Citroenrisotto met groene asperges

Voor een bord met lekkere risotto mag je mij altijd wakker maken. In de zomer voeg ik graag iets van citrus toe voor een frisse variant. Zoals in deze citroenrisotto met groene asperges. Deze keer niet met Parmigiano of andere harde Italiaanse kaas, maar met feta. En dat was een zeer geslaagd experiment.

Citroenrisotto met groene asperges

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • bakolijfolie
  • 300 gr risottorijst (arborio of carnaroli)
  • 100 ml witte wijn
  • 1 l warme groentebouillon
  • 500 gr groene asperges, in dunne plakjes maar hou de kopjes heel
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 100 gr feta, verkruimeld
  • olijfolie extra vergine
  • zwarte peper
  • zeezout
  • handje verse munt, blaadjes fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereiding: 45 minuten

1. Zet een hoge (soep)pan op het vuur en fruit de ui 2 minuten in 2 el olie. Roer de risottorijst erdoor en bak 1 minuut mee. Schenk de wijn erbij en roer rustig tot de wijn bijna helemaal is verdampt.

2. Zet de groentebouillon naast de pan en schep 2 volle soeplepels bij de rijst. Zet het vuur iets lager en roer regelmatig terwijl de risotto pruttelt en het vocht verdampt. Iedere keer als het vocht bijna is verdampt, voeg je weer een extra soeplepel bouillon toe. Dit duurt ongeveer 30 – 40 minuten.

3. Roer na 25 minuten de groene asperges erdoor.

4. Als de risottorijst beetgaar en romig is (dit test je door te proeven) voeg je citroensap en -rasp, feta en flinke scheut olijfolie toe. Roer door, zet het vuur uit en laat 2 minuten staan met de deksel op de pan.

5. Proef de citroenrisotto en breng op smaak met peper, eventueel extra zout en de munt.

Recept & fotografie: Francesca

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Citroenrisotto met groene asperges”

  1. Vandaag gemaakt. Was heerlijk! Ik heb nog extra een bakje rivierkreeftjes toegevoegd en in plaats van sap en rasp van een hele citroen sap en rasp van een halve. Was voor ons meer dan voldoende.
    Dit recept gaan we bewaren.