Colombiaanse vissoep ‘Sancocho de Pescado’ met ají

Een paar jaar geleden besloot mijn vriendinnetje én foodredacteur Bo in haar eentje nog een grote reis te maken. Ze plaatste een berichtje op Facebook, kreeg super veel reacties, dook het wereldwijde web op en boekte binnen mum van tijd een ticket naar Colombia. Na jaren van twijfelen was het ineens zo gepiept. Ze vertelde er al eerder uitgebreid over in dit artikel en vandaag deelt ze een van haar favoriete Colombiaanse recepten: ‘Sancocho de pescado’, oftewel Colombiaanse vissoep.

“Ik had vanaf het moment van boeken een maand of vier de tijd om mijn reis van bijna 3 weken vorm te geven, en hoe dat heeft uitgepakt kan je hier lezen. Het eerste wat ik boekte was -jawel- een foodtour in Bogotá. Leek me wel een goede eerste kennismaking met het land en een handige back-up om vast wat groente en fruit te leren kennen zodat ik in ieder geval altijd iets met zekerheid zou kunnen eten 😉

De dag van tevoren appte Loon me al: ‘Come hungry, we are going to eat a lot’. En daar was geen woord aan gelogen. We begonnen met 2 Colombiaanse ontbijtsoepen, de sanchocho’s: de ene met rundvlees (Sanchoco de Castillo) en de andere met vis (Sancocho de Pescado), wauw! De Colombiaanse keuken staat nou niet persé bekent om zijn verfijnde gerechten, en dat klopt op zich wel, maar wat een boel smaken zaten er in die kom!

De soep zelf is vrij boers en traditioneel gemaakt om arbeiders een dag op te laten werken, verwacht dus ook geen licht soepje. In sommige delen van Colombia wordt de soep ook nog zo gegeten, bij het ontbijt dus (en als ik een pan maak gaat er de volgende dag bij het ontbijt zeker ook een kop in!). Maar meer nog is het nu een ultiem comfort food gerecht dat in het weekend met de familie gegeten wordt.

De groene bakbanaan, cassave en vissengraat zorgen ervoor dat de soep wat verdikt en de maïs is een lekkere zoete afwisseling. Daarnaast eet je deze soep met een flinke lepel ají en dat, lieve mensen, zorgt voor zoveel meer gelaagdheid in de soep.

Ají is een frisse en pittige saus die in Colombia standaard ergens op tafel staat. In de soep, over de empañadas, ají kan met alles. Hoofdbestanddelen zijn: azijn, koriander en een habanero pepertje. Heer-lijk! Dus heb je trek in een heerlijk comfort food gerecht dat je instant in vakantiesferen brengt? Zoek niet langer, maak Sanchocho de Pescado!”

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

 Voor de soep:

  • 2 groene bakbananen
  • 3 maïskolven
  • 800 gr cassave, geschild
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel lente-ui, gesnipperd
  • 3 el bakolijfolie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 visbouillonblokjes
  • 1 kg vis met vel en graat, bij de toko of visboer kun je verschillende soorten vinden (denk aan red snapper of rode poon, corvina, zwaardvis of kabeljauw)

Voor de ají:

  • 1 rode habanero/adjuma peper, in grove stukken zonder de zaadjes
  • 140 ml witte wijnazijn
  • 70 ml water
  • snuf zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • sap van 1/2e limoen
  • 2 el plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • 75 gr koriander, alleen de blaadjes
  • 35 gr peterselie, alleen de blaadjes
  • 4 stengels lente-ui, in grove stukken
  • 75 gr cherrytomaten

Wat je gaat doen voor de Sancocho de Pescado

 Bereiding: 60 minuten

  1. Snijd de uiteinden van de bakbananen weg, snijd de schil vervolgens in de lengte in en verwijder deze. De bakbananen snijd je in plakjes.
  2. De maïskolven hak je in plakken van ongeveer 4 rijen breed, en de cassave snijd je in stukjes.

Let op: de cassave en bakbanaan vallen na het koken maar matig uit elkaar, maak er dus niet al te grote stukken van.

  1. Verhit een hoge soeppan en fruit de ui, knoflook en lente-ui in de olijfolie. Voeg na een minuut of 3 de komijn toe en bak even mee.
  2. Voeg daarna de bakbanaan, maïs, cassave, visbouillonblokjes en 2,5 liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat 20 – 25 minuten op middelhoog vuur zacht koken met de deksel op de pan.
  3. Maak ondertussen de ají met een keukenmachine of met een staafmixer met een hoge mengbeker. Mix als eerst de habanero met azijn 1 minuut en voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Mix tot alles goed gemengd is, het hoeft niet ragfijn te zijn maar hele grote stukken is ook niet lekker.
  4. Na 20 minuten proef je de soep en voeg je eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak. Ook voeg je de vis in zijn geheel toe aan de soep en deze kook je 15 minuten mee.
  5. Schep na die tijd de vis uit de pan, verwijder zorgvuldig vel en graat en roer de vis in grove stukken door de soep.
  6. Serveer de Sancocho de pescado in grote kommen samen met de ají.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De soep zelf is vrij boers en traditioneel gemaakt om arbeiders een dag op te laten werken, verwacht dus ook geen licht soepje. In sommige delen van Colombia wordt de soep ook nog zo gegeten, bij het ontbijt dus (en als ik een pan maak gaat er de volgende dag bij het ontbijt zeker ook een kop in!). Maar meer nog is het nu een ultiem comfort food gerecht dat in het weekend met de familie gegeten wordt. De groene bakbanaan, cassave en vissengraat zorgen ervoor dat de soep wat verdikt en de maïs is een lekkere zoete afwisseling. Daarnaast eet je deze soep met een flinke lepel ají en dat, lieve mensen, zorgt voor zoveel meer gelaagdheid in de soep.

Recept & fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca