindelijke smaak van dit gerecht wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Mijn favoriete merken die ik hiervoor adviseer heb ik opgenomen in de ingrediëntenlijst.
  • Ik serveerde er nog wat geroosterd brood bij en een frisse salade om de maaltijd compleet te maken. De saus is ook te lekker om er geen brood in te dopen!
  • Bereiding: 25 minuten + Oven: 20 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Reacties zijn gesloten.

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer