Duurzaamheid in de keuken, zo doe ik het nu

Vandaag wil ik eens wat schrijven over een onderwerp dat ik al een tijd op mijn lijstje heb staan. En dat is duurzaamheid in de keuken, of eigenlijk ‘hoe word ik duurzamer in mijn keuken’. Want het is een proces en ik ben er nog (lang) niet. Maar het gaat …

Vandaag wil ik eens wat schrijven over een onderwerp dat ik al een tijd op mijn lijstje heb staan. En dat is duurzaamheid in de keuken, of eigenlijk ‘hoe word ik duurzamer in mijn keuken’. Want het is een proces en ik ben er nog (lang) niet. Maar het gaat de goede kant op! En dat vind ik belangrijk, want ik wil op microniveau een positieve bijdrage leveren aan het milieu, mijn omgeving en de planeet waar mijn kinderen gaan opgroeien. Iedere verandering begint bij jezelf, nietwaar?

In 2017 heb ik een aantal veranderingen doorgevoerd in mijn keuken én in mijn handelen waardoor ik nu steeds duurzamer bezig ben. Zoals bijvoorbeeld:

Overstap van koken op gas naar inductie

Oké, eigenlijk heb ik deze stap al eind 2016 genomen, maar ik heb het hele afgelopen jaar ermee kunnen koken dus ik kan er nu een goed oordeel over vellen. Als verstokte gaskoker heb ik al mijn vooroordelen laten varen en ben overgestapt van koken op gas naar koken op elektriciteit. Over het ‘van gas los’-gaan heb ik al uitgebreid geschreven in een drieluik, dat kunnen jullie hier allemaal lezen. Maar hoe bevalt het me nu? Nou, helemaal fantastisch. Ik had van tevoren nooit gedacht dat koken op inductie zo goed werkt. Ook al is koken maar een klein percentage van het gas dat je verbruikt, in mijn geval is dat wel weer een flink percentage omdat ik zo veel kook. Missie geslaagd en ik wil nooit meer anders.

Duurzamer koken

Dit is een beetje een containerbegrip geworden, maar wat ik daaronder versta is dat ik slimmer omga met gebruik van water en energie. Zo kook ik bijvoorbeeld in minder water (als het kan), gebruik ik het juiste formaat pannen, zet de oven meestal gelijk uit als het gerecht klaar is en zorg ervoor dat de koelkast en vriezer op de juiste temperatuur staan. Vroeger kookte ik trouwens het water vaak voor in de waterkoker voordat het in de pan ging. Maar sinds ik inductie heb is dat niet meer nodig, de powerboost-functie zorgt er namelijk voor dat het water binnen afzienbare tijd kookt.

Ik zou alleen nog een snelkookpan willen hebben om mee te experimenteren. Want stoofschotels staan bij mij nog wel gerust 5 uur op het ‘vuur’ (inductie dus) en dat kost meer energie dan in een snelkookpan.

Bewuster met mijn voorraad omgaan

Dit punt is nog in ontwikkeling, maar het gaat de goede kant op. Mijn keuken was altijd een grote chaos door aangebroken zakjes, open potjes en meer van die dingen. Doordat het chaos was had ik geen overzicht meer. In december heb ik daar een einde aan gemaakt door de boel eens flink op te ruimen samen met Dominique. We hebben alle kasten doorgelopen en hebben een duidelijke indeling gemaakt. De juiste producten zitten nu in de juiste la en ik maak veel beter gebruik van voorraadpotten en bewaarzakjes. Door te weten wat ik in huis heb, maak ik de producten veel beter op en dat scheelt weer afval.

Producten op de juiste manier bewaren

Het is wellicht een open deur, maar door op de juiste manier versproducten te bewaren kun je ze veel langer bewaren. Zo heb ik mijn koelkast anders ingericht en heb ik aparte plekken voor het bewaren van fruit, uien/knoflook en groenten. Ook hebben we een nieuwe broodtrommel van Wesco die niet alleen heel groot is, maar ook goed afsluit waardoor de inhoud langer vers blijft.

Minder eten weggooien

Dit gaat langzaam beter, maar er is echt nog een groot aandachtspunt in huize Kookt. Ik vind dat ik nog te veel weggooi. En dat heeft er alles mee te maken dat mijn eetschema moeilijk te plannen is. Soms denk ik dat ik het tot in de puntjes heb uitgedacht, maar dan komt er opeens weer een doos vol ingrediënten binnen om uit te proberen (omdat merken me vaak spullen toesturen). Wat natuurlijk een luxepositie is door mijn werk, maar dat zorgt er ook voor dat mijn koelkast vaak uitpuilt met verse producten en dat we het dan niet op krijgen. Mijn doelstelling voor dit jaar is dan ook om dit te veranderen, onder andere door:

    • Niet de hele week vol te plannen met nieuwe recepten, maar dagen ertussen te laten voor flexibele invulling. Ook dus voor extra kliekjesdagen. Die kliekjesdag kun je ook al vinden in mijn Eetkalender, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat wij thuis eigenlijk 2 kliekjesdagen per week nodig hebben.

    • Meer eten weg te geven, onder andere aan vrienden, buren maar ook aan de voedselbanken of aan Stichting Iedereen een Maaltijd (bij ons in Zoetermeer).
    • Vooraf bedenken aan wie we eten gaan weggeven na intensieve kookdagen (soms koken we weleens 8 gerechten op een dag) als we het niet zelf kunnen opeten of invriezen.
    • Beter de vriezer leegeten. Want ik ben wel goed in de vriezer volproppen, maar het eruit halen en alsnog opeten is dan weer een tweede! En dat heeft alles te maken met het eerste punt, ik moet meer flexibiliteit in ons eetschema verwerken.

Afval scheiden

Wat ik wel helemaal op orde heb gekregen in 2017 is het afval scheiden. Dit gaat nu heel goed thuis. Met name doordat we een nieuwe vuilnisbak hebben gekregen van Wesco waarmee je heel gemakkelijk kunt scheiden. Er zit een aparte bak in voor groen- en restafval en hij sluit heel goed af waardoor je geen last hebt van vieze geurtjes. Inmiddels gaat alles in de juiste bakken en zelfs onze 6-jarige weet nu (meestal) hoe het werkt. Even ter vergelijking: vroeger hadden wij op maandag altijd een uitpuilende bak voor restafval (we hebben zelfs een blauwe maandag overwogen om er nog een extra bak aan te vragen…) en nu zit deze nog maar voor driekwart vol terwijl de groene bak steeds voller is geworden.

Voor de groene afvalbak binnen koop ik trouwens altijd ecologische afvalzakken zodat de bak schoon blijft, anders blijf je schoonmaken. Glas en karton worden ook helemaal gescheiden en dat breng ik tweewekelijks weg. Ik hoop trouwens nog steeds op een papierbak voor de deur, maar dat terzijde.

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Ook dit was een proces in 2017, ik ben namelijk helemaal overgestapt naar het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Zo gebruik ik in de keuken alleen nog spullen van Ecover (maar dit kan ieder ander ecologisch schoonmaakmerk zijn), ook voor de vaatwasser. En met een goede pannenspons, groene zeep en baking soda kun je alles perfect schoonhouden. Daar heb je echt geen chemische spullen (die allemaal weer in ons afvalwater terechtkomen) voor nodig. Ja, het is iets duurder in aanschaf, maar dat heb ik er graag voor over. Dan maar wat zuiniger in gebruik zijn.

Zoals ik al eerder schreef, we zijn er nog niet maar het gaat wel de goede kant op! Op deze manier draag ik thuis mijn steentje bij aan het milieu en hoop ik mijn kinderen een goede basis mee te geven voor later. Alles wat ze jong leren blijft in het systeem zitten. Tenminste, dat hoop ik wel!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer