Duurzaamheid in de keuken, zo doe ik het nu

Vandaag wil ik eens wat schrijven over een onderwerp dat ik al een tijd op mijn lijstje heb staan. En dat is duurzaamheid in de keuken, of eigenlijk ‘hoe word ik duurzamer in mijn keuken’. Want het is een proces en ik ben er nog (lang) niet. Maar het gaat de goede kant op! En dat vind ik belangrijk, want ik wil op microniveau een positieve bijdrage leveren aan het milieu, mijn omgeving en de planeet waar mijn kinderen gaan opgroeien. Iedere verandering begint bij jezelf, nietwaar?

In 2017 heb ik een aantal veranderingen doorgevoerd in mijn keuken én in mijn handelen waardoor ik nu steeds duurzamer bezig ben. Zoals bijvoorbeeld:

Overstap van koken op gas naar inductie

Oké, eigenlijk heb ik deze stap al eind 2016 genomen, maar ik heb het hele afgelopen jaar ermee kunnen koken dus ik kan er nu een goed oordeel over vellen. Als verstokte gaskoker heb ik al mijn vooroordelen laten varen en ben overgestapt van koken op gas naar koken op elektriciteit. Over het ‘van gas los’-gaan heb ik al uitgebreid geschreven in een drieluik, dat kunnen jullie hier allemaal lezen. Maar hoe bevalt het me nu? Nou, helemaal fantastisch. Ik had van tevoren nooit gedacht dat koken op inductie zo goed werkt. Ook al is koken maar een klein percentage van het gas dat je verbruikt, in mijn geval is dat wel weer een flink percentage omdat ik zo veel kook. Missie geslaagd en ik wil nooit meer anders.

Duurzamer koken

Dit is een beetje een containerbegrip geworden, maar wat ik daaronder versta is dat ik slimmer omga met gebruik van water en energie. Zo kook ik bijvoorbeeld in minder water (als het kan), gebruik ik het juiste formaat pannen, zet de oven meestal gelijk uit als het gerecht klaar is en zorg ervoor dat de koelkast en vriezer op de juiste temperatuur staan. Vroeger kookte ik trouwens het water vaak voor in de waterkoker voordat het in de pan ging. Maar sinds ik inductie heb is dat niet meer nodig, de powerboost-functie zorgt er namelijk voor dat het water binnen afzienbare tijd kookt.

Ik zou alleen nog een snelkookpan willen hebben om mee te experimenteren. Want stoofschotels staan bij mij nog wel gerust 5 uur op het ‘vuur’ (inductie dus) en dat kost meer energie dan in een snelkookpan.

Bewuster met mijn voorraad omgaan

Dit punt is nog in ontwikkeling, maar het gaat de goede kant op. Mijn keuken was altijd een grote chaos door aangebroken zakjes, open potjes en meer van die dingen. Doordat het chaos was had ik geen overzicht meer. In december heb ik daar een einde aan gemaakt door de boel eens flink op te ruimen samen met Dominique. We hebben alle kasten doorgelopen en hebben een duidelijke indeling gemaakt. De juiste producten zitten nu in de juiste la en ik maak veel beter gebruik van voorraadpotten en bewaarzakjes. Door te weten wat ik in huis heb, maak ik de producten veel beter op en dat scheelt weer afval.

Producten op de juiste manier bewaren

Het is wellicht een open deur, maar door op de juiste manier versproducten te bewaren kun je ze veel langer bewaren. Zo heb ik mijn koelkast anders ingericht en heb ik aparte plekken voor het bewaren van fruit, uien/knoflook en groenten. Ook hebben we een nieuwe broodtrommel van Wesco die niet alleen heel groot is, maar ook goed afsluit waardoor de inhoud langer vers blijft.

Minder eten weggooien

Dit gaat langzaam beter, maar er is echt nog een groot aandachtspunt in huize Kookt. Ik vind dat ik nog te veel weggooi. En dat heeft er alles mee te maken dat mijn eetschema moeilijk te plannen is. Soms denk ik dat ik het tot in de puntjes heb uitgedacht, maar dan komt er opeens weer een doos vol ingrediënten binnen om uit te proberen (omdat merken me vaak spullen toesturen). Wat natuurlijk een luxepositie is door mijn werk, maar dat zorgt er ook voor dat mijn koelkast vaak uitpuilt met verse producten en dat we het dan niet op krijgen. Mijn doelstelling voor dit jaar is dan ook om dit te veranderen, onder andere door:

 • Niet de hele week vol te plannen met nieuwe recepten, maar dagen ertussen te laten voor flexibele invulling. Ook dus voor extra kliekjesdagen. Die kliekjesdag kun je ook al vinden in mijn Eetkalender, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat wij thuis eigenlijk 2 kliekjesdagen per week nodig hebben.

 • Meer eten weg te geven, onder andere aan vrienden, buren maar ook aan de voedselbanken of aan Stichting Iedereen een Maaltijd (bij ons in Zoetermeer).
 • Vooraf bedenken aan wie we eten gaan weggeven na intensieve kookdagen (soms koken we weleens 8 gerechten op een dag) als we het niet zelf kunnen opeten of invriezen.
 • Beter de vriezer leegeten. Want ik ben wel goed in de vriezer volproppen, maar het eruit halen en alsnog opeten is dan weer een tweede! En dat heeft alles te maken met het eerste punt, ik moet meer flexibiliteit in ons eetschema verwerken.

Afval scheiden

Wat ik wel helemaal op orde heb gekregen in 2017 is het afval scheiden. Dit gaat nu heel goed thuis. Met name doordat we een nieuwe vuilnisbak hebben gekregen van Wesco waarmee je heel gemakkelijk kunt scheiden. Er zit een aparte bak in voor groen- en restafval en hij sluit heel goed af waardoor je geen last hebt van vieze geurtjes. Inmiddels gaat alles in de juiste bakken en zelfs onze 6-jarige weet nu (meestal) hoe het werkt. Even ter vergelijking: vroeger hadden wij op maandag altijd een uitpuilende bak voor restafval (we hebben zelfs een blauwe maandag overwogen om er nog een extra bak aan te vragen…) en nu zit deze nog maar voor driekwart vol terwijl de groene bak steeds voller is geworden.

Voor de groene afvalbak binnen koop ik trouwens altijd ecologische afvalzakken zodat de bak schoon blijft, anders blijf je schoonmaken. Glas en karton worden ook helemaal gescheiden en dat breng ik tweewekelijks weg. Ik hoop trouwens nog steeds op een papierbak voor de deur, maar dat terzijde.

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Ook dit was een proces in 2017, ik ben namelijk helemaal overgestapt naar het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Zo gebruik ik in de keuken alleen nog spullen van Ecover (maar dit kan ieder ander ecologisch schoonmaakmerk zijn), ook voor de vaatwasser. En met een goede pannenspons, groene zeep en baking soda kun je alles perfect schoonhouden. Daar heb je echt geen chemische spullen (die allemaal weer in ons afvalwater terechtkomen) voor nodig. Ja, het is iets duurder in aanschaf, maar dat heb ik er graag voor over. Dan maar wat zuiniger in gebruik zijn.

Zoals ik al eerder schreef, we zijn er nog niet maar het gaat wel de goede kant op! Op deze manier draag ik thuis mijn steentje bij aan het milieu en hoop ik mijn kinderen een goede basis mee te geven voor later. Alles wat ze jong leren blijft in het systeem zitten. Tenminste, dat hoop ik wel!

Hoe gaan jullie om met duurzaamheid in de keuken en hebben jullie nog goede tips voor me? Kom maar door, ik lees ze graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Duurzaamheid in de keuken, zo doe ik het nu”

 1. Een goede morgen,

  Weer zo’n super leuk stuk om te lezen en zelf weer ideeën op te doen. Al ben ik hier ook een heel eind omdat ik begon december ben verhuisd en dan zoek je uit en ruim je op om geen overbodige spullen mee te nemen natuurlijk. En dan nog een tip voor je overvloedige kook en baksels… Hier in Nijmegen is er een groep op FB dat heet 024 prakkie doen waar je je te veel aan kook en baksels op kan zetten. Je zet er eventueel met foto op wat het is en voor hoe veel personen en dat men zelf een bakje/pan dient mee te brengen en de 1e die reageert kan/mag het komen halen. Is vast ook zo iets bij jou in de buurt op FB.

  Fijne dag Mairin

 2. Hoi Francesca,
  Ik lees (en kook!) je blogs en recepten altijd met veel plezier. Heel leuk om te zien dat je nu ook probeert wat duurzamer en bewuster te zijn. Zelf heb ik een studieachtergrond in voeding&gezondheid en in biologische / duurzame landbouw, dus bewust in de keuken staan is helemaal mijn ding. Als ik zo vrij mag zijn om wat tips te geven, hier zijn ze:
  – Vlees / dierlijk eten heeft verreweg de grootste impact op de ‘ecologische voetafdruk’ van ons dieet. Maar liefst 2/3e van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor veehouderij (voor grasland en voor de productie van veevoer zoals soja en granen). Persoonlijk vind ik dat echt belachelijk veel, moet je eens nagaan hoe veel ruimte en landbouwgrond er voor iedereen beschikbaar zou zijn als we weinig vlees aten?! Als je toch vlees eet, is het beter om kip of varken te eten omdat deze per kg vlees minder voeding nodig hebben en minder broeikasgassen uitstoten. Als vervanging van vlees worden vaak peulvruchten voorgesteld, niet alleen bevatten die een boel plantaardig eiwit, de productie ervan heeft ook nog eens een véél kleinere impact op het milieu.
  – Tijdens water koken, deksels op de pannen zodat het water eerder warm wordt (dat vergeet ik zelf ook nog regelmatig)
  – Bij het kopen van groente of fruit opletten of dit verpakt is. Op de markt zit er bijvoorbeeld zelden plastic om groente heen en in de supermarkt vaak. Ook kan je je eigen herbruikbare zakjes / tasjes meenemen om je groente en fruit in te doen tijdens het doen van de boodschappen, dat scheelt veel afval.
  – Seizoensgebonden en lokaal eten. Mijn eigen guilty pleasures zijn vruchten zoals avocado en mango, maar ik probeer daar niet te veel van te nuttigen, want het transport is slecht voor het milieu en vaak komen deze producten uit streken waar arbeidsomstandigheden e.d. niet zo fijn zijn. Eigenlijk is het maar gek dat we het hele jaar door allerlei fruit en groenten kunnen verkrijgen van over de hele wereld. Ik probeer dus wat meer hollandse en seizoensgebonden producten te eten. De eerste keer dat ik daardoor opgescheept zat met raapstelen, postelein en knolraap had ik geen flauw idee wat ik ermee aan moest, maar die fase ging snel over :).
  – Een eigen moestuintje beginnen. Zelf ben ik daar verleden jaar mee begonnen, met alleen die groentes die weinig zorg nodig hebben, en dat blijkt zo gaaf te zijn! Niks is leuker dan dat ik zelfs nu nog eigen groente uit de vriezer kan trekken van deze zomer. Het ligt er natuurlijk aan of je een klein stukje tuin ter beschikking hebt en of je tuinieren leuk vindt, maar mij is het veel beter bevallen dan ik ooit had verwacht.
  Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Jij in ieder geval bedankt voor de continue bron van kookinspiratie!

  Groetjes Bo

 3. stoofschotels kan je gemakkelijk in de oven op lagere temperaturen slow-cooking.
  (5 a 7 uur, mits je genoeg vocht in de pan hebt, op 70 tot 80 graden.