Caponata met een Indonesisch tintje

Zelfs in een vliegtuig kan ik nog geïnspireerd raken tot een recept. Niet door het vliegtuigeten, alhoewel KLM me op deze vlucht van Indonesië naar Amsterdam wel wist te verrassen, maar door de ‘inflight’ kookprogramma’s. Spice of Life om precies te zijn en daar was de voormalig hoofdredacteur van Saveur Magazine te gast.

Deze man, James Oseland, kent alle geheimen van de Indonesische keuken en bereidde met deze kennis een caponata met een Indonesisch tintje. Nog net niet kwijlend zat ik naar het scherm te staren en noteerde wat ingrediënten en tips van hem op een papiertje. Eenmaal thuis, en na de jetlag, dook ik de keuken in. Mijn versie van het recept deel ik met veel liefde met jullie, want het is echt een zalig gerecht.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

  • 2 kleine of 1 flinke sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 gele paprika
  • 2 aubergines
  • zonnebloemolie
  • 1 stukje gedroogde trassi (ter grootte van een 10 cent muntje)
  • 1 el tomatenpuree
  • balsamicoazijn
  • 1 el kappertjes
  • gula djawa (palmsuiker) of bruine basterdsuiker
  • zout
  • witte peper
  • klein bosje platte peterselie

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika (zonder zaadlijst) en aubergines in grove stukken.
  2. Zet een hapjespan of wok op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot en knoflook tot het glazig ziet. Verkruimel de trassi erboven en bak mee samen met de tomatenpuree. Roer de paprika en aubergine erdoor en bak 2 minuten terwijl je blijft roeren.
  3. Blus af met een flinke scheut balsamicoazijn en zet het vuur lager. Schenk 1 el water erbij. Hak de kappertjes grof en voeg toe samen met een snuf palmsuiker en zout. Roer door, zet een deksel op de pan en laat circa 15 minuten zacht stoven. Roer af en toe en voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.
  4. Proef en voeg naar smaak nog balsamicoazijn palmsuiker, zout en witte peper toe. De smaak moet een goede balans tussen zoet en zuur hebben. Laat nog even pruttelen en hak in de tussentijd de platte peterselie grof.
  5. Serveer de caponata met peterselie, rijst en kangkung (Indonesische spinazie, maar gewone spinazie kan ook) die je roergebakken hebt met knoflook, chili, vissaus en palmsuiker. Maar het smaakt ook heerlijk als lunch met brood of toast.

Ik was razend enthousiast na het proeven van dit fusion gerecht en ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat het weten in een reactie of deel een foto op social media met #francescakookt zodat we het resultaat kunnen bewonderen!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Caponata met een Indonesisch tintje”